Oficiální statement:

Koncern VOLKSWAGEN, včetně automobilky ŠKODA AUTO, přijal zprávy o ruských útocích na Ukrajinu s velkými obavami a znepokojením. Doufáme v rychlé zastavení nepřátelských akcí a návrat k diplomacii. Co se týče veškeré činnosti v místě dění, bezpečnost a ochrana našich zaměstnanců je naší nejvyšší prioritou.

Globální dodavatelská síť koncernu VOLKSWAGEN, která obsahuje více než 40 000 dodavatelů, zahrnuje také řadu dodavatelů na západní Ukrajině. Vzhledem k současné situaci v tomto regionu může dojít k narušení dodavatelského řetězce. To může vést k úpravám výrobních programů v jednotlivých závodech koncernu. Koncernová oblast nákupu je v intenzivním kontaktu s příslušnými dodavateli a přezkoumává alternativy.

Zeptali jsme se:

Stále platí, že ŠKODA AUTO má za koncern na starost ruský a ukrajinský trh?
Ano. Od roku 2022 je ŠKODA plně zodpovědná za management i finanční řízení regionu Ruska.

Mění invaze Ruska na Ukrajinu něco ve vašem byznysu? Přehodnocují se některé záměry? Je možné, že aktivity omezíte?
Téma veškerých obchodních aktivit v Rusku je aktuálně řešeno na úrovni managementu ŠKODA AUTO i koncernu VOLKSWAGEN.

Budete kvůli nedostatku dodávek zastavovat výrobu ve vašich českých závodech?
V důsledku aktuální situace na Ukrajině se společnost ŠKODA AUTO potýká s kritickým nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů, což má dopad na některé naše modely. Proto jsme počínaje tímto týdnem nuceni omezit výrobu modelu ENYAQ iV. Naši odborníci usilovně pracují na hledání dostupných alternativ, které by napomohly zabránit nepříznivým dopadům na výrobu.

Plánujete odchod z ruského či ukrajinského trhu?
Téma veškerých obchodních aktivit v Rusku je aktuálně řešeno na úrovni managementu ŠKODA AUTO i koncernu VOLKSWAGEN. V současné době nebudeme poskytovat bližší informace.

Jaké vozy a v jakém počtu vyrábíte v ukrajinském závodě v Solomonovu? Běží zde aktuálně výroba?
Na Ukrajině vyrábíme vozy ve formě SKD, a to modely SUPERB, KODIAQ, KAROQ a FABIA COMBI. Výroba na Ukrajině je zajišťována obchodním partnerem Eurocar. Výroba vozů značky ŠKODA je v závodě Solomonovo aktuálně pozastavena.

Na které trhy jsou vozy značky ŠKODA vyrobené na Ukrajině určeny?
Vozy vyrobené v závodě Solomonovo jsou určeny pouze pro zákazníky na ukrajinském trhu.

Dají se očekávat dopady na výrobu a hospodářský chod firmy v případě sankcí na Rusko, které se nejspíše ještě zpřísní?
Dopady lze jistě očekávat, nicméně konečné rozhodnutí o budoucím směřování určí představenstvo ŠKODA AUTO ve spolupráci s koncernem VOLKSWAGEN.

Dá se očekávat, že prodeje aut v Rusku i na Ukrajině klesnou?
Strategie prodeje v Rusku i na Ukrajině je aktuálně v intenzivním řešení. Propad prodejů na Ukrajině i v Rusku lze s ohledem na aktuální vývoj očekávat.

Na jakém místě jsou Rusko a Ukrajina mezi vašimi exportními trhy?
Ruský trh je jeden z nejvýznamnějších trhů značky ŠKODA v celosvětovém měřítku. V roce 2021 bylo Rusko druhým největším trhem vůbec. Bylo zde dodáno celkem 90 400 vozů značky ŠKODA. Ukrajina doposud rovněž představovala stabilní trh s odbytem zhruba 6 000 vozů značky ŠKODA ročně. Od roku 2002 bylo v závodě na Ukrajině vyrobeno přibližně 190 000 vozů ŠKODA.

Jaké vozy značky ŠKODA jsou vyráběny v Rusku? Běží aktuálně výroba v Nižném Novgorodu a Kaluze?
V Rusku vyrábíme modely RAPID, OCTAVIA, KAROQ a KODIAQ. V Nižném Novgorodu vyrábíme tři modely OCTAVIA, KAROQ a KODIAQ. Model RAPID je vyráběn v našem závodě v Kaluze. Výroba v ruských závodech aktuálně nadále běží, průběžně se ale analyzují dopady možných výpadků v dodavatelských řetězcích.

Kolik máte nyní zaměstnanců v Rusku a na Ukrajině?
Výroba vozů na Ukrajině je zajišťována prostřednictvím obchodního partnera Eurocar a jeho lokálních zaměstnanců. Nejsou zde žádní zaměstnanci ŠKODA AUTO. V Rusku je aktuálně na výjezdu celkem 34 našich zaměstnanců i s rodinnými příslušníky.

Řešíte nějak bezpečnost zaměstnanců v ruských lokalitách ŠKODA AUTO? Stahujete zaměstnance do ČR?
Bezpečnost zaměstnanců je pro nás nejvyšší prioritou. V tuto chvíli jsou všichni zaměstnanci ŠKODA AUTO v bezpečí a nehrozí jim žádné aktuální riziko. Situaci nadále bedlivě sledujeme, se všemi zaměstnanci jsme v úzkém kontaktu a v případě jakýchkoli změn jsme připraveni reagovat. Aktuální scénáře jsou řešeny na úrovni managementu ŠKODA AUTO i koncernu VOLKSWAGEN. V současné době nebudeme poskytovat žádné bližší informace.

Kolik máte v českých závodech ruských a ukrajinských zaměstnanců?
V našich závodech pracuje 615 ukrajinských a několik desítek ruských kolegů.

Plánujete pomáhat rodinám těchto zaměstnanců v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu?
Naši zaměstnanci jsou pro nás nejvyšší prioritou. Jsme s nimi v kontaktu a budeme reagovat na jejich individuální potřeby. V jednotě je síla. Koncern VOLKSWAGEN včetně všech svých značek se rozhodl věnovat jeden milion eur Organizaci pro pomoc uprchlíkům při OSN. Na tomto daru se podílí i ŠKODA AUTO. Nad rámec této podpory jsme se společně s naším sociálním partnerem KOVO dohodli na následujících sedmi bodech, které jsou prvními humanitárními kroky z naší strany:
›  ŠKODA AUTO v tuto chvíli daruje částku 10 milionů korun české neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni.
›  Odbory KOVO MB podpoří sbírku města Mladá Boleslav 1 milionem korun. Zároveň budou probíhat další sbírkové aktivity na straně odborové organizace. Uprchlíkům budou dále poskytnuty ubytovací kapacity v rekreačních zařízeních v majetku Odborů KOVO MB či budou nabídnuta místa na dětských táborech pro děti uprchlíků. Zároveň budou probíhat aktivity na podporu místních municipalit v Rychnově nad Kněžnou a ve Vrchlabí společně s organizacemi Odbory KOVO KV a Odbory KOVO VR.
›  V případě potřeby pomůžeme každému našemu ukrajinskému zaměstnanci vybudovat
v České republice prostředí pro bezpečný život jeho rodiny. Konkrétně poskytneme podporu při vyřizování víz, ubytování, jazykových kurzů, zdravotní péče, integrace, vzdělávání a v ideálním případě i zaměstnání.
›  Oceňujeme, že se na přijetí ukrajinských uprchlíků připravují naše partnerská města Mladá Boleslav, Rychnov nad Kněžnou a Vrchlabí. Na pokrytí jejich dodatečných nákladů nyní poskytne ŠKODA AUTO finanční příspěvek ve výši 1 milionu korun pro Mladou Boleslav a po půl milionu korun pro Rychnov nad Kněžnou a pro Vrchlabí.
›  Vyzýváme naše zaměstnance k účasti na materiálních či finančních sbírkách, které organizují naše partnerská města. Více informací najdete zde:
– Finanční sbírka Mladá Boleslav
– Materiální sbírka Mladá Boleslav
– Materiální sbírka Rychnov nad Kněžnou
›  Město Mladá Boleslav organizuje pro nemocnici v ukrajinském partnerském městě Tiačiv finanční sbírku, na kterou společnost ŠKODA AUTO přispěje 1 milion korun. Tuto sbírku podpoří 1 milionem korun také Odbory KOVO MB.
›  Protože naším hlavním předmětem je mobilita, bude se ŠKODA Logistika podílet na přepravě darovaných věcí a podpoří české humanitární organizace v jejich činnosti poskytnutím automobilů.

Lidskost je jednou z našich klíčových firemních hodnot. Nyní nastal ten správný čas se touto hodnotou také řídit. A právě proto vyzýváme zaměstnance, aby společně se ŠKODA AUTO přispěli a podpořili ty, kteří naši pomoc potřebují.

Plánují ukrajinští zaměstnanci návrat do své země, aby tam bojovali?
Tuto informaci nemáme k dispozici.