Nadcházející plně elektrické SUV Volvo EX90 je novou vlajkovou lodí značky a náhradou za XC90. Pomalu se představuje ve skutečném stylu Volva a má mnoho nových bezpečnostních technnologií. Je zde třeba systém monitorování řidiče EX90 se dvěma kamerami, které dohlížejí na povědomí řidiče. Volvo také oznámilo novou řadu sedmi radarových senzorů rozmístěných po celém interiéru nového SUV, které dokážou detekovat spící zvířata, odepnuté děti a dokonce i vloupání do vozidla.

Nové technologie zachrání mnoho životů

Volvo uvádí, že statistiky vlády USA ukazují nejméně 900 dětí, které v zemi zemřelo od roku 1998 v důsledku toho, že byly ponechány v rozpálených autech. Automobilka neuvedla čísla o tom, kolik domácích mazlíčků bylo tragicky ztraceno, ale čísla jsou pravděpodobně vyšší, než byste si mysleli. Nyní chce švédská automobilka, která má ve svých vozech dědictví upřednostňování nových bezpečnostních prvků, zajistit, aby se něco takového v budoucím Volvu nikdy nestalo.

Sedm nových radarových senzorů je umístěno v stropní konzoli, v zadním zavazadlovém prostoru a také vedle lampiček na čtení na střeše a Volvo říká, že systém dokáže detekovat i submilimetrový pohyb v interiéru, když je aktivován. Hlavním účelem systému radarového pole je sloužit jako upozornění, které se aktivuje, pokud je uvnitř detekováno zvíře nebo dítě, když uživatel zamkne vozidlo. Pokud se zjistí, že se něco pohybuje, řidič je upozorněn a na obrazovce středové konzoly se zobrazí připomenutí, aby to mohl zkontrolovat. Alternativně Volvo říká, že systém lze obejít nastavením na obrazovce a systém klimatizace může zůstat aktivní, když je zaparkováno s cestujícími uvnitř. Zástupci společnosti řekli, že systém upřednostňuje ovládání klimatizace.

“Způsob, jakým vyvíjíme bezpečnost po celá desetiletí, spočívá v tom, že identifikujeme potřebu a pak se jí zabýváme a snažíme se porozumět mechanismům,” řekla Lotta Jakobssonová, specialistka na prevenci zranění, z Volva. “Vše začíná pochopením toho, jaké jsou potřeby. Víme o tom již dlouhou dobu, ale také chceme mít dobré řešení, které bude pro uživatele atraktivní. Tato technologie je schopna detekovat spící dítě a spícího mazlíčka.”

Volvo říká, že tento systém bude standardní součástí modelu EX90, který bude plně odhalen 9. listopadu, a objeví se také v budoucích modelech. Radarové pole je však na frekvenci 60 GHz, kterou některé země ještě musí schválit pro použití v automobilech, ale Volvo říká, že tato technologie bude při uvedení v USA k dispozici a pravděpodobně i v Evropě.