› Rusové Nikolaj Gryazin a jeho spolujezdec Konstantin Aleksandrov (ŠKODA FABIA Rally2 evo) získali pro tým Movisport maximum bodů a vyhráli týmový titul v kategorii WRC2*
› Mistr světa jezdců kategorie WRC2* Andreas Mikkelsen (N) z týmu Toksport WRT podporovaného ŠKODA Motorsport zakončuje sezónu 2021 dalšími vítězstvími na rychlostních zkouškách
› Bývalý mistr Evropy Kajetan Kajetanowicz z Polska (ŠKODA FABIA Rally2 evo) si zajistil druhé místo v celkovém hodnocení jezdců kategorie WRC3*
› Pět soukromých posádek s vozy ŠKODA FABIA Rally2 evo se v posledním kole letošního FIA Mistrovství světa v rallye umístilo v první desítce kategorie WRC3

ŠKODA FABIA Rally2 evo

ACI Rally Monza (19.–21. listopadu 2021) uzavřela letošní FIA Mistrovství světa v rally. Přibližně polovina rychlostních zkoušek se jela na slavné trati formule 1 a v jejím okolí. Jezdci značky ŠKODA Nikolaj Gryazin z Ruska a Enrico Brazzoli z Itálie nasbírali pro tým Movisport dostatek bodů, aby v kategorii WRC2 o jeden jediný bod získal týmový mistrovský titul*. Kajetan Kajetanowicz (ŠKODA FABIA Rally2 evo) z Polska obsadil ve FIA Mistrovství světa jezdců kategorie WRC3* celkově druhé místo.

Andreas Mikkelsen si již zajistil mistrovský titul* mezi jezdci, a tak se pozornost v kategorii WRC2 soustředila na stále otevřený souboj o mistrovský titul mezi týmy. Tým Toksport WRT podporovaný ŠKODA Motorsport přihlásil do soutěže Nora Mikkelsena s novým spolujezdcem Philem Hallem (GB) a Marco Bulaciu s Marcelem der Ohannesianem (BOL/RA). Za konkurenční tým Movisport jeli Rusové Nikolaj Gryazin/Konstantin Aleksandrov a místní hvězdy Enrico Brazzoli/Manuel Fenoli. Všechny čtyři jmenované posádky zvolily stejný závodní speciál ŠKODA FABIA Rally2 evo.

Od samého začátku se o vedení v této kategorii přetahovali Mikkelsen a Gryazin. Jak se ukázalo, štěstí stálo na straně Rusa. Zatímco Mikkelsen ztratil dvě minuty při výměně proražené pneumatiky v 6. etapě, Gryazina na pouhých 45 sekund ve stejné rychlostní zkoušce zdržel náraz do betonového bloku. Vzhledem k problémům dvou nejrychlejších jezdců dojel Bulacia do cíle první etapy na prvním místě v kategorii WRC2. Druhý den ráno však mladý Bolivijec urazil zadní kolo. To Gryazina posunulo zpět do čela kategorie. 

Přestože Andreas Mikkelsen zásluhou několika vyhraných rychlostních zkoušek v kategorii WRC2 získal k dobru několik sekund a Marco Bulacia v neděli restartoval, týmu Toksport WRT to nebylo nic platné. Díky Gryazinovu vítězství a Brazzoliho čtvrtému místu nasbíral tým Movisport dostatečný počet bodů, aby nakonec získal mistrovský titul týmů v kategorii WRC2*.

V kategorii WRC3 byli před poslední rally sezóny 2021 adepti na mistrovský titul pouze dva: Kajetan Kajetanowicz z polského týmu Orlen, jedoucí s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo, a Francouz Yohan Rossel. Již první etapa ukázala, že Rossel byl na horských silnicích o něco rychlejší, zatímco Kajetanowicz se spolujezdcem Maciejem Szczepaniakem měli navrch na rychlostních zkouškách konaných v prostorách proslulého autodromu. Trojnásobný mistr Evropy v rally (2015–2017) se tedy neděle, kdy na Rossela ztrácel pouhých 2,6 sekundy, příliš nebál. Vzhledem k tomu, že všechny závěrečné rychlostní zkoušky se nacházely v areálu autodromu, byly karty na jeho straně.
V předposlední etapě Kajetanowicz svého francouzského soupeře předjel. Když oba dělilo pouhých 1,6 sekundy, musela souboj rozhodnout závěrečná Powerstage. A byl to napínavý souboj: Rossel dokončil 14,62 km dlouhý test o 4,7 sekundy rychleji než Kajetanowicz. Polská ŠKODA FABIA Rally2 evo se nakonec musela spokojit s celkově druhým místem v kategorii WRC3. Protože Rossel v průběhu sezóny změnil navigátora, stal se Szczepaniak mistrem kategorie WRC3 mezi spolujezdci*. „Byla to fantastická bitva až do konce mimořádné sezóny,“ řekl na závěr Kajetanowicz. Do první desítky kategorie WRC3 se probojovaly ještě další čtyři posádky vozů ŠKODA FABIA Rally2 evo.

