Nová ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV má ještě emocionálnější vzhled než ENYAQ iV. Střešní linie, která klesá od sloupku B mírně dozadu, se standardně dodávanou zatmavenou prosklenou panoramatickou střechou, a výrazná záď dodávají novému kupé osobitý charakter. Velká kola z lehké slitiny o průměru od 19″ do 21″ umocňují sportovní a dynamický vzhled, který ještě více podtrhuje nový vrcholný model ENYAQ COUPÉ RS iV s černými designovými prvky a typickým červeným reflexním pruhem na zádi. Součástí standardní výbavy vozu ENYAQ COUPÉ RS iV je přední maska Crystal Face s 131 LED diodami, které osvětlují přední masku. Součástí standardní výbavy vozu ENYAQ COUPÉ RS iV je přední maska Crystal Face s 131 LED diodami, které osvětlují přední masku.

Exteriér

Nová ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV je stejně jako ENYAQ iV postavena na modulární platformě pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Délka činí 4 653 mm, šířka 1 879 mm a výška 1 622 mm. Rozvor je velkorysých 2 770 mm. Sportovní linie vozu zajišťují skvělou aerodynamiku s hodnotou součinitele odporu vzduchu cx 0,234. Dynamický vzhled dále umocňují velká kola z lehké slitiny o průměru od 19″ do 21″. ENYAQ COUPÉ iV přináší do modelové řady ENYAQ iV také dvě nové barvy: výraznou metalickou barvu oranžová Phoenix a metalický odstín šedá Graphite, který u značky ŠKODA nahradil metalický lak šedá Quartz. Odstín zelená Mamba je v rámci modelové řady vyhrazen pro verzi ENYAQ COUPÉ RS iV. 

Specifické linie a exkluzivní prvky karoserie vozu ENYAQ COUPÉ iV

Karoserii vozu charakterizují sportovní a elegantní linie. Od modelu ENYAQ iV se verze kupé odlišuje specifickým předním nárazníkem. Dalším exkluzivním prvkem jsou boční prahy lakované v barvě karoserie, díky kterým vypadá ještě protáhlejší. Střešní linie klesá od B sloupku mírně dozadu a přechází do zádi s ostře lomenou hranou. Páté dveře mají uprostřed nápis ŠKODA. Elegantní linii podtrhuje standardně dodávaná prosklená panoramatická střecha se zatmaveným sklem, které pokrývá celou její plochu a plynule přechází v prosklení zadních dveří. Jedná se o největší prosklenou panoramatickou střechu použitou ve voze ŠKODA. Je tenčí než klasická plná střecha a zajišťuje tak cestujícím dostatek místa nad hlavou. Prosklená panoramatická střecha vpouští do interiéru více denního světla a dodává interiéru vzdušnější dojem. Její součástí je speciální vrstva, která pomáhá zajistit trvale příjemné vnitřní klima. Výrazným kontrastním prvkem jsou chromované lišty kolem bočních oken a chromovaný rámeček masky chladiče. 

Sportovnější vzhled vozů ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV a ENYAQ COUPÉ RS iV

Ještě sportovnější vzhled mají vozy ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV a ENYAQ COUPÉ RS iV se standardně dodávaným sportovním podvozkem. Přední náprava je snížena o 15 mm, zadní náprava pak o 10 mm. Sportovní akcenty vytvářejí rámeček masky chladiče, lišty kolem bočních oken, difuzor zadního nárazníku a nápisy na víku zavazadelníku v černé lesklé barvě. V černé barvě jsou také lišty kolem vzduchových clon Air Curtain na předním nárazníku, které mají u modelu SPORTLINE tvar písmene C. Verze RS má ještě dodatečnou lištu ve tvaru písmene E. Stejně jako všechny ostatní modely RS značky ŠKODA má i ENYAQ COUPÉ RS iV červený reflexní pásek v zadním nárazníku, který se táhne přes celou šířku vozu.

Oba modely mají akustická přední a zadní boční okna se speciální fólií, které snižují hluk v interiéru, a zatmavená boční okna včetně skla pátých dveří. ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV je standardně vybaven dvacetipalcovými koly z lehké slitiny Vega v antracitové barvě, na přání jsou k dispozici 21″ kola z lehké slitiny Betria v černé barvě. ENYAQ COUPÉ RS iV je standardně vybaven černými dvacetipalcovými koly Taurus, na přání jsou k dispozici 21″ kola Vision v antracitové barvě. Oba disky kol mají aerodynamické plastové kryty. Na předních blatnících se nachází plaketa s nápisem SPORTLINE, resp. logo RS. 

