McMurtry Speirling je malý a lehký elektromobil, který na správné trati může předběhnout závodní vůz Formule 1. Klíčem k výkonu vozu je kombinace působivého poměru výkonu a hmotnosti (jedna koňská síla na každý kilogram hmotnosti) a vysokého přítlaku, který je generován ventilátorem poháněným systémem přízemního efektu.

Vůz, který nebude pouze závodit

Zatímco Speirling byl původně vyvinut jako inženýrské cvičení a technologický demonstrátor, McMurtry má nyní zájem o vývoj silniční verze, prozradil výkonný ředitel společnosti Thomas Yates pro Autocar v nedávném rozhovoru.

“Chceme poskytnout něco, co můžete projet centrem Londýna a pak se vydat na trať,” řekl.

Vývoj silničního vozu je stále v raných fázích, protože McMurtry zkoumá, jaké úpravy jsou nutné, aby bylo auto vhodné pro silniční provoz. Očekává se však, že budou zachovány výkonové údaje závodního vozu, jako je zrychlení z 0-100 km/h za 1,5 sekundy a maximální rychlost blížící se 320 km/h.

Produkce bude omezena pouze na hrstku vozů a náklady na jedno se budou pohybovat do sedmi čísel, řekl Yates.

McMurtry také plánuje pokračování Speirlinga, prozradil Yates ve svém rozhovoru. Tenhle bude ještě menší než Speirling, v souladu s firemní filozofií neplýtvat ničím, ani centimetrem prostoru.