Elektrifikovaná řada Polestaru se rychle rozšiřuje. Poté, co se na scénu dostala limitovaná výroba Polestar 1 a později mainstreamovější Polestar 2, rozšiřuje elektrická značka sousedící s Volvem své portfolio o dvě nová SUV – 3 a 4 – a vlajkovou loď čtyřdveřového GT, které převezme jmenovku 5. I když roadster nemusí znít jako doplněk s velkou komerční přitažlivostí, Polestar se snaží podniknout kroky, aby se odlišil od svých rodičů, Volva a Geely Holdings. Takže s ohledem na to možná právě proto je tu koncept Polestar O2.

Plnohodnotný EV roadster

Sdílí svou hliníkovou platformu s konceptem Polestar Precept, který se stane produkční vlajkovou lodí Polestar 5. O2 ukazuje, jak lze úžasný designový jazyk přizpůsobit různým stylům těla. Krátké přední a zadní převisy O2 dodávají roadsteru dynamickou přitažlivost, zatímco jeho nízký postoj a ostrá linie střechy jsou připraveny udělat dojem na přihlížející i na cestující. Rozvor je dlouhý, možná trochu příliš dlouhý, ale to proto, že dává Polestaru možnost umístit větší baterii a design 2+2 – což znamená, že Polestar O2 Concept uveze až čtyři lidi mezi předními a zadními sedadly. Maximilian Missoni, vedoucí designu Polestar, řekl, že zákazníci chtějí mít čtyři sedadla, i když je to jen pro umístění dětské sedačky na zadní stranu. Pokud se to dostane do výroby a mohlo by to být docela možné, O2 bude prvním konvertibilním Polestarem. Na střeše nebyly uvedeny žádné detaily – ať už je odnímatelná nebo skládací – ale zážitek s otevřenou střechou by měl být neotřelý díky tichému elektrickému pohonu.

Polestar O2 Concept vyniká svými proporcemi a profilovým postojem, které mají ukázat sportovní charakter. Nejsou zde žádné divoké a bláznivé charakterové linie, místo toho se jemné linie rozšiřují zepředu dozadu, přičemž boky se rozšiřují a obepínají 22palcová kola. Absenci ostrých charakterových linií kompenzují hranaté světlomety a koncová světla, jako má Precept. Jockey-stick světlomety se zrcadlí ve světlech pro denní svícení na spodním panelu, zatímco zadní světlo spojuje oba rohy tenkým LED páskem. Není pochyb o tom, že koncept vypadá moderně a futuristicky, ale mohl by se velmi dobře dostat do výroby, pokud tomu nasvědčuje věrnost Polestar 5 konceptu Precept. Missoni dodal, že značka testuje reakci trhu na koncept, než učiní konečné rozhodnutí.

Přesto Polestar využil příležitosti k nápadité zábavě s O2 Concept. Inženýři vyvinuli křídlo za zadními sedadly, ve kterém je umístěn malý dron a umožňuje mu vzlétnout, když je vůz v pohybu. Dron se vysouvá na plošině podél přímého otvoru na zadní straně, což je oblast, která vytváří podtlak, aby dron vzlétl. Podle Polestaru není k ovládání dronu potřeba žádný člověk a může sledovat O2 rychlostí až 90 km/h a nahrávat videoklipy, které lze upravovat a sdílet na 15palcové dotykové obrazovce, když je auto zaparkované. To je něco, co se Polestar ve skutečnosti snaží implementovat do budoucích produkčních modelů, řekl Missoni, zatímco značka zkoumá použití nových technologií ve voze.

Minimalistický design uvnitř dodává kabině eleganci. Kromě otočného ovladače na středové konzole nejsou k dispozici žádná další tlačítka pro ovládání infotainmentu nebo teploty v kabině. Řadicí páka je umístěna na pravé straně sloupku řízení, zatímco na palubní desce před řidičem je umístěna menší obrazovka, která slouží jako sdružený přístroj.

Polestar bere udržitelnost vážně a O2 používá recyklovaný polyester jako základ všech měkkých materiálů uvnitř, včetně pěny, lepidla, 3D pletených vláken a netkané laminace. Použití jednoho materiálu snižuje hmotnost a odpad a podle Polestaru je to skvělý krok k lepší kruhovitosti. Po skončení životnosti vozu Polestar označí různé druhy hliníku používané v kabině tak, aby bylo možné efektivněji recyklovat a zároveň zachovat jeho vlastnosti.

I kdyby se O2 nedostalo do výroby, jeho designový jazyk ano, byť jen jako další pokrok toho, co již Precept začal. Ale vzhledem k tomu, že Polestar ambiciózně roste – a už to odstartoval dvoudveřovým kupé – a Tesla někdy vzkřísí svůj sportovní vůz Roadster, mohli bychom v budoucnu vidět elektrický roadster. A možná se objeví i dron.