Lincoln patří mezi důležité automobilky, které psaly historii, i když je tato značka známá především na západě. 4. února to bude 100 let ode dne, kdy Lincoln vstoupil do vlastnictví Fordu. Lincoln byl založen v roce 1917 Henrym Lelandem, který dříve pomohl založit Cadillac ze zbytků Henry Ford Company, automobilky vytvořené Henry Fordem před jeho založením Ford.

Jak to tenkrát bylo?

Původním předmětem podnikání společnosti Lincoln byla stavba leteckého motoru V12 Liberty během posledních let první světové války. Po válce se Lincoln obrátil ke stavbě automobilů, počínaje sérií L (často označovanou jako Model L) v roce 1920. Lincoln nenašel v poválečné recesi se sérií L mnoho štěstí a nakonec Henry Ford, s podporou manželky Clary a syna Edsela, koupil společnost od Lelanda za 8 milionů dolarů. Edsel by z velké části řídil společnost od doby akvizice až do své smrti v roce 1943.

Po jeho koupi Fordem by Lincoln pokračoval ve výrobě řady L, i když s některými úpravami, jako je nová karoserie navržená Edselem, stejně jako efektivnější výrobní proces. Řada výrobců karoserií také začala nabízet karoserie pro řadu L, včetně značek jako LeBaron, Fleetwood, Holbrook a Dietrich, a prodeje rostly do té míry, že v roce 1924 byl Lincoln v zisku. V tomto okamžiku se také řada L stala první státní limuzínou používanou americkým prezidentem na oficiálním základě, v tomto případě Calvinem Coolidgem.

Přirozeně, že během Lincolnova století bylo v oboru vyrobeno mnoho působivých vozů. Mezi některé výjimečné modely patří Derham Sport Sedan a Lincoln-Zephyr Coupe-Sedan z 30. let 20. století a samozřejmě několik generací Continentalu, který je snadno nejuznávanějším ze jmenovek Lincolnu.

Prvním byl Continental Cabriolet z roku 1940, který Frank Lloyd Wright popsal jako „nejkrásnější auto na světě“. Continental Mark II z roku 1956 byl ručně vyrobený vůz, který debutoval s odznakem Lincoln se čtyřcípou hvězdou, a Lincoln Continental Sedan z roku 1961 byl první, který nesl slavné zadní otevírací dveře a také chromovanou horní linii ramen.

Je smutné, že Continental již není v sestavě Lincoln, poslední se vypoklonkoval po roce 2020. Nicméně, když se Lincoln chystá vstoupit do nové éry uvedením svého prvního elektrického vozidla koncem tohoto roku, doufáme, že si společnost pamatuje svou minulost a v určitém okamžiku vrátí štítek Continental.