Nový Batman je v kinech. Některým se líbí a někteří kroutí hlavou, proč se zase točí film, který už byl tolikrát ztvárněn s mnoha herci. Filmovou hvězdou je zde Robert Pattinson a jeho svalnatý Batmobil s motorem umístěným uprostřed a celkovou atmosférou, která by nebyla příliš mimo mísu ve filmu Mad Max. A jako každý správný Batmobil se zdá, že je ústřední částí filmu, prohání se městem Gotham, které je stejně temné a náladové jako vždy, vystřeluje vozidla padouchů do vzduchu a přistává s výbušným žuchnutím.

Totální odklon od předchozích vozů

Režisér Batmana Matt Reeves odhalil nový Batmobil na Twitteru a je to definitivní odklon od minulých filmových vozů. Filmový tisk už dříve zaslechl zvěsti, že nový Batmobil bude spíše svalovcem než vojensky inspirovaný Tumbler, který se objevil ve filmové trilogii Temný rytíř Christophera Nolana. To je přesně to, co zde máme, i když uprostřed uložený motor je trochu překvapením.

To, co můžeme vidět, se podobá spoustě různých klasických muscle cars, a to je pravděpodobně záměr. Hluboce zapuštěné přední světlomety mají obecný vzhled z konce 60. let: trochu Mopar, trochu Mustang, možná dokonce náznak De Tomaso Mangusta. Extrémně svinuté zadní blatníky se špičatými zadními konci, které visí nad tříprvkovými zadními světly, jsou tím nejblíže k tradičnímu motivu Batmobilu. Zadní trubky ochranné klece procházejí C-sloupky a odtokovými hranami střechy. Pravděpodobně se jedná o zcela zakázkovou karoserii na trubkovém rámu nebo dárcovském podvozku, takže pravděpodobně neexistuje jediný rozpoznatelný základ, který by tento výtvor podporoval.

Podélně uložený motor na zádi kabiny je záhadou, ale úžasnou. Zdá se, že jde o V-10 – jednotku OHV – s několika obrovskými turbodmychadly, která se vypouštějí přímo do atmosféry za střechou. Pokud jsou filmoví kouzelní bohové laskaví, při každém šlápnutí plynu vyplivnou dva jazyky lahodného ohně. Tento Batmobil nebude ani nenápadný, ani tichý. Očividně jsou tam přichyceny nějaké cizí kousky fantazie, aby to vypadalo futurističtěji, ale pod tím to vypadá jako skutečný motor.

Pamatujte, že obvykle existuje několik filmových aut vyrobených pro různé účely: kaskadérská auta, která dokážou vyskočit, aniž by se rozpadla, „hrdinská“ auta, která vypadají dobře v detailních záběrech, zařízení, díky kterému to vypadá jako náš nový Batman (Robert Pattinson – ano , ten chlápek z filmů o upírech) to ve skutečnosti řídí, i když je to naroubované na předek nějakého jiného vozidla. Pravděpodobně se jedná o „hrdinské“ auto, takže divoce vypadající motor nemusí být tím, co motivuje.

I tak se Šílený Max setkává s Rychlou a zběsilou atmosférou, kterou tento nový Batmobil vydává, je solidní nápovědou, že to bude film, který osloví automobilové nadšence na hlubší úrovni. Tento restart, již mnohokrát od filmu Tima Burtona z roku 1989, se zaměřuje na mladšího Bruce Wayna/Batmana s větším zaměřením na jeho detektivní práci. Určitě to bude hodně bojů a vzhledem k jedinečnému směru, kterým se design tohoto Batmobilu ubírá, doufáme, že se bude také hodně jezdit.