Matrix-LED hlavní světlomety a přední maska Crystal Face zvýrazňují vzhled vozu

ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV a ENYAQ COUPÉ RS iV jsou standardně vybaveny Matrix-LED hlavními světlomety. 24 nezávisle ovládaných LED diod v každém modulu dálkových světel umožňuje mít neustále rozsvícena dálková světla, aniž by byli oslněni ostatní řidiči. Ostatní výkonové verze mají ve standardní výbavě LED moduly potkávacích a dálkových světel a světla pro denní svícení, Matrix‑LED hlavní světlomety jsou k dispozici na přání. Velkou designovou novinkou je přední maska Crystal Face, která je dostupná na přání a u verze ENYAQ COUPÉ RS iV je součástí standardní výbavy. Celkem 131 LED diod osvětluje vertikální lamely a horizontální linku přední masky. Společně s LED moduly potkávacích a dálkových světel Matrix-LED hlavních světlometů a linkami denních světel vytváří jedinečný uvítací efekt. Top LED zadní světla s typickým tvarem písmene C mají osvětlené krystalické prvky, jež jsou společně s dynamickými směrovými světly součástí animované funkce Coming/Leaving Home. 

Interiér

Stejně jako u modelu ENYAQ iV nahrazují designy interiéru vozu ENYAQ COUPÉ iV s novou, přehledně zpracovanou nabídkovou strukturou klasické výbavové stupně. Jednotlivé interiéry, jejichž styl, barvy a materiály, včetně trvale udržitelných, jsou spolu dokonale sladěné, se inspirují světy moderního bydlení. Verze ENYAQ COUPÉ RS iV nabízí dva exkluzivní designy interiéru. Konfigurace vozu ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV, jejíž součástí je také výběr z několika logicky uspořádaných paketů a samostatných prvků výbavy, probíhá v pouhých šesti krocích.

Stejně jako u modelu ENYAQ iV nabízí i ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV nové designy interiéru. Jednotlivé designové varianty se od sebe liší potahy sedadel, dekoračními lištami, přístrojovou deskou a také použitými materiály. Součástí standardní výbavy nového vozu ENYAQ COUPÉ iV je interiér Loft. Jedná se o moderní a pohodlný interiér s lehce udržovatelnými materiály a harmonickou kombinací šedé a černé barvy.

Potahy sedadel z přírodní vlny a recyklovaných PET lahví

Na přání dostupný interiér Lodge využívá trvale udržitelné materiály. Sedadla interiéru jsou potažena látkou, kterou tvoří ze 40 % přírodní vlna s certifikátem společnosti Woolmark. Zbylých 60 % potahu sedadel je tvořeno polyesterem z recyklovaných PET lahví. Přístrojová deska je potažena látkou. V interiéru pak dominují měkké materiály s jasnými barvami. Interiéru Lounge dodávají hodnotný a moderní vzhled kůže a mikrovlákno Suedia. Mezi exkluzivní prvky patří barevná paspule a kontrastní prošívání.

Stylový a komfortní interiér, na přání také interiér s kůží vyčiněnou ekologickým způsobem

Měkká černá kůže použitá na čalounění sedadel s kontrastními švy a paspulí v koňakové barvě zaručují interiéru Suite vysokou úroveň komfortu. Interiér ecoSuite kombinuje klasický luxusní design s udržitelným přístupem k životnímu prostředí. Sedadla jsou potažena kůží v koňakové barvě a olemována šedými kontrastními švy a šedou paspulí. Kůže se vyrábí ekologickým způsobem, neboť se k jejímu vyčinění používá namísto chemikálií extrakt z listů olivovníku.

Interiér verze ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV zdobí černá barva

Verze ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV má specifický design interiéru, kterému dominuje černá barva. Sportovní sedadla s integrovanou opěrkou hlavy jsou potažena mikrovláknem Suedia a zdobí je šedé kontrastní švy, které jsou použity také na standardně dodávaném tříramenném sportovním koženém multifunkčním volantu s pádly pod volantem, kterými může řidič měnit úroveň rekuperace. Spodní část volantu nese plaketu s nápisem SPORTLINE. Černý je i strop interiéru. Potah na přístrojové desce je vyroben ze syntetické kůže a dekorační lišty na přístrojové desce a ve výplni dveří jsou v dekoru Carbon.

