› Před letošní poslední rally, která se pojede v Japonsku, je úřadující mistr světa kategorie WRC2 Andreas Mikkelsen (ŠKODA FABIA Rally2 evo) v čele průběžného pořadí
› Emil Lindholm (ŠKODA FABIA Rally2 evo) dokončil předposlední kolo FIA Mistrovství světa v rally v kategorii WRC2 na čtvrtém místě a snížil ztrátu na vedoucího Mikkelsena
› Po šestém místě ve Španělsku si šanci stát se mistrem světa jezdců kategorie WRC2 udržuje také Kajetan Kajetanowicz (ŠKODA FABIA Rally2 evo)

ŠKODA FABIA Rally2 evo

Španělská rally, předposlední podnik FIA Mistrovství světa v rally 2022, nepřinesla rozhodnutí v boji o jezdecký titul v kategorii WRC2. Jezdci vozů ŠKODA FABIA Rally2 evo Emil Lindholm z Finska a Kajetan Kajetanowicz z Polska obsadili čtvrté, resp. šesté místo. Oba mají po šesti odjetých soutěžích stejný počet bodů. Jejich ztráta na obhájce titulu a vedoucího muže celkového pořadí Andrease Mikkelsena (ŠKODA FABIA Rally2 evo), který v Katalánsku nestartoval, činí pět bodů.

Po dvou rally na šotolině se mistrovství světa vrátilo na asfalt. Španělská rallye zavedla posádky do kopců v okolí středomořského turistického letoviska Salou. Čerstvý mistr světa kategorie WRC2 Junior Emil Lindholm se spolujezdkyní Reetou Hämäläinen zahájili soutěž nejrychlejším časem kategorie WRC2 na první rychlostní zkoušce (RS). V následující zkoušce ale Finové jedoucí s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo provozovaným týmem Toksport WRT ztratili téměř minutu potom, co dostali