Ne každý potřebuje velký vůz. Zejména pro městské obyvatele je často mnohem lepší volbou malý vůz, který snadno najde parkovací místo a je levný na provoz. Pro tyto minimalisty byl oblíbeným vozem Nissan Micra. Nyní však přichází jeho ekologičtější elektrická náhrada, kterou už potvrdil šéf Nissanu. Nissan potvrdil, že zcela nové supermini EV se má v nadcházejících letech připojit k jeho evropské řadě, a to pod jeho Leaf a Ariya EV.

Jak se bude jmenovat?

I když jméno nového supermini ještě není potvrzeno, Nissan říká, že v nabídce značky nahradí Micru – název, který se používá od roku 1982.

Během digitální konference Alliance v roce 2022, která oznámila další podrobnosti o plánech elektrifikace Alliance 2030 pro Nissan, Renault a Mitsubishi, COO společnosti Nissan Ashwani Gupta škádlil obrázky nového vozu. Z obrázků můžeme vidět prstencové DRL vpředu a vzadu, profil s plovoucí střechou a něco, co vypadá jako pětidveřová konfigurace.

Klíčem k tomu je nová platforma CMF-B EV oznámená aliancí Renault-Nissan-Mitsubishi. Bude základem nového Renaultu 5 EV a také toho, co vyplývá z upoutávek „4Ever“ , které představila značka Renault. „CMF-B EV je úplně poprvé, kdy EV může konkurovat vozu ICE cenou,“ řekl šéf Renaultu Luca De Meo světu během digitální konference Aliance 2022 na konci ledna 2022.

„Tento zcela nový model navrhne Nissan a zkonstruuje a vyrobí Renault s využitím naší nové společné platformy, která maximalizuje využití aktiv naší Aliance,“ dodává Gupta.

Více podrobností, včetně jeho názvu, má být odhaleno včas. Zatím si ale budeme muset počkat a uvidíme.