Ve skladišti hluboko v srdci Los Angeles v Kalifornii se děje něco záhadného. Společnost s názvem Texino je zaneprázdněna výstavbou konceptu obytného vozu, kterému říká Atrium. Když naplno ožije a vyrazí do ulic v centru Los Angeles na cestě k pobřeží nebo na víkendový výlet do hor, nepochybně přitáhne pozornost a konverzaci mezi svými městskými sousedy. Kromě toho to bude diskutovaný bod mezi těmi ostatními běžnými obytnými vozy a cestovními přívěsy v kempu.

Futuristický, ale zajímavý projekt

Zakladatel a generální ředitel společnosti Texino Nick Devane popisuje Atrium jako „hlubokou studii v odjezdu“, pronikavě tajemný a vhodný pohled na futuristický projekt mimo tento svět. Současná řada společnosti Texino zahrnuje vozový park Meredes-Benz Sprinter pro přestavbu obytných vozů sestávající z pronajatých a výkupních stanů a modelů s pevnou střechou – Switchback, Venture a Outpost – které vypadají jako tradiční obytné vozy.

Nový model Atrium naopak více připomíná vesmírné plavidlo. Prototyp Atrium je postaven na základech Mercedes-Benz Sprinter a zachoval si příď a kokpit Sprinteru. Zbavuje se své tradiční karoserie Sprinter ve prospěch kapsle připomínající Airstream, která se rozprostírá přes střechu kabiny.

Celý design je samozřejmě poutavý, ale ústředním bodem je pravděpodobně jeho geometrická zadní část podobná atriu, podle které model dostává své jméno. Celá horní zadní část je plně prosklená a poskytuje tak observatořně konkurenční scénický výhled a zároveň umožňuje dostatek přirozeného světla. Je to skutečně jako atrium – v tomto případě velký, okny zakrytý prostor obklopený obytným autem. Rádi bychom zažili pořádnou bouři zevnitř Atria.

Texino Atrium je víc než jen atrium, pokud by se člověk chtěl někdy odvážit odvrátit se od výhledů, které nabízejí vyhlídková okna. Má off-grid HVAC, 600 wattů solární energie, 600 ampérů lithiových baterií, 200 galonů sladké vody, 50 galonů šedé vody a 25 galonů černé vody.

K dispozici je plně vybavený kuchyňský kout, koupelna a komora. Banketní stůl se přemění na manželskou postel. Všechna prosklená okna – včetně atria, šesti bočních okének a světlíků – jsou Smartglass, která poskytují soukromí na vyžádání pouhým stisknutím vypínače. Pro dobrodružství v terénu bude mít palubní vzduchový kompresor, dvě náhradní pneumatiky připevněné na zádi, integrovaný přídavný zásobník paliva, sběrné desky a úložný prostor pro špinavé věci.

Texino říká, že jeho prototyp Atrium se blíží dokončení a cena bude oznámena těsně před uvedením na trh. Mezitím si prohlédněte obrázky, rendery a skici. Doufejme, že tyto zadní náhradní pneumatiky ochrání toto křehké atrium během cest v reálném světě.