Ze Silicon Valley pochází start-up elektrických vozidel jménem Drako, který v roce 2019 představil elektrický super sedan GTE s výkonem 1200 koní a počáteční cenou 1,25 milionu dolarů. V té době byl výkon pro sériové EV stále poněkud revoluční, ačkoli od té doby Tesla i Lucid uvedly na trh elektrické sedany s výkonem přes 1 000 koní, ale stojící zlomek ceny vozů Drako. V případě modelu S Plaid od Tesly se bavíme o necelých 140 000 dolarech.

Nové SUV bude drahé, ale výkonné

GTE mělo být uvedeno na trh v roce 2021, ale to se nestalo, a nyní se Drako soustředí na nový model, tentokrát SUV. Jmenuje se Dragon a Drako se může pochlubit špičkovým výkonem 2000 koní. Drako tvrdí, že s tak velkým nadhledem dosáhne Dragon zrychlení na 100 km/h za 1,9 sekundy a dosáhne rychlosti přes 320 km/h.

Hnacím ústrojím v Dragonu je čtyřmotorový systém, kde každý motor funguje nezávisle, což má za následek přesné vektorování točivého momentu. Ovládáním systému je vlastní software DriveOS společnosti Drako. Dragon bude mít také třícestné nastavitelné odpružení, které mu pomůže zvládnout hladké silnice i drsné terénní stezky. Podrobnosti o baterii nebyly zmíněny, ale GTE společnosti Drako bylo oznámeno s 90 kilowatthodinovou jednotkou vhodnou pro dojezd přes 300 km.

Zatímco GTE od Draka používalo tělo pevnějšího Fisker Karma a aktuální Karma GS-6, Dragon má tělo vyrobené na míru od GranStudia. Italský designový dům a výrobce karosérií bude také zodpovědný za výrobu Dragonu. Všimnete si, že Dragon má v designu prvky podobné superautům, včetně létajících opěr a dveří s křídly racků. Konstrukce je prý převážně z uhlíkových vláken a uvnitř je údajně místo pro pět a všechna jejich zavazadla.

Drako, který se nechtěl vyřadit z trhu, řekl, že Dragon bude mít konkurenceschopnou cenu ve srovnání s vysoce výkonnými SUV, kterým má konkurovat, jako je Aston Martin DBX, Lamborghini Urus a nedávno odhalený Lotus Eletre. To znamená, že můžeme očekávat cenu někde v pásmu 200 tisíc dolarů

Drako neuvedl, kolik kusů je určeno k výrobě, ale brzy začne přijímat rezervace na Dragon a plánuje odhalení vozidla koncem tohoto roku.