› ŠKODA AUTO Česká republika důstojně oslavila 120 let mladoboleslavské značky na poli motorsportu, posádky jejích dealerských týmů ovládly letošní mistrovství ČR
› SONAX Mistrovství ČR v rally je u konce, ale aktivity podporovaných jezdců pokračují
› Model podpory vybraných posádek se osvědčil, fungovat bude i v sezoně 2022

ŠKODA FABIA Rally2 evo

Letošní SONAX Mistrovství ČR v automobilových soutěžích je minulostí. Do sezony, která rámovala oslavy 120 let značky ŠKODA v motoristickém sportu, zasáhlo 8 posádek ze 7 podporovaných dealerských týmů. Jejich úspěšnost nejlépe vyjadřuje pohled na výsledkovou listinu, v níž obsadily 7 míst z nejlepší desítky.

Mistry republiky se zcela suverénně stali Jan Kopecký a Jan Hloušek z Agrotec ŠKODA Rally Teamu. Pro zkušeného matadora české rally to byl již 8. titul v jeho bohaté kariéře. Novými vicemistry jsou Filip Mareš s Radovanem Buchou z Laureta Auto ŠKODA Teamu. Neztratily se ani další posádky dealerských týmů. 

„Když jsme přemýšleli o konceptu oslav 120 let značky ŠKODA v motoristickém sportu, chtěli jsme transparentním způsobem podpořit maximum posádek. Průběh sezony ukázal, že jsme zvolili správnou cestu. Všechny týmy velmi zodpovědně reprezentovaly značku ŠKODA, za což bych jim chtěl poděkovat. Výsledky jsou pak onou pověstnou třešničkou na dortu.“


Libor Šedivák, vedoucí marketingu ŠKODA AUTO Česká republika

Jan Kopecký je králem sezony z pohledu všech statistických ukazatelů. Kromě mistrovského titulu vyhrál nejvíce soutěží (4) i jednotlivých rychlostních zkoušek (40). Po jedné vyhrané „erzetě“ přidali Filip Mareš, Jan Černý a Dominik Stříteský. Nezbytnou součástí závodění na špičkové úrovni jsou i předsoutěžní testy. Například Jan Kopecký absolvoval zhruba 60 km před každou soutěží, za celou sezonu to tedy představuje 420 testovacích kilometrů. Jan Černý udává téměř totožné číslo (428 km), byť vynechal Barum Czech Rally Zlín. Sezona 2021 opět potvrdila i výjimečnou spolehlivost soutěžních speciálů ŠKODA FABIA. Žádný z podporovaných jezdců si v jejím průběhu nestěžoval na vážnější problémy, ani v jednom případě nedošlo k odstoupení kvůli technické závadě. Není divu, že se české vozy staly velmi oblíbenou a zdaleka nejpoužívanější technikou ve startovním poli. Ze 36 posádek bodujících v konečném pořadí SONAX Mistrovství ČR 2021 jich 18 vsadilo právě na značku ŠKODA.

Seriál mistrovských rally sice patří minulosti, ale aktivity jezdců dealerských týmů ještě nekončí. Dominik Stříteský sveze v rámci posezonního testování týmu ACA ŠKODA Vančík Motorsport vítěze divácké soutěže z Rallye Český Krumlov a kromě toho bude pracovat na přípravě týmových motokár. Filip Mareš vymění volant za řídítka a ještě více se vrhne do cyklistiky, kterou bere jako důležitou součást fyzické přípravy. Plánuje dokonce účast v zimních závodech horských kol. Věroslava Cvrčka zaměstnává především práce na přípravě vozů ve vlastním týmu REX. Jeho řady nově rozšířila ŠKODA FABIA Rally2 evo, která se chystá na další zahraniční starty. David Tomek je znám také jako sběratel historických soutěžních vozů ŠKODA. Čas po sezoně tedy věnuje hlavně údržbě a rozšiřování své sbírky. Naopak osminásobný mistr republiky Jan Kopecký pokračuje v plném tempu za volantem. Na programu má zahraniční jízdní testy nově vyvíjeného soutěžního vozu ŠKODA FABIA Rally2.

Právě ukončená sezona potvrdila, že model založený na jasně definované podpoře jednotlivých dealerských týmů funguje velmi dobře. Bude proto pokračovat i nadále. 

„Počítáme s tím, že na domácím rallysportu budeme participovat i v příštím roce. V tuto chvíli zvažujeme mix vhodných aktivit včetně podpory dealerských posádek a mladých talentů. Highlightem sezony 2022 bude nepochybně představení soutěžního speciálu na bázi nové generace modelu FABIA. Předpokládáme, že se novinka v 2. pololetí zapojí i do mistrovství ČR a stane se tahákem pro všechny fanoušky motorsportu.“


Libor Šedivák, vedoucí marketingu ŠKODA AUTO Česká republika


 

Konečné pořadí SONAX Mistrovství ČR v rally 2021:

1. Jan Kopecký/Jan Hloušek (Agrotec ŠKODA Rally Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo)315,5
2. Filip Mareš/Radovan Bucha (Laureta Auto ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo)241
3. Václav Pech/Petr Uhel (EuroOil Team/Ford Focus WRC 06)196
4. Jan Černý/Petr Černohorský (Louda Auto ŠKODA Racing Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo)182
5. Dominik Stříteský/Jiří Hovorka (ACA ŠKODA Vančík Motorsport/ŠKODA FABIA Rally2)153
6. Miroslav Jakeš/Petr Machů (Samohýl ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2)144,5
7. Věroslav Cvrček/ Tomáš Prokorát (Kontakt ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2)94,5
8. Roman Odložilík/ Martin Tureček (TRT Technology/ŠKODA FABIA Rally2 evo)86
9. Adam Březík/ Ondřej Krajča (Samohýl ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2)74