› Úřadující mistr světa kategorie WRC2 Andreas Mikkelsen se spolujezdcem Torsteinem Eriksenem z Norska skončili v devátém kole FIA Mistrovství světa v rally na druhém místě
› Britové Chris Ingram/Craig Drew s dalším vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo týmu Toksport WRT zvítězili v kategorii WRC2 Junior
› Bývalý FIA mistr Evropy v rally Armin Kremer se spolujezdcem Timem Gottschalkem z Německa (ŠKODA FABIA Rally2 evo) zvítězili v kategorii WRC2 Masters

ŠKODA FABIA Rally2 evo

Nor Andreas Mikkelsen (ŠKODA FABIA Rally2 evo) si díky druhému místu v kategorii WRC2 na Belgické rally udržel šanci na druhý jezdecký titul mistra světa kategorie WRC2 v řadě. Posádky jedoucí s vozy ŠKODA zvítězily v devátém kole FIA Mistrovství světa v rally v kategoriích WRC2 Junior a WRC2 Masters.

Andreas Mikkelsen přijel do Ypres, malebného městečka v západní části Belgie, jako vedoucí muž celkového pořadí kategorie WRC2. Při neúčasti druhého Kajetana Kajetanowicze (PL) a třetího Emila Lindholma (FIN) se norský jezdec značky ŠKODA soustředil především na Yohana Rossela. Francouz přijížděl na devátý ze třinácti podniků WRC na celkovém čtvrtém místě kategorie WRC2. „Je důležité porazit mé přímé soupeře v boji o titul,“ řekl Mikkelsen na startu, když popisoval svoji strategii pro v té chvíli zbývající dvě rally své letošní účasti ve FIA Mistrovství světa v rally.

Během první etapy byly podmínky kvůli občasným dešťovým přeháňkám v kombinaci s intenzivním zkracováním zatáček na vnitřních stranách, které na silnice vytahalo štěrk a bláto, velmi zrádné. Naděje mnoha posádek skončily v jednom z nesčetných příkopů podél úzkých a rychlých asfaltových úseků. Zpočátku se v kategorii WRC2 odehrával souboj mezi třemi posádkami: norskou ve složení Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen a dvěma francouzskými ve složení Stéphane Lefebvre/Andy Malfoy a Yohan Rossel/Valentin Sarreaud. V sobotu odpoledne došlo na souboj mezi vedoucím Lefebvrem a druhým Mikkelsenem. Obhájce jezdeckého titulu kategorie WRC2 mohl na Lefebvra přitlačit více a vyvinout na něj větší tlak, ale Lefebvre, pravidelný účastník mistrovství Belgie, v boji o mistrovský titul kategorie WRC2 nehraje žádnou roli. Mikkelsen se tedy rozhodl jet na jistotu. „Je tu hodně šotoliny, a tím i hodně rizika, když skutečně tlačíte na pilu. Stéphane navíc zná zdejší cesty lépe. Pokud vyjedu z trati, je po šancích na titul,“ popsal Nor proces hledání správné rovnováhy mezi rychlostí a chytrostí.

Mikkelsen nakonec dojel do cíle druhý za Lefebvrem, ale důležitější je, že současně o jedno místo před Rosselem. Norský jezdec s vozem ŠKODA navíc vyhrál závěrečnou Power Stage, která měla hodnotu dalších tří bodů. Aktuálně má Mikkelsen před sebou ještě jedno kolo kategorie WRC2 a jeho náskok před francouzským rivalem v boji o titul Rosselem se mírně zvýšil z 16 na 20 bodů. „Věděl jsem, že tady i v Řecku potřebuji získat maximum bodů,“ řekl Mikkelsen v cíli. Přestože první část této myšlenky nevyšla přesně podle jeho plánu, je mistr světa kategorie WRC2 optimistický. „Druhé místo v Belgii ještě není tak špatné. Stéphanovu tempu se dalo jen těžko vyrovnat, odjel skvělou rallye.“

V kategorii WRC2 Junior, která je vyhrazena jezdcům do 30 let, se na stupních vítězů objevily dvě posádky vozů ŠKODA FABIA Rally2 evo. Britové Chris Ingram/Craig Drew z týmu Toksport WRT v této kategorii zvítězili a celkově obsadili v kategorii WRC2 čtvrté místo. Během posledních čtyř rychlostních zkoušek proměnil Ingram, FIA mistr Evropy v rally z roku 2019, ztrátu 10,6 sekundy na před ním jedoucího Grégoira Munstera na náskok 8,1 sekundy. Třetí dojel místní hrdina Sébastien Bedoret s francouzským spolujezdcem Françoisem Gilbertem ze zákaznického týmu ŠKODA Motorsport SXM Competition. Svým druhým vítězstvím v kategorii WRC Junior v letošní sezóně Ingram sesadil z čela celkového hodnocení této kategorie svého týmového kolegu Emila Lindholma (FIN). Po Belgické rally dělí oba jezdce značky ŠKODA devět bodů.

Na opačném konci věkové škály slavily posádky ŠKODA dvojnásobné vítězství v kategorii WRC2 Masters. Armin Kremer, stejně jako Chris Ingram, byl ve své kategorii nejrychlejší ve třídě určené pro jezdce starší 50 let. Kremer sdílel vůz ŠKODA FABIA Rally2 evo, provozovaný společností Baumschlager Rally&Racing, s německým navigátorem Timem Gottschalkem. Několikanásobný mistr Belgie Freddy Loix se spolujezdcem Pieterem Tsjoenem ze zákaznického týmu ŠKODA Motorsport PTR Racing obsadili v této kategorii druhé místo. Se ziskem 18 bodů si Loix upevnil druhé místo v celkovém hodnocení kategorie WRC2 Masters za vedoucím Italem Maurem Mielem (ŠKODA FABIA Rally2 evo).

Z belgického asfaltu se nyní FIA Mistrovství světa v rally přesune na náročnou řeckou šotolinu. Další v pořadí je řecká Acropolis Rally (8. až 11. září).

Výsledky Belgické rally (WRC2)

1. Lefebvre/Malfoy (F/F), Citroën C3 Rally2, 2.35:24,6 h
2. Mikkelsen/Eriksen (N/N), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +18,1 s
3. Rossel/Sarreaud (F/F), Citroën C3 Rally2, +1:09,1 min
4. Ingram/Drew (GB/GB), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +1:35,1 min
5. Munster/Louka (B/B), Hyundai i20 N Rally2, +1:43,2 min

Číslo rally: 2
Poprvé v sezóně 2022 dokončil jezdec značky ŠKODA Andreas Mikkelsen rally na druhém místě. Dosud obhájce titulu ve WRC2 se spolujezdcem Torsteinem Eriksenem zvítězili v této kategorii na třech soutěžích. Současně ale museli také dvakrát odstoupit.

Prvních 5 jezdců kategorie WRC2 (po 9 z 13 rally)

1. Andreas Mikkelsen (N), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 100 bodů
2. Yohan Rossel (F), Citroën C3 Rally2, 80 bodů
3. Kajetan Kajetanowicz (PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 76 bodů
4. Emil Lindholm (FIN), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 64 bodů
5. Chris Ingram (GB), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 56 bodů