Nyní jsou to dva roky, co Tesla odhalila Cybertruck a během té doby ostatní automobilky uvedly na trh elektrické pickupy s funkcemi, které Tesla postrádá, což znamená, že pro jednou je Tesla v režimu dohánění. Generální ředitel Elon Musk sdílel na Twitteru podrobnosti, které mohou pomoci vysvětlit zpoždění tohoto vozu.

Tesla Cybertruck nyní nabídne dříve nezveřejněnou variantu se čtyřmi motory, zadním řízením a funkci crabwalk, uvedl dnes generální ředitel Elon Musk na Twitteru. A nejen to, první vyrobené Cybertrucky budou výhradně modely se čtyřmi motory.

Cybertrucku konkuruje Rivian

Až dosud byl nejvýkonnější Cybertruck navržen tak, aby měl tři motory, konfiguraci vypůjčenou od Tesla Model S Plaid. Musk neuvedl, kdy byla tato změna provedena, ale myslíme si, že je to reakce na velkou chválu, kterou obdržel pick – up Rivian se čtyřmi motory R1T EV. Musk konkrétně označil „nezávislé řízení točivého momentu každého kola s ultra rychlou odezvou“ jako důvod pro přechod na čtyřmotorový motor.

Je to alespoň trochu nedávná změna plánu. V minulosti Tesla řekla, že čtyři motory jsou zbytečné. Pohonné ústrojí Plaid by poskytovalo více než dostatek výkonu a o řízení trakce by se staral virtuální zadní diferenciál ovládající dva zadní motory a vektorování točivého momentu na brzdě vpředu. Jedná se o stejné řešení, jaké se nachází v pickupu GMC Hummer EV, který je rovněž připraven porazit Cybertruck na trhu. Jediný důvod pro změnu je tedy konkurovat Rivianu.

Z pickupu Hummer EV si také vypůjčil dříve okoukaný systém zadního řízení, o kterém Musk nyní odhalil, že bude také kopírovat „Crab Mode“ Hummeru. Při nízkých rychlostech Hummer natáčí přední a zadní kola stejným směrem, takže nákladní automobil může jet dopředu a dozadu diagonálně, což Musk říká, že Cybertruck také udělá. Ze špionážního videa zveřejněného začátkem tohoto roku víme, že Tesla bude primárně používat zadní řízení k utažení poloměru otáčení vozu při normální jízdě, stejně jako Hummer.

Mnoho lidí by zajímalo, jestli tyto pozdní doplňky nemohly přispět ke zpoždění Cybertrucku. Začátkem tohoto roku Musk uvedl, že první dodávky by se mohly uskutečnit do konce tohoto roku “pokud budeme mít štěstí.” To se nestane, protože v srpnu byl aktualizován konfigurátor Cybertruck, aby informoval zákazníky, že výroba začne někdy v roce 2022. O nové funkci zadního řízení jsme se dozvěděli v říjnu a variantě se čtyřmi motory nyní v prosinci, přestože Musk řekl novinářům v lednu “dokončili jsme veškeré inženýrství Cybertruck.” Musk v říjnu odhalil, že společnost stále provádí změny v designu, což by také pomohlo vysvětlit zpoždění. Výroba byla také svázána s dokončením nové texaské Gigafactory společnosti, která ještě není zcela dokončena.

Muskova dnešní odhalení byla reakcí na fanouškovský účet, který šíří fámy, že plánovaný základní, jednomotorový model Cybertruck byl zrušen. Musk tuto fámu neřešil. Musk také neoslovil držitele rezervací s dotazem, zda budou schopni převést své rezervace se třemi motory na nový model se čtyřmi motory nebo kolik by model se čtyřmi motory stál.