• Sedan ze segmentu A0, který je v Indii velmi oblíbený, má emocionální vzhled a nabízí velkorysý prostor a mnoho bezpečnostních prvků
  • Úsporné motory TSI, vysoký komfort a moderní infotainment systémy
  • Jméno vozu SLAVIA vzdává hold počátkům společnosti ŠKODA AUTO a zároveň představuje začátek nové éry značky v Indii
  • Vývoj a výroba probíhá v indické Púně 

ŠKODA SLAVIA

Nový vůz SLAVIA představuje pro společnost ŠKODA AUTO další krok v rámci projektu INDIA 2.0. Po úspěšném uvedení SUV ŠKODA KUSHAQ je nový sedan druhým modelem značky ŠKODA, který je speciálně určený pro indický trh. SLAVIA bude vyráběna v Indii, míra lokalizace dosahuje 95 %. Díky platformě MQB-A0-IN, kterou vyvinula ŠKODA AUTO speciálně pro indický trh, nabízí SLAVIA bohatou bezpečnostní výbavu a moderní infotainment. Kromě toho se SLAVIA vyznačuje emocionálním designem. Výkonové spektrum motorů TSI sahá od 85 kW (115 k) do 110 kW (150 k). Jméno modelu vzdává hold počátkům společnosti ŠKODA AUTO a zároveň značí začátek nové éry na indickém trhu.

Exteriér: Emocionální, elegantní vzhled s krystalickými prvky

Díky elegantním tvarům a typickému emocionálnímu designovému jazyku značky ŠKODA obohatí SLAVIA nabídku sedanů ze segmentu A0, které jsou v Indii velmi oblíbené. Vůz nabízí velkorysý prostor pro pět cestujících. Objem zavazadlového prostoru činí 521 l. Přední světlomety a zadní světla s typickými krystalickými prvky využívají moderní LED technologii. Chromované designové prvky, dvoubarevná kola z lehké slitiny a specifická plaketa ŠKODA ukazují vysokou kvalitu vozu. Barva karoserie červená Tornado a nový metalický odstín modrá Crystal jsou barvy nabízené exkluzivně na indickém trhu. 

Ostře vykreslené linie, čisté plochy a chromované designové prvky

Emocionální designový jazyk vozu SLAVIA s ostře vykreslenými liniemi, čistými plochami a krystalickými prvky navazuje v Indii na úspěšné vozy OCTAVIA a SUPERB. Široká, vzpřímená šestihranná maska chladiče s chromovaným rámečkem a černými vertikálními lamelami zasahuje po stranách k úzkým světlometům. Ve spodní části se nachází nasávací otvor, který se táhne téměř po celé šíři vozu a který po stranách zakončují černé designové prvky ve tvaru písmene C. Záď vozu SLAVIA charakterizuje linie střechy, která klesá směrem dozadu a plynule přechází do víka zavazadlového prostoru. Uprostřed víka se nachází nápis ŠKODA. Široké víko zavazadlového prostoru a nízká nákladová hrana umožňují snadné a pohodlné nakládání předmětů. Šíři vozu SLAVIA umocňuje zadní nárazník, který má ve výbavových stupních Active a Ambition úzkou černou lištu. Po stranách nárazníku se nacházejí integrované odrazky. Ve výbavových stupních Ambition a Style umocňují celkový dojem chromované prvky. Ve výbavovém stupni Ambition se nacházejí na vnějších klikách a předním nárazníku. Ve výbavovém stupni Style jsou na spodní straně bočních oken a na zadním nárazníku. Výbavový stupeň Style nabízí elektricky ovládané střešní okno. Od výbavového stupně Ambition dodává vozu optické akcenty specifická plaketa s krystalickými chromovanými prvky a nápisem ŠKODA na předních blatnících.

Přední světlomety a zadní světla s LED technologií

U základní verze předních světlometů jsou pro potkávací a dálková světla použita halogenová světla, denní svícení využívá LED technologii. Vrcholná verze předních světlometů má šestihranný LED modul pro potkávací a dálkové světlo a také výraznou ostře řezanou linku denního svícení ve tvaru písmene L. Dvoudílná zadní světla jsou také dostupná ve dvou verzích. Koncové a brzdové světlo využívají již v základní verzi LED technologii a mají typický tvar písmene C. Výbavové stupně Ambition a Style mají ve víku zavazadlového prostoru LED modul pro druhé koncové světlo.

