• Prostorný sedmimístný vůz poskytuje pocit ochrany a bezpečí
  • Dvě konfigurace interiéru pro jízdu a odpočinek
  • Důraz na přirozené uživatelské rozhraní s vyváženým poměrem dotykových a digitálních ovládacích prvků v kombinaci s dokonalou ergonomií
  • Dětská autosedačka umístěná na nejbezpečnějším místě ve voze
  • Udržitelné a odolné materiály

ŠKODA VISION 7S

Studií VISION 7S rozvíjí ŠKODA AUTO důsledně koncept interiéru svých vozů, který kombinuje prostorný bezpečný interiér až pro sedm cestujících s kompletní přeměnou přirozeného uživatelského rozhraní HMI (human-machine interaction). Mezi hlavní novinky patří dvě různé konfigurace interiéru s režimy Jízda a Relax a důraz na vyvážený poměr dotykových a digitálních ovládacích prvků. Bezpečnost a ochranu zajišťuje inovativní dětská autosedačka, která je umístěna proti směru jízdy ve středové konzole před druhou řadou sedadel. To vše je obklopeno odolnými a udržitelnými materiály a mnoha Simply Clever prvky. Vzhled interiéru doplňuje jedinečné dekorativní prošívání ve tvaru písmene X, které podtrhuje charakter vozu SUV.

Interiér studie VISION 7S nabízí až sedmi cestujícím velkorysý prostor typický pro vozy ŠKODA a rovněž důležitý pocit bezpečí a ochrany. Interiér je symetrický, což znamená, že mají všichni cestující srovnatelný dostatečný prostor. Horní linie palubní desky přechází do výplní dveří, čímž vytváří obepínající design a poskytuje pocit ochrany. Široká horizontální přístrojová deska zasahuje až ke dveřím, díky čemuž se ještě více zvyšuje pocit prostornosti. 

Dvě konfigurace interiéru pro jízdu a odpočinek 

VISION 7S nabízí cestujícím dvě různé konfigurace interiéru. Otočná centrální dotyková obrazovka a posuvné ovládací prvky poskytují správnou atmosféru pro řízení a odpočinek. V režimu Jízda jsou všechny ovládací prvky v základní poloze blízko řidiče a centrální 14,6″ dotykový displej je otočen vertikálně, aby byl v dosahu a bylo možné snadno pracovat s informacemi. Režim Relax lze aktivovat při nabíjení nebo při zastávce na odpočinek stisknutím tlačítka ve středové konzole. Při tomto režimu dochází k proměně interiéru elegantním synchronním pohybem. Volant a přístrojová deska se posunou dopředu dále od řidiče a spolujezdce a dojde tak k vytvoření velkorysého prostoru. Sedadlo řidiče a spolujezdce se otočí směrem dovnitř a sklopí se dozadu, což zajišťuje více pohodlí a také volný výhled na centrální obrazovku pro cestující na zadních sedadlech. Sedadla ve druhé řadě se také sklopí dozadu. Cestující tak mohou sedět ještě pohodlněji a lépe sledovat obrazovku, která se v tomto režimu otáčí do horizontální polohy pro optimální zobrazení zábavního obsahu. 

Kompletní přeměna přirozeného ovládání rozhraní HMI a režimy Jízda a Relax

U modelu VISION 7S tým ŠKODA Design od základu přepracoval rozhraní HMI s důrazem na vyvážený poměr mezi dotykovým, tedy manuálním, a digitálním ovládáním prostřednictvím obrazovky vozu. Vše bylo navrženo s cílem zjednodušit uživatelský zážitek. Ovládací prvky jsou intuitivní, takže řidič vždy snadno najde a použije funkci, kterou potřebuje. 

V režimu Jízda má řidič k dispozici pokročilý head-up displej s virtuální realitou, který zobrazuje nejdůležitější informace o jízdě. Další informace poskytuje virtuální kokpit s 8,8″ displejem.

Nový volant má dva masivní paprsky na 12. a 6. hodině. Nový nápis ŠKODA je umístěn uprostřed. Věnec volantu má zploštělou horní a spodní část, což zajišťuje dobrý výhled na virtuální kokpit s 8,8″ displejem. Pro nejdůležitější funkce během jízdy jsou k dispozici speciální rolovací kolečka s haptickou odezvou, která jsou pro snadnou orientaci označena barevnými akcenty v zářivě oranžové barvě. V režimu Relax může řidič ovládat složitější funkce prostřednictvím integrovaného touchpadu na spodním paprsku volantu. 

Středu interiéru dominuje velká otočná obrazovka s úhlopříčkou 14,6″, která je největší, jaká kdy byla na palubě vozu ŠKODA. V režimu Jízda je obrazovka ve vertikální poloze pro optimální rozdělení zobrazovaných informací, přičemž horní část obrazovky je vyhrazena důležitému vizuálnímu obsahu, jako jsou mapy a navigační pokyny. Spodní část je velmi pohodlně dosažitelná a ovladatelná, což podporuje ergonomicky umístěná opěrka rukou v horní části středové konzole. Uživatel si může upravit množství zobrazovaných informací, a to jednoduchým posunutím nahoru nebo dolů. Prostřednictvím widgetu nabídky lze posouváním vybírat různé funkce. Do volně přiřaditelné plochy lze například umístit obraz z dětské kamery. Zbývající plochu lze využít ve vysokém rozlišení například pro mapu navigace. Jednotlivé aplikace určené například pro přehrávání filmů nebo hraní her lze nejlépe využít v režimu Relax s obrazovkou otočenou do horizontální polohy. Protože jsou v tomto režimu posunuta sedadla dozadu a vzdálenost od obrazovky je větší, lze infotainment systém ovládat také prostřednictvím chytrého telefonu.

Nová středová konzole je vybavena šesti dalšími tlačítky, kterými se řidič dostane přímo do nabídky infotainmentu, telefonu, nastavení vozidla, navigace a aplikací. Šesté tlačítko může být přiřazeno uživatelem. Pod nimi jsou tři velké otočné ovladače, přičemž dva krajní jsou určeny pro ovládání klimatizace, prostřední pak ovládá obsah obrazovky, lze jím přibližovat mapu navigace či procházet seznamy atd. Pod nimi jsou dvě tlačítka pro přepínání mezi režimy Jízda a Relax a rolovací kolečko vyhrazené pro ovládání hlasitosti. Stejně jako ovládací prvky na volantu jsou tlačítka a ovladače pro snadnou orientaci označeny barevnými akcenty v zářivě oranžové barvě.

Chytré telefony mají své místo ve středové konzole. Jsou hlavním zdrojem informací a personalizace celého systému a lze je používat jako vzdálený trackpad. Telefony jsou magneticky uchyceny a částečně zakryty středovou loketní opěrkou, která je chrání. V této poloze lze loketní opěrku používat jako opěrku lokte pro dokonalou ergonomii ve spojení s opěrkou ruky pod obrazovkou.

Cestující ve druhé a třetí řadě mohou pomocí magnetů připevnit své vlastní zařízení k opěradlům sedadel před sebou, aby mohli pohodlně sledovat přehrávaný obsah. Ve výplních dveří jsou zabudovány interaktivní plochy s barevným světlem prosvítajícím skrz látku. Například jasné světlo v zářivě oranžové barvě navádí k vnitřní klice dveří skryté ve spodní části dveřní výplně. Modré nebo červené světlo zobrazuje změnu teploty klimatizace. Látku, na kterou lze psát prstem, je možné využít pro krátké poznámky nebo kreslení dětmi.

Účinná ochrana nejmenších cestujících: Dětská autosedačka umístěná na nejbezpečnějším místě ve voze

Inovativní je také pozice dětské autosedačky, která je umístěna proti směru jízdy na nejbezpečnějším místě ve voze. Je integrována do středové konzole, která je prodloužena až k druhé řadě sedadel. Dítě, které cestuje ve voze, je tak optimálně chráněno a cestující ve druhé řadě ho mají neustále na očích. Na přání přenáší vnitřní kamera umístěná v zadní části střechy obraz dítěte na centrální displej infotainmentu. Řidič a spolujezdec tak mají vždy přehled o svých dětech.

Více Simply Clever prvků 

VISION 7S představuje novou řadu Simply Clever prvků typických pro značku ŠKODA. Výdechy ventilace na přístrojové desce pracují v diskrétním difuzním režimu. Pokud je však zapotřebí více přímé ventilace, výdechy se po stisknutí tlačítka vysunou nahoru a zajistí tak přímý průtok vzduchu.

Pod středovou konzolou, která se zdánlivě vznáší, najdou cestující magnetické plochy, na které lze bezpečně připevnit nerezovou lahev na pití ŠKODA nebo lékárničku. Kromě toho je vůz VISION 7S vybaven praktickými batohy, které se pomocí magnetů připevňují k opěradlům sedadel a lze je tak kdykoliv vzít s sebou. Velká panoramatická prosklená střecha zajišťuje světlem zalitý interiér. Za centrální obrazovkou na přístrojové desce se nachází velký krystalický prvek, který různými barvami indikuje stav baterie a nabíjení. Řidič má tak o aktuálním stavu přehled již při pohledu zvenčí.

Udržitelné materiály a ambientní osvětlení

Celý interiér je obklopen udržitelnými a odolnými materiály. Horní část palubní desky a dveří je potažena tmavou umělou kůží a olemována nepřímým ambientním osvětlením, což podtrhuje ochranný obepínající design. Spodní části, jako je palubní deska a loketní opěrky dveří, jsou čalouněny světlejší umělou kůží, která kopíruje barvu karoserie zelená Explorer a je osvětlena přímým ambientním světlem. V oblasti chybějícího B sloupku, v místě, kde se stýkají protisměrné dveře, je spodní část obložení dveří vytažena šikmo nahoru a je zakončena krystalickým prvkem v předních i zadních dveřích. Tyto krystalické prvky ukazují při nastupování cestu k vozidlu pohybujícím se bílým světlem nebo po otevření dveří upozorňují červeným světlem na blížící se vozidlo nebo cyklistu. Střední část výplní dveří je potažena černou látkou z recyklovaných polyesterových vláken. Stejnou látkou je potažena také středová část sedadel a přístrojová deska. Vzhled interiéru doplňuje jedinečné dekorativní prošívání ve tvaru písmene X, které podtrhuje charakter vozu SUV.

Poprvé nahrazuje ŠKODA AUTO tradiční chromované designové prvky jedinečným matným lakem. Všechny funkční prvky, jako jsou tlačítka, bezpečnostní pásy, lékárnička atd., jsou zvýrazněny poutavou zářivě oranžovou barvou.

Udržitelná je také podlaha a zavazadlový prostor, které jsou celé vyrobeny z materiálu z recyklovaných pneumatik. Tento speciální materiál je odolný proti poškrábání a snadno se čistí. Kromě toho také podtrhuje outdoorový a praktický charakter vozu a jeho přívětivost k rodinám.