Začátkem minulého roku přišla společnost AeroMobil se svými sliby, že létající auta budou k dispozici ke koupi do roku 2023. Společnost nedávno oznámila, že své létající auto poprvé představí veřejnosti na konci prosince, ale stále existují otázky zůstat o tom, jak společnost plánuje vyrábět, prodávat a podporovat vozidla. I když AeroMobil z obchodního hlediska zvedne svá létající auta, existuje spousta dobrých důvodů, proč dnes nejsou naše ulice a nebe plné létajících aut.

Implementace může trvat dlouho

Když společnost vyvíjí nové auto, má k dispozici více než 100 let údajů o tom, jak lidé řídí, používají a chovají se v silničních vozidlech. Navzdory tomu, že je země rozdělena do mnoha zcela odlišných a někdy i konfliktních států, má prověené programy pro vzdělávání a testování řidičů. Nic takového neexistuje pro létající auta, natož pro létání jako ojedinělou činnost. Stát se soukromým pilotem trvá měsíce a v současném výcvikovém režimu není nic o pilotování létajícího auta, takže kroky potřebné k vývoji, testování a implementaci takového výcvikového programu mohou samy o sobě trvat roky.

To vše je ještě předtím, než vůbec zvážíme roli vlády v bezpečnosti a regulaci soukromých automobilů. Dokonce i to nejlepší, nejsložitěji plánované zavedení může jít stranou ve spěchu, když se do toho zapojí zákonodárci. Bez regulačního rámce, ve kterém by fungovaly, jsou společnosti létajících automobilů ponechány, aby přicházely s vlastními pravidly a pokyny, a zapojení vlády může rychle proměnit průmysl z divokého západu na byrokratickou drtičku plnou slyšení.

I když se AeroMobilu podaří prokousat se regulační byrokracií a zahájit výrobu vozů, kdo bude řídit jejich používání a veřejnou bezpečnost? Letištní systémy řízení provozu existují z dobrého důvodu, ale systém, který by dohlížel na létající auta vzlétající z náhodných míst, v současné době neexistuje a vzhledem ke složitosti takového podniku bude pravděpodobně chvíli trvat, než dojde k něčemu podobnému pořádku a bezpečnosti.

To vše neříká nic o tom, kde a jak budou lidé parkovat. I když má auto vertikální vzlet a přistání, místní nákupní centrum nemá místo, kde by přistálo a zaparkovalo létající auto. V závislosti na typu paliva, které auto bere, může být velkým problémem také získání paliva.

Jsou některé z těchto výzev nepřekonatelné? Absolutně ne, ale ani jeden z nich nemá jednoduché řešení. Létající auta by se mohla a mohla stát běžnou věcí, ale je potřeba mít zdravější dávku skepse a realismu ohledně toho, jak dlouho bude trvat, než je uvidíme v nějakém významném počtu ve volné přírodě.