Udržitelnost má v automobilovém průmyslu mnoho různých tváří, od vozidel s nulovými lokálními emisemi přes výrobu bez CO2 až po recyklované materiály a mnoho dalšího. Poté, co svým zákazníkům nabídla řadu elektrických vozidel a pomalu přešla k výrobě s obnovitelnými zdroji energie, je nyní BMW Group připravena udělat další krok a uvést na trh zcela veganské interiéry.

Další krok k ekologické budoucnosti

Stane se tak od příštího roku, kdy budou některé modely a úrovně výbavy od BMW a Mini nabízeny s plně veganskými interiéry, kde je tradiční kůže nahrazena novými materiály s povrchem podobným kůži, vzhledem a odolností. Automobilka předpovídá v nadcházející budoucnosti obrovský nárůst poptávky po interiérech bez kůže, zejména na trzích, jako jsou Spojené státy, Evropa a Čína. Tímto krokem se chce BMW Group dostat na špici.

Se zavedením materiálu podobného kůži pro volanty například BMW a Mini sníží podíl komponentů, které obsahují stopy surovin živočišného původu, na méně než jedno procento. Takové materiály budou použity pouze v místech interiéru, která nejsou pro zákazníka viditelná, pro ochranné nátěry a různé přísady do barev. Ještě působivější je, že nový povrch volantu snižuje emise CO2 v celém hodnotovém řetězci přibližně o 85 procent ve srovnání s koženým povrchem volantu.

Mezi další řešení, jak snížit směs CO2 v budoucích produktech, patří podlahové rohože vyrobené z takzvaného monomateriálu, který se vyhýbá směsím, které se obtížněji recyklují. BMW Group odhaduje, že v důsledku tohoto opatření ušetří ročně asi 23 000 tun CO2 plus asi 1 600 tun odpadu. Bude velmi zajímavé sledovat, zda se Rolls-Royce brzy přidá k BMW a Mini v nabídce veganských interiérů. Víme, že firma má materiály a technologie, ale poptávka ze strany zákazníků zatím neexistuje .

„S volantem vyrobeným z vysoce kvalitního veganského povrchového materiálu plníme přání našich zákazníků, kteří nechtějí dělat žádné kompromisy, pokud jde o vzhled, pocit a funkčnost,“ Uwe Köhler, vedoucí vývojového oddělení, Vnější výbava, interiér u BMW Group. “Inovativní materiál odolává opotřebení způsobenému oděrem, potem a vlhkostí a má všechny požadované vlastnosti kůže.”