Chtěli byste luxusnější SUV? O prvním SUV od Lotusu se říká, že přijde příští rok, a vzhledem k tomu, jak každý nový Lotus slibuje, že bude elektrický, můžete se vsadit, že tento vyšší model bude sedět na platformě EV. Nyní se více informací o tomto Lotusu objevilo na autosalonu v Gangzhou v roce 2021, včetně jeho názvu – tedy jeho kódového označení „Type 132“ – a krátkého upoutávkového videa.

Zdá se, že Type 132 obsahuje některé zajímavé technologie nad rámec sportovního dědictví Lotusu, které by podle očekávání mělo dostát. Skutečné koncepční vozidlo vidělo jen několik lidí, protože značka pořádala VIP akci, kde jej předváděla na soukromém setkání těsně před autosalonem v Gangzhou 30. listopadu 2021. Těsně před ním jsou naplánovány další soukromé odhalení po celém světě. Světová premiéra má datum stanovené na jaro 2022.

V projevu během show Feng Qingfeng, generální ředitel skupiny Lotus, řekl, že Type 132 bude jedním z prvních vozidel vyrobených v jejím novém výrobním závodě v čínském Wuhanu. Řekl také: “Typ 132 je jako páteř budoucí řady čistě elektrických produktů Lotus ve vývoji a připravuje se na výrobu. V budoucnu budeme pokračovat v rozšiřování řady a vytvářet revolučnější produkty pro globální uživatele.”

Na co se můžeme těšit?

To, co bylo dosud odhaleno v těchto krátkých klipech, zahrnuje „pokročilou“ obrazovku infotainmentu 132, část jejího aerodynamického designu a „průkopnickou technologii inteligentního řízení“. Během části krátkého videa „Breath“ její spodní mřížka ukazuje svůj šestiúhelníkový vzor, který je vyroben z jednotlivých trojúhelníků, které se otevírají a zavírají jako součást aktivního bednění pro chlazení a aerodynamiku se splitterem pod ním.

V části videa „Roztáhnout“ se spoiler „roztahuje“ z toho, co vypadá jako zadní víko nebo zadní část střechy. Podle Lotusu „pokračuje v dlouhé historii Lotus průkopnických aktivních a aero technologií, která sahá až k legendárním triumfům ve Formuli 1 a táhne se až do současnosti s ‚porézním‘ a aerodynamickým designem hypercaru Evija .“

V “Awaken” vidíme, jak se obrazovka infotainmentu zvedá z palubní desky; zdá se, že je nakloněna směrem k řidiči. Lotus říká, že je součástí “pohlcující startovací sekvence několika obrazovek, zvuků a světel, která demonstruje, že se vůz probudil a je připraven k akci.” Konečně, “See” nám dává pohled na velmi zajímavé LIDAR řešení 132. Vyskočí ze střechy těsně nad čelním sklem a připomíná lopatku z Exige S .

To je vše, co v tuto chvíli máme, alespoň do doby, než se nové SUV ukáže světu nadcházející jaro. Bude zajímavé sledovat, jak nejen Lotus dělá SUV, ale jak dělá skutečnou sériovou verzi svého prvního EV.