Pět barev karoserie a výběr ze tří kol o velikosti až 16

V závislosti na výbavovém stupni nabízí SLAVIA několik kol. Součástí výbavového stupně Active jsou 15″ ocelová kola s kryty. Výbavový stupeň Ambition nabízí standardně 16″ kola z lehké slitiny ve stříbrné barvě. Součástí výbavového stupně Style jsou dvoubarevná 16″ broušená kola z lehké slitiny. Zákazníci si mohou vybrat z pěti barev karoserie. Barva červená Tornado a nový metalický odstín modrá Crystal jsou barvy nabízené exkluzivně na indickém trhu. Stejně jako u vozu KUSHAQ jsou i u vozu SLAVIA dále na výběr odstín bílá Candy a metalické laky stříbrná Reflex a Carbon Steel.

Interiér: Moderní a dle představ indických zákazníků

SLAVIA využívá současný koncept interiéru značky ŠKODA. Stejně jako v ostatních modelových řadách značky ŠKODA je centrálním prvkem interiéru centrální, samostatně stojící obrazovka infotainmentu s dotykovým ovládáním. Pod dotykovým displejem s úhlopříčkou až 10″ kopíruje charakteristická linie tvar masky chladiče a vytváří i opěrku pro ruku, která ovládá dotykovou obrazovku. Šíři interiéru s velkorysým prostorem podtrhuje horizontální barevná dekorační lišta, která se táhne až ke kulatým bočním výdechům ventilace. 

Digitální přístrojový panel, ambientní osvětlení a speciální designový prvek

Nejvyšší výbavový stupeň Style nabízí digitální přístrojový panel s 8″ barevným displejem. Ostatní výbavové stupně nabízí klasické analogové ukazatele. Dvouramenný multifunkční volant, který je známý z jiných modelů ŠKODA, je od výbavového stupně Ambition kožený. U vozidel s automatickou převodovkou nebo převodovkou DSG je volant vybaven pádly, kterými lze volit rychlostní stupně. Součástí standardní výbavy vozu SLAVIA jsou LED čtecí lampičky vpředu i vzadu. Od výbavy Ambition zdobí ambientní osvětlení palubní desku, odkládací prostor ve středové konzoli a vnitřní kliky dveří. SLAVIA má také speciální designový prvek. Po stranách obložení přístrojového štítu se nachází nápis ŠKODA.

Výkonná klimatizace, ventilovaná přední sedadla a speciální odkládací prostor na palubní desce

Stejně jako u SUV KUSHAQ byl interiér nového vozu SLAVIA navržen tak, aby vyhovoval potřebám indických zákazníků. Základní výbavový stupeň Active tak již standardně nabízí výkonnou klimatizaci. Od výbavového stupně Ambition je k dispozici automatická klimatizace Climatronic s dotykovým ovládacím panelem a funkcí Air Care, a výdechy ventilace pro cestující vzadu. Ve výbavovém stupni Style jsou součástí standardní výbavy kožená přední sedadla s ventilační funkcí, elektricky ovládané střešní okno, bezklíčové odemykání KESSY a automaticky zatmívatelné vnitřní zpětné zrcátko. Speciální odkládací prostor na palubní desce byl navržen tak, aby odpovídal představám indických zákazníků. Řidič může mít stále na očích pevně připevněný talisman pro štěstí. 

Centrální obrazovka s 7″ nebo 10″ barevným displejem

Oba infotainmenty nového vozu ŠKODA SLAVIA lze snadno ovládat pomocí barevného dotykového displeje s úhlopříčkou 7″ nebo 10″. Díky bezdrátové technologii SmartLink lze připojit chytré telefony. Od výbavového stupně Ambition mají uživatelé přístup k široké nabídce online služeb MyŠKODA Connect a pro vyšší verzi infotainmentu si mohou stáhnout ze ŠKODA Play Apps na přání dostupnou navigaci.

Vrcholný infotainment s 10“ displejem a funkcí navigace nabízenou na přání

Výbavové stupně Ambition a Style mají ve standardní výbavě vrcholný infotainment s 10“ barevným displejem, který umožňuje vícedotykové ovládání podobně jako u mobilního telefonu. Infotainment dále nabízí dva tunery, Wi-Fi hotspot a také externí mikrofon pro handsfree telefonování. Systém podporuje standard Bluetooth 4.0. Zrcadlení mobilního telefonu a přístup k AppStoru probíhá bez kabelu pomocí bezdrátové technologie SmartLink. Pomocí funkce Downloads v ŠKODA Play Apps lze rozšířit nabídku funkcí například o navigaci. Potřebný přijímač GPS je již předinstalován. K připojení a nabíjení mobilních zařízení jsou k dispozici dva USB-C konektory ve středové konzoli. Od výbavového stupně Ambition jsou součástí standardní výbavy dva USB-C konektory vzadu. Výbavový stupeň Style disponuje Phone Boxem, který umožňuje bezdrátové nabíjení chytrých telefonů. 

Široká nabídka asistenčních systémů zvyšuje bezpečnost a úroveň komfortu

Mnoho asistenčních systémů, z nichž některé jsou nabízeny na přání, pomáhají řidiči nového vozu SLAVIA a zajišťují tak vyšší úroveň komfortu. Od výbavového stupně Ambition je vůz standardně vybaven tempomatem. Ve výbavovém stupni Style je k dispozici Asistent při rozjezdu do kopce, u vozidel s automatickou převodovkou je k dispozici od výbavového stupně Ambition. Světelný a dešťový senzor, který je dodáván na přání, zase v případě potřeby automaticky zapíná potkávací světla a stěrače. Při parkování pomáhají standardně dodávané parkovací senzory vzadu. Vyšší výbavové stupně nabízí navíc zadní parkovací kameru. Součástí standardní výbavy všech výbavových stupňů je systém monitorování tlaku v pneumatikách. 

Dva úsporné a výkonné motory TSI a tři převodovky

Nová ŠKODA SLAVIA nabízí moderní a úsporné benzinové motory TSI s přímým vstřikováním paliva, které se vyznačují vysokým výkonem a nízkou spotřebou. Základní motor je tříválec 1,0 TSI se zdvihovým objemem 1,0 l a výkonem 85 kW (115 k)*. Maximální točivý moment činí 175 Nm*. Přední kola pohání šestistupňová manuální převodovka. Na přání je k dispozici také šestistupňová automatická převodovka. Standardně dodávaný systém Start-Stop pomáhá snižovat spotřebu paliva a emise CO2.

Vrcholná motorizace generace Evo s technologií aktivního řízení válců

Vrcholnou motorizací nového vozu SLAVIA je 1,5 TSI o výkonu 110 kW (150 k) a s maximálním točivým momentem 250 Nm. Tento motor se standardně dodává s šestistupňovou manuální převodovkou. Na přání může být spojen i se sedmistupňovou převodovkou DSG. Její převodové poměry nabízejí dokonalou kombinaci sportovního a komfortního charakteru. Díky inovativním technickým změnám má tento čtyřválcový motor generace motorů Evo se zdvihovým objemem 1,5 l nižší spotřebu paliva. Turbodmychadlo má variabilní geometrii lopatek, což zajišťuje vysoký točivý moment v širokém rozsahu otáček motoru. Dosavadní litinové vložky válců jsou nahrazeny plazmovým nanášením povrchové vrstvy. Tenká prášková vrstva měří pouhých 150 μm (0,15 mm). Snižuje vnitřní tření, což zároveň snižuje spotřebu paliva a emise. Stejně tak se díky lepšímu rozložení a odvodu tepla ve spalovacím prostoru snižuje i tepelné zatížení motoru. Motor 1,5 TSI je také vybaven technologií aktivního řízení válců (ACT), která automaticky a bez toho, aby to řidič téměř poznal, vypíná při nízkém zatížení motoru dva válce, a dále tak snižuje spotřebu a emise.