Výměna kol nebaví snad nikoho a jde zároveň o práci, který zabere nějaký čas. Zdá se, že někoho však baví a dokáže ji udělat neuvěřitelně rychle. Letos zřejmě vznikl Guinnessův světový rekord pro nejrychlejší výměnu kol na jedoucím autě a byl stanoven na začátku tohoto roku v Itálii. Manuel Zoldan a Gianluca Folco vytvořili v únoru rekord 1: 17,64 a video nedávno zveřejněné na YouTube kanálu Guinessovy knihy rekordů ukazuje šílený způsob, jak to dokázali.

Výměna za jízdy vypadá šíleně a je nebezpečná

Jedna osoba jela a vyklápěla auto (E46 BMW řady 3 sedan) na dvě kola. Druhá osoba vylezla oknem na straně spolujezdce na kapotu, aby provedla výměnu kola. Svorky na vnější straně vozu držely rezervní kolo, dokud nebylo připraveno k nasazení, a kola použitá pro výměnu byla menší, lehčí donutové rezervy. Pro vkus předvedlo duo kaskadérský kousek v oblečení inspirovaném Evelem Knievelem.

Jen udržet 3-Series ve vzpřímené poloze se zdá být dost obtížné, natož zavěsit matice, když jel se dvěma koly ve vzduchu. Zoldan a Folco však nebyli první, kdo se o to pokusil, museli překonat předchozí rekord 1:30.

To také není jediný rekord, který mění kolo. Pokud by vás to zajímalo, rekord v nejrychlejším čase pro výměnu všech čtyř kol na stojícím voze je 49,03 sekundy a byl stanoven v garáži ve Vídni v říjnu 2021. Závodní vozy a týmy jsou z tohoto rekordu pravděpodobně vyloučeny, protože Formule 1 týmy běžně mění čtyři pneumatiky za méně než 10 sekund.

Existuje také Guinnessův světový rekord pro nejrychlejší čas na výměnu kola na protáčejícím se autě. V čase 3:10 je rekord od roku 2010. Rádi bychom takové video viděli