Německá společnost si klade za cíl vyrobit přibližně 257 000 elektromobilů Sion do sedmi let. Jedním z argumentů proti éře EV je, že zdroj energie, který nabíjí baterie, není zcela čistý. Existují lidé, kteří by tvrdili, že solární energie by mohla být jedním z řešení, a na to má Sono Motors z Mnichova v Německu odpověď.

Revoluční vůz

Sono Sion, představený v roce 2017, je prvním solárním elektrickým vozidlem na světě. Nyní společnost hlásí, že k 1. září 2022 bylo na Sion provedeno více než 20 000 rezervací. Průměrná záloha za každou soukromou rezervaci je 2 000 EUR.

Sono uvedl, že požadovaná cena za Sion je 25 126 EUR, tedy kolem 630 tisíc korun. Díky tomu společnost očekává, že se Sion stane prvním solárním elektrickým vozidlem (SEV) na světě pro masy lidí.

Zahájení výroby Sono Sion se předpokládá v druhé polovině roku 2023. Výrobu/produkci bude zajišťovat partner značky Sono Motors, kterým je společnost Valmet Automotive ve Finsku. Sono si klade za cíl vyrobit přibližně 257 000 vozidel Sion do sedmi let.

Na rozdíl od Genesis Electrified G80 a jeho solární střechy je téměř každý rovný povrch Sionu vybaven solárními panely: kapota, střecha, blatníky, čtvrt panely a poklop. Pouze přední část není dodávána se solárními články, a to proto, že její výměna v případě nehody musí být relativně levná.

Celkově je Sion dodáván se 456 solárními články, což by mělo být dobré na 112 kilometrů volného dosahu každý týden. To by se mohlo zdvojnásobit v oblastech, kde slunce častěji navštěvuje oblohu. Kromě solárního napájení je Sion dodáván s 54 kWh baterií, která dokáže pohánět vozidlo až 305 km v testovacím cyklu WLTP. Nabíjení malé baterie je omezeno na pouhých 75 kW, ale přichází i s obousměrným nabíjením, které dokáže z vozu udělat mobilní elektrárnu s výkonem až 2,7 kW.