BMW v úterý oznámilo, že svůj nový závodní vůz M Hybrid V8 přihlásí do mistrovství světa vytrvalostních závodů FIA World Endurance Championship od roku 2024. Bude to doplněk k dříve oznámené účasti BMW v IMSA SportsCar Championship počínaje rokem 2023. M Hybrid V8 byl navržen tak, aby splňoval nové předpisy LMDh (hybridní Le Mans Daytona) s vozy způsobilými pro třídy GTP i Hypercar, tedy příslušné prvotřídní třídy mistrovství světa vytrvalostních a sportovních vozů. Stejně tak vozy navržené tak, aby splňovaly aktuální předpisy LMH (Le Mans Hypercar), jsou způsobilé pro obě třídy. K zajištění rovnoměrného hracího pole budou použita pravidla vyváženosti výkonnosti.

BMW bude soutěžit na nejvyšší úrovni

Zásadní je, že vstup M Hybrid V8 do mistrovství světa vytrvalostních závodů znamená, že BMW bude soutěžit na nejvyšší úrovni ve 24hodinovém závodě Le Mans, což je premiérový podnik v kalendáři mistrovství světa vytrvalostních závodů. Pro BMW to bude poprvé od roku 1999, kdy jeho sportovní prototyp V12 LMR zajistil automobilce první a jediné celkové vítězství ve francouzské klasice. Ve stejném roce vůz triumfoval také na 12 hodin v Sebringu.

Acura, Alpine, Audi (možná), Cadillac , Lamborghini a Porsche všechny vyvíjejí závodní vozy LMDh, zatímco ByKolles, Ferrari, Glickenhaus, Peugeot a Toyota vyvíjejí nebo vyvinuly vozy LMH.

M Hybrid V8 využívá podvozek pocházející z italské Dallary, jedné ze čtyř firem dodávajících podvozky pro tuto kategorii. Vůz bude muset navážit minimálně 1 030 kilogramů a jeho hnací ústrojí, hybridní nastavení využívající dvojitě přeplňovanou verzi 4,0litrového V-8 z bývalého závodního programu DTM, dokáže generovat při jakémkoli časem maximální výkon kolem 670 koní.

BMW M poběží svou kampaň LMDh s americkým Rahal Letterman Lanigan Racing pod hlavičkou BMW Team RLL. Současným plánem je nasadit dva vozy v roce 2023 SportsCar Championship. Bobby Rahal, spolumajitel RLL Racing, bude sloužit jako šéf týmu. Bude úzce spolupracovat s Mauriziem Leschiuttou, vedoucím projektu v BMW pro program LMDh. Není jasné, zda bude Rahal Letterman Lanigan Racing také využit pro vstup do mistrovství světa vytrvalostních závodů. BMW také zatím nejmenuje žádné ovladače pro svůj program LMDh.

M Hybrid V8 prošel úvodním shakedownovým testem v pondělí na italském okruhu Varano de Melegari. Další testy budou probíhat v Evropě v průběhu srpna, než se program v září přepne do USA. Prvním závodem bude 24 hodin Daytona 2023 v lednu příštího roku. Závod je úvodním kolem 2023 SportsCar Championship a prvním pro LMDh.