ENYAQ COUPÉ RS iV nabízí dva exkluzivní interiéry

Verze ENYAQ COUPÉ RS iV exkluzivně nabízí dva specifické designy interiéru. Součástí obou interiérů jsou dekorační lišty na přístrojové desce a ve výplni dveří v dekoru Carbon, kryty pedálů z ušlechtlié oceli a sportovní sedadla s integrovanou hlavovou opěrkou a logem RS. Interiér RS Lounge má černá sedadla čalouněná mikrovláknem Suedia, jež jsou olemována paspulí a kontrastními švy v limetkové barvě. Stejnou barvu mají kontrastní švy na vkládaných textilních kobercích a tříramenném vyhřívaném multifunkčním sportovním volantu, který zdobí plaketa s nápisem RS. Přístrojová deska je potažena mikrovláknem Suedia v černé barvě a rovněž ozdobena kontrastními švy. Na přání nabízí tento sportovní vrcholný model interiér RS Suite se sedadly potaženými černou perforovanou kůží olemovanými šedou paspulí a šedými kontrastními švy. Multifunkční volant, který zdobí plaketa RS, má šedé prošívání. Přístrojovou desku potaženou syntetickou kůží pak zdobí kontrastní švy.

Bohatá standardní výbava a tematické pakety na přání

Součástí standardní výbavy vozu ENYAQ COUPÉ iV je 5,3″ virtuální kokpit a centrální dotyková obrazovka infotainmentu s úhlopříčkou 13″, kterou lze ovládat různé funkce vozu. Ke standardní výbavě vozu patří také třízónová automatická klimatizace Climatronic, multifunkční kožený volant, bezklíčové zamykání a startování KESSY, vyhřívaný volant a také pádla pod volantem, kterými může řidič měnit úroveň rekuperace. Standardní výbavu vozu ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV lze rozšířit o několik tematických paketů na přání, například pro oblast komfortu, jízdní dynamiky, klimatizace, asistenčních systémů nebo infotainmentu. Některé z nich jsou dostupné ve dvou verzích – základní a rozšířené Top/Premium. 

Klima Paket obsahuje vyhřívaná přední a zadní sedadla a vyhřívané čelní sklo. Paket Komfortní sedadla nabízí elektrické ovládání předních sedadel. Pro vyšší verzi je navíc k dispozici masážní funkce pro sedadlo řidiče. Vedle paketů na přání jsou v nabídce také samostatné prvky výbavy, které jsou dostupné pro všechny výkonové verze vozu ENYAQ COUPÉ iV. Patří k nim například alarm s hlídáním vnitřního prostoru, boční airbagy vzadu, mechanicky sklopné, elektricky odjistitelné tažné zařízení nebo sportovní podvozek se sníženou přední nápravou o 15 mm a sníženou zadní nápravou o 10 mm. Sportovní podvozek a progresivní řízení jsou součástí standardní výbavy verzí ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV a ENYAQ COUPÉ RS iV.

Velkorysý interiér a zavazadlový prostor o objemu 570 l

ENYAQ COUPÉ iV nabízí velkorysý prostor pro pět cestujících i zavazadla. Dlouhý rozvor a rovná podlaha zajišťují dostatek místa před koleny a i přes svažující se střechu je prostor nad hlavou srovnatelný s vozem ŠKODA OCTAVIA COMBI. Na přání jsou k dispozici elektricky ovládané páté dveře včetně virtuálního pedálu, kterým lze otevřít víko zavazadlového prostoru pohybem nohy pod zadním nárazníkem. Tato funkce spolu s nízkou nákladovou hranou umožňují pohodlný přístup do zavazadlového prostoru o objemu 570 l.

Elektrický pohon

Výkonové spektrum sahá od 150 kW* verze ENYAQ COUPÉ iV 80 s pohonem zadních kol a baterií s kapacitou 82 kWh až po 220 kW** u verze ENYAQ COUPÉ RS iV s dvěma elektromotory a pohonem všech kol. Díky vynikající aerodynamice je vůz ještě úspornější a nabízí dojezd až 545 km*** v režimu WLTP. Díky krátkým nabíjecím časům je ENYAQ COUPÉ iV skvěle připraven i na dlouhé cesty. ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV je postavena na modulární platformě pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Společně s modelem ENYAQ iV je vyráběna v hlavním závodě ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi. Jedná se tak o jediné modely v Evropě na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB), které nejsou vyráběny v Německu.  