ACI Rally Monza zakončila sezonu FIA Mistrovství světa v rally 2021. Příští odstartuje legendární Rallye Monte-Carlo, která se koná 20. až 23. ledna 2022.

* podléhá potvrzení ze strany FIA


Výsledky ACI Rally Monza (WRC2)

1. Gryazin/Aleksandrov (RAF/RAF), ŠKODA FABIA Rally2 evo2:49:10.8 h**
2. Huttunen/Lukka (FIN/FIN), Ford Fiesta Rally2 Evo+18.2 s**
3. Mikkelsen/Hall (N/GB), ŠKODA FABIA Rally2 evo+1:05.2 min
4. Brazzoli/Fenoli (I/I), ŠKODA FABIA Rally2 evo+14:19.0 min
5. Bulacia/Der Ohannesian (BOL/RA), ŠKODA FABIA Rally2 evo+59:52.2 min

** body se započítávají pouze do hodnocení týmů FIA Mistrovství světa kategorie WRC2


Tři nejlepší jezdci ve FIA Mistrovství světa (WRC2), po 12 kolech

1. Andreas Mikkelsen (N), ŠKODA FABIA Rally2 evo149 bodů
2. Mads Østberg (N), Citroën C3 Rally2126 bodů
3. Jari Huttunen (FIN), Ford Fiesta Rally2107 bodů
4. Marco Bulacia (BOL), ŠKODA FABIA Rally2 evo107 bodů



Tři nejlepší týmy ve FIA Mistrovství světa (WRC2), po 12 kolech

1. Movisport (ŠKODA)242 bodů
2. Toksport WRT (ŠKODA)241 bodů
3. M-Sport Ford World Rally Team175 bodů



Výsledky ACI Rally Monza (WRC3)

1. Crugnola/Ometto (I/I), Hyundai i20 Rally22:48:15.5 h
2. Rossel/Renucci (F/F), Citroën C3 Rally2+4.0 s
3. Kajetanowicz/Szczepaniak (PL/PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo+7.1 s
4. Munster/Louka (NL/NL), Ford Fiesta Rally2 Evo+1:31.5 min
5. De Tommaso/Ascalone (I/I), ŠKODA FABIA Rally2 evo+2:11.4 min



Tři nejlepší týmy ve FIA Mistrovství světa (WRC3), po 12 kolech

1. Yohan Rossel (F), Citroën C3 Rally2130 bodů
2. Kajetan Kajetanowicz (PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo127 bodů
3. Emil Lindholm (FIN), ŠKODA FABIA Rally2 evo73 bodů



Číslo rally: 2
V sezóně 2021 se Nikolaj Gryazin se spolujezdcem Konstantinem Aleksandrovem zúčastnili dvou závodů kategorie WRC2 s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo – v obou případech získali pro tým Movisport maximum bodů do hodnocení týmů kategorie WRC2.


Kalendář FIA Mistrovství světa v rally pro rok 2021:

SoutěžDatum
Rally Monte-Carlo21. – 24. ledna
Finská Arctic rally26. – 28. února
Chorvatská rally22. – 25. dubna
Portugalská rally20. – 23. května
Italská rally (Sardinie)3. – 6. června
Safari rally (Keňa)24. – 27. června
Estonská rally15. – 18. července
Belgická rally13. – 15. srpna
Acropolis rally (Řecko)9. – 12. září
Finská rally1. – 3. října
Španělská rally14. – 17. října
ACI Rally Monza19. – 21. listopadu