Máte rádi auta, která září barvami? Automobilka a abstraktní umělec se spojili, aby vytvořili fascinující automobilové umělecké dílo. Když projedete kolem toho rychlého občerstvení, o kterém jste si slíbili, že do něj přestanete chodit dvakrát týdně, objeví se více než jen kručení ve vašich útrobách, které vás nutí tam zajet. Svou roli hraje palčivé červené a žluté značení kolem průjezdu. V tom, jak váš mozek reaguje, ať už si to uvědomujete nebo ne, je podstata chromologie neboli psychologie barev.

Spolupráce McLarenu s Natem Bowenem

Snad jednoduchý popis, ale příbuzný, který vám dá představu o tom, o čem je chromologie. Studium toho, jak náš mozek vnímá různé barvy a jak to ovlivňuje jednotlivce, je fascinující a je předmětem nedávné spolupráce McLarenu s abstraktním umělcem Natem Bowenem. Je zodpovědná za podivné barevné schéma použité na tomto McLarenu Artura a její umělecký základ je založen na zářivých kouscích inspirovaných chromologií.

Artura, známá jako čistá záležitost, je vybavena 3,0litrovým šestiválcem s úhlem 120 stupňů a vysokým výkonem přes 670 koní. Je také doprovázen značkovým motorem Axial Flux a lithium-iontovou baterií, která dokáže auto popohnat urazit po dálnici téměř 30 km úplně sama. Týmové úsilí se zdá být vhodné, vzhledem k tomu, že jméno Artura je založena na „umění a budoucnosti“, a to bylo téma, na kterém se automobilka a umělec dohodli.

Výsledkem jsou desítky jasných odstínů poskytovaných tím, co skupina označuje jako průsvitné pryskyřičné pigmenty, které mají ultra lesklý vzhled, který pohlcuje a odráží světlo kolem vozidla a vytváří poutavý displej. Vše je nasazené na smyslné linie Artury, hotový produkt je okouzlující.

„Mým cílem bylo poskytnout skutečně pohlcující zážitek a přenést návštěvníky do meditativního stavu mimo každodenní rozptýlení a zároveň jim umožnit dále zkoumat a rozvíjet jejich vztah k barvám,“ říká Bowen.

Není překvapením, že její samostatná výstava „Queen of Color“, která se odehrává v hotelu ME Dubai a je k vidění až do 31. března, zaznamenala mezi návštěvníky umělecké komunity pozoruhodný úspěch, který jedinečný výtvor zasáhl.