Johannes Neft, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast Technického vývoje, říká: „Nový ENYAQ COUPÉ iV je po SUV modelu ENYAQ iV druhým vozem ŠKODA postaveným na platformě MEB. Nová vrcholná verze modelové řady, ENYAQ COUPÉ RS iV, je prvním čistě elektrickým vozem RS značky ŠKODA. Díky nižší hmotnosti a vylepšené aerodynamice je toto kupé ještě úspornější a dosahuje dojezdu až 545 km*** v režimu WLTP.“

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV je stejně jako ŠKODA ENYAQ iV postavena na modulární platformě pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. ENYAQ COUPÉ iV je rovněž dodáván s pohonem zadních kol s elektromotorem na zadní nápravě nebo s pohonem všech kol s dvěma elektromotory. Baterie je umístěna v podlaze mezi nápravami. Základní model ENYAQ COUPÉ iV 80 disponuje výkonem 150 kW* a maximálním točivým momentem 310 Nm. Jeho baterie, která má kapacitu 82 kWh, resp. 77 kWh netto, zajišťuje maximální dojezd až 545 km*** v režimu WLTP. 

Dva elektromotory, pohon všech kol: ENYAQ COUPÉ iV 80x

Stejnou baterii s kapacitou 82 kWh využívá také verze ENYAQ COUPÉ iV 80x. Tato verze disponuje pohonem všech kol díky druhému elektromotoru, který je umístěn na přední nápravě. Systémový výkon obou elektromotorů činí 195 kW**, maximální točivý moment je 425 Nm. Nejvyšší rychlost činí stejně jako u verze s pohonem zadních kol 160 km/h. 

Sportovní vrcholný model: ENYAQ COUPÉ RS iV

Vrcholný sportovní model ENYAQ COUPÉ RS iV využívá rovněž baterii s kapacitou 82 kWh, dva elektromotory a pohon všech kol. Systémový výkon však činí 220 kW**, maximální točivý moment je 460 Nm. První čistě elektrický vůz RS značky ŠKODA zvládá zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhých 6,5 s. Tato verze dosahuje jako jediná nejvyšší rychlosti 180 km/h. Maximální hmotnost přípojného vozidla činí u verzí ENYAQ COUPÉ RS iV a ENYAQ COUPÉ iV 80x 1 400 kg při 8% stoupání. Verze ENYAQ COUPÉ iV 80 může táhnout brzděný přívěs o hmotnosti do 1 200 kg.

Krátké nabíjecí časy: Dobíjení z 10 % na 80 % kapacity trvá 29 minut

Baterie vozu ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV umožňuje standardně rychlodobíjení, přičemž dobíjení baterie z 10 % na 80 % kapacity trvá 29 minut. ENYAQ COUPÉ iV lze také pohodlně dobít doma přes noc pomocí wallboxu ŠKODA iV Charger na střídavý proud s výkonem až 11 kW. Dobíjení trvá 6 až 8 hodin. Podobných nabíjecích časů lze dosáhnout i u veřejných dobíjecích stanic na střídavý proud se stejným maximálním výkonem. Pro tuto variantu nabíjení je vůz standardně vybaven propojovacím kabelem Mennekes. Vůz lze také dobít z běžné domácí 230V zásuvky o výkonu 2,3 kW. Nabíječka pro 230V zásuvku, která je k dispozici na přání, je kompatibilní se všemi běžnými nabíjecími zásuvkami. Na přání je dále dostupná přenosná nabíječka iV. Jedná se o mobilní řešení s vyměnitelnými propojovacími konektory. V kombinaci s CEE adaptérem umožňuje nabíjení na výkonnějších zásuvkách až do 11 kW. Adaptér Schuko pro domácí zásuvky je k dispozici v rámci příslušenství. 

