Volvo nedávno oznámilo plány na výstavbu závodu na výrobu automobilů v Košicích na Slovensku. Závod bude třetím závodem společnosti Volvo na výrobu automobilů v Evropě a připojí se tak ke stávajícím závodům automobilky v Belgii a Švédsku. Je to poprvé za 60 let, kdy Volvo oznámilo nový závod v Evropě.

Závod čistě pro elektromobily

Závod, který bude vyrábět výhradně elektrická vozidla, bude schopen vyrobit až 250 000 vozidel ročně. Umístění také umožňuje v budoucnu další rozšíření, pokud bude potřeba. Spolu s belgickými a švédskými závody vzroste kapacita Volva v Evropě na zhruba 600 000 vozů ročně.

Volvo dodalo v roce 2021 přibližně 700 000 vozů, ale plánuje toto číslo do poloviny dekády zvýšit na 1,2 milionu. Další závody se nacházejí v USA a Číně, které dohromady zvyšují roční kapacitu přibližně 800 000 vozidel.

Volvo do nového závodu investuje téměř 1 miliardu eur, přičemž vláda Slovenska poskytne dalších 20 % financování. Vznikne zhruba 3 300 přímých pracovních míst. Pokud vše půjde podle plánu, stavba začne v roce 2023 a první vozidla budou sjíždět z linky v roce 2026. Do roku 2030 Volvo plánuje, že všechny své závody po celém světě budou vyrábět výhradně elektrická vozidla.

Žádná zmínka nebyla o tom, jaka vozidla se budou v novém závodě vyrábět. Jednou z možností je crossover menší než kompaktní XC40, který minulý rok naznačil bývalý generální ředitel Volva Hakan Samuelsson.

„Máme jasné zaměření na to, abychom se do roku 2030 stali čistě elektrickou značkou mobility, což je v souladu s naším záměrem,“ uvedl v prohlášení Jim Rowan, současný generální ředitel Volva. “Expanze v Evropě, našem největším prodejním regionu, je zásadní pro náš posun k elektrifikaci a pokračujícímu růstu.”