Úsporný provoz díky skvělé aerodynamice, tepelné čerpadlo k dispozici na přání

Na to, že se jedná o vůz s karoserií SUV, dosahuje ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV vynikající hodnoty součinitele odporu vzduchu cx 0,234. Díky tomu je vůz úspornější a nabízí dlouhý dojezd. ENYAQ COUPÉ iV využívá chytré designové prvky, mezi které patří například aktivní rolo systému chlazení umístěné ve spodním otvoru pro přívod chladicího vzduchu na předním nárazníku a mnoho dalších aerodynamických prvků, které směrují proudění vzduchu kolem karoserie nebo pod vůz. Dalšími prvky jsou aerodnamicky tvarovaný přední nárazník, přední spoiler, zakrytá plochá podlaha, vzduchové clony Air Curtain nebo střešní spoiler. K vyšší účinnosti přispívá na přání dodávané tepelné čerpadlo, které je určeno k vytápění a chlazení interiéru. Vysoce účinný systém tepelného čerpadla stlačuje pod vysokým tlakem chladivo. Teplo, které při tomto procesu vzniká, je použito k zahřátí proudícího chladného vzduchu. To znamená, že vysokonapěťové topné těleso odebírá z baterie vozu méně energie a tím prodlužuje dojezd.

Konektivita

Nová ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV přináší novou verzi infotainment systému. Nová verze softwaru ME 3 přináší vylepšení zobrazovacích polí infotainment systému a head-up displeje a také vylepšení v oblasti správy baterie. Součástí standardní výbavy je aktuálně největší dotyková obrazovka dodávaná do vozů ŠKODA s úhlopříčkou 13″ a 5,3″ virtuální kokpit. Díky stálému připojení k internetu jsou k dispozici mobilní online služby ŠKODA Connect. Mnoho z nich nabízí funkce specifické pro vůz ENYAQ COUPÉ iV. Řidič tak může na dálku pomocí aplikace MyŠKODA ovládat nabíjení baterie nebo zapnout klimatizaci ještě před začátkem cesty.

Stejně jako ENYAQ iV má i nová ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV 5,3″ virtuální kokpit, který přehledně zobrazuje informace o rychlosti, asistenčních systémech, jízdní data nebo údaje z navigace. Tlačítkem na multifunkčním volantu lze přepínat režimy zobrazení, různé funkce vozu a také asistenční systémy. Na přání nabízený head-up displej zobrazuje v zorném poli řidiče další informace. Samostatně umístěná centrální obrazovka s 13″ displejem je již známá z vozu ENYAQ iV. Jde o největší displej aktuálně dodávaný do vozů ŠKODA. Nabízí personalizované režimy zobrazení a lze jej ovládat dotykem, pomocí posuvné lišty, gesty podobně jako u mobilního telefonu, pohybem ruky nebo prostřednictvím digitální asistentky Laury, která disponuje online podporou a rozumí pokynům v celkem 15 jazycích. Infotainment systém nabízí digitální DAB tuner a internetové nebo hybridní rádio. Díky bezdrátové technologii SmartLink lze prostřednictvím Android Auto a Apple CarPlay připojit chytré telefony, jejichž bezdrátové nabíjení umožňuje nabíjecí box pro smartphone. Sound System CANTON s 12 reproduktory a digitálním ekvalizérem je k dispozici na přání.

Aktualizace „vzduchem“ a dodatečné funkce ke stažení

ENYAQ COUPÉ iV je díky zabudované kartě eSIM vždy online. Připojení k internetu umožňuje aktualizovat mapové podklady a software systému „vzduchem“ a také stáhnout přes internet dodatečné funkce vozu. Od druhé poloviny roku 2022 tak bude možné aktivovat přes infotainment ve voze nebo pomocí webového portálu ŠKODA Connect například funkci navigace, dodatečné barvy pro ambientní osvětlení, adaptivní tempomat nebo asistenta dálkových světel. Tyto funkce mohou být v případě přání aktivovány pouze na omezenou dobu.

Funkce ŠKODA Connect specifické pro elektromobil

Díky stálému připojení k internetu je k dispozici mnoho online funkcí. Dopravní informace a plánování tras z navigace tak mohou využívat online data a infotainment rovněž zobrazuje volná parkovací místa v okolí aktuální pozice. Rozsáhlé mobilní online služby ŠKODA Connect nabízí funkce specifické pro vůz ENYAQ COUPÉ iV. Řidič může na dálku pomocí aplikace MyŠKODA ovládat nabíjení baterie, zapnout klimatizaci ještě před začátkem cesty nebo plánovat časy odjezdů. Navigace umí zobrazit nejbližší dobíjecí stanice nebo dobíjecí stanice na plánované trase.

Nové softwarové funkce

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV je vybavena nejnovější verzí softwaru ME 3 modulární platformy MEB koncernu Volkswagen, která nabízí nové funkce a zlepšení. Vylepšeno bylo ovládání klimatizace ve voze a správa vysokonapěťové baterie, jejíž součástí je nyní také tzv. režim péče o baterii. Nový software ME 3 vylepšuje správu baterie a zvyšuje její efektivitu a životnost tím, že spouští regulaci teploty baterie při nižších teplotách dříve a již ji pouze nezapíná a nevypíná, ale průběžně sleduje a upravuje. Díky tomu dosáhne trakční baterie rychleji ideálního teplotního okna, což zajišťuje optimální výkon a rekuperaci. Infotainment pak také nabízí novou grafickou úpravu. Ikona zobrazující aktuální stav nabití baterie se nyní nachází přímo v hlavní nabídce, nové symboly má také pole rozšířené reality head-up displeje. Zvýšený jas a kontrast displeje zpětné kamery poskytnou ještě lepší podporu při parkování. To usnadní rozpoznávání překážek zejména ve tmě. Nová funkce inteligentního parkovacího asistenta umožní také ukládání často navštěvovaných parkovacích míst do systému a automatické zaparkování na vyžádání. Software ME 3 nabízí vylepšený plánovač tras navigace s více zastávkami nebo také nový systém Asistované jízdy 2.5. Asistent pro udržování v jízdním pruhu lze nově vypnout v nabídce “Oblíbené”, což řidiči přináší ještě větší komfort.

Bezpečnost

Head-up displej s rozšířenou realitou a moderní asistenční systémy

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV nabízí head-up displej s rozšířenou realitou, Matrix-LED hlavní světlomety a vysokou úroveň pasivní bezpečnosti díky až devíti airbagům. Asistovaná jízda 2.5 podporuje jízdu v podélném i příčném směru a moderní asistenční systémy varují v mnoha situacích před možnou kolizí nebo zvyšují komfort například při parkování. Head-up displej zobrazuje řidiči informace, aniž by musel odvracet pozornost od řízení. Bezpečnost při jízdě v noci zvyšují Matrix-LED hlavní světlomety, které umožňují mít neustále rozsvícena dálková světla.

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV nabízí na přání stejně jako vůz ENYAQ iV head-up displej s rozšířenou realitou. Ten zobrazuje informace ve dvou zobrazovacích polích. Na podélném displeji v zorném poli řidiče jsou na čelním skle zobrazovány například aktuální rychlost, navigační instrukce, rozpoznané dopravní značky nebo aktivované asistenční systémy. Zobrazovací pole pro rozšířenou realitu je větší a nachází se v oblasti čelního skla v zorném poli řidiče o něco výše. Virtuálně promítá informace na silnici, která se nachází před vozidlem. Větší symboly zde pomocí šipek zobrazují navigační instrukce, aktivované Adaptivní vedení v pruhu nebo adaptivní tempomat a také dopravní značky nebo výstražná upozornění. Řidič si může v menu infotainment systému nastavit umístění zobrazovacího pole, jeho barvu a jas a rovněž definovat zobrazované údaje.

Až devět airbagů a Proaktivní ochrana cestujících

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV nabízí až devět airbagů. Součástí standardní výbavy jsou airbagy řidiče a spolujezdce, boční airbagy vpředu a dva hlavové airbagy, které pokrývají plochu bočních skel jak v první, tak druhé řadě sedadel. Středový airbag mezi předními sedadly chrání v případě dopravní nehody řidiče a spolujezdce před vzájemným střetem. Dva zadní boční airbagy jsou nabízeny na přání. Pokud hrozí kolize nebo senzory zaregistrují panické brzdění, zaktivuje se automaticky Proaktivní ochrana cestujících a systém předepne bezpečnostní pásy. V případě smyku, hrozícího nárazu nebo převrácení, systém zavře okna.

ENYAQ COUPÉ iV nabízí všechny asistenční systémy vozů ŠKODA

ENYAQ COUPÉ iV nabízí všechny asistenční systémy vozů ŠKODA. Adaptivní tempomat spolu s Asistentem změny jízdního pruhu (Side Assist), Antikolizním asistentem, Asistentem pro předjíždění, Asistentem pro vyhýbání v městském prostředí, Adaptivním vedením v pruhu, které rozpoznává i práce na silnici, Asistentem při jízdě v koloně a Nouzovým asistentem tvoří Asistovanou jízdu 2.5, která podporuje řízení v podélném i příčném směru. Systém, který se aktivuje stiknutím tlačítka na multifunkčním volantu, dokáže udržet vozidlo v aktuálním jízdním pruhu a také automaticky hlídat odstup od vpředu jedoucího vozidla. Asistovaná jízda 2.5 dokáže vůz samostatně zastavit, opět ho rozjet a v případě dopravní zácpy i automaticky následovat vozidla jedoucí vpředu. Po aktivaci směrového světla pomáhá nově systém i s přejetím do jiného pruhu. Systém je aktivní na dálnících při rychlosti nad 90 km/h. Systém také podporuje řízení při jízdě ve stísněných podmínkách. Na obrazovkách vozu zobrazuje Asistovaná jízda 2.5 okolí vozu, aby měl řidič vždy přehled o tom, které objekty senzory vozu zaregistrovaly. Aktuální verze Asistované jízdy 2.5 nabízí také asistenci pro jízdu v úzkých pruzích v městském prostředí na základě aktuálních online dat z jiných vozidel.  

Prediktivní adaptivní tempomat, který zpracovává rozpoznané dopravní značky a data z navigačního systému, reaguje také na překážky oznamované pomocí funkce Dopravní informace online. Pro správnou funkci Asistované jízdy 2.5 musí mít řidič ruce na volantu. Pokud systém zjistí, že vůz nikdo neovládá, zasáhne Nouzový asistent, který nejprve upozorní řidiče akusticky, opticky a lehkým přibržděním. Pokud řidič na upozornění nereaguje, zapne varovná světla a v rámci jízdního pruhu, ve kterém vůz jede, začne brzdit až do úplného zastavení. Zároveň spustí eCall.

Front Assist s prediktivní ochranou chodců a cyklistů, Asistent změny jízdního pruhu (Side Assist) včetně Asistenta pro vyparkování (Rear Traffic Alert) varují před srážkou s jinými vozidly, cyklisty, chodci a pevnými překážkami. Antikolizní asistent pomáhá řidiči v případě hrozící srážky s chodcem, cyklistou nebo jiným vozidlem. Pokud řidič naznačí volantem vyhýbací manévr, pomůže mu Antikolizní asistent cílenými zásahy do řízení překážku objet a předejít tak nehodě. Asistent při odbočování zase na křižovatce při odbočování vlevo dokáže rozpoznat protijedoucí vozidla, upozornit na ně řidiče a v případě nutnosti také vozidlo automaticky zastavit. Funkce Varování při vystupování z vozu po otevření dveří upozorní řidiče akusticky, a také opticky díky kontrolce na vnitřní straně krytu zpětného zrcátka, pokud se zezadu blíží jiné vozidlo nebo cyklista.

Nové funkce pomáhající při parkování

Automatické parkování, které je dostupné na přání, umí ENYAQ COUPÉ iV zcela samo zaparkovat do příčných i podélných parkovacích míst, přičemž z podélných dokáže také vyjet. Nově umí tento asistent také automaticky brzdit a zabránit případným střetům s chodci nebo jinými objekty. Automatické parkování doplňuje nová funkce Uložený parkovací manévr. Řidič nejprve provede první parkovací manévr na často používané parkovací místo sám, například na úzkém, klikatém vjezdu k domu. Systém si celou trasu ukládá do paměti, aby podle toho mohl příště vůz po stisknutí tlačítka navést na parkovací místo zcela automaticky. Ještě lepší přehled než zadní parkovací kamera nabízí řidiči Panoramatický kamerový systém, který pomocí čtyř kamer promítá okolí vozu na displej infotainmentu. 

Matrix-LED hlavní světlomety umožňují mít neustále rozsvícena dálková světla

Bezpečnost při jízdě v noci zvyšují Matrix-LED hlavní světlomety, které jsou k dispozici na přání. 24 nezávisle ovládaných LED diod v každém modulu dálkových světel vytváří světelný kužel, který se skládá z několika samostatně zapínatelných a vypínatelných segmentů. To umožňuje mít neustále rozsvícena dálková světla, aniž by byli oslněni ostatní řidiči. Pokud kamera v čelním skle rozpozná vozidla, ale i osoby a objekty s reflexními prvky, inteligentní světla automaticky zajistí, aby nedošlo k jejich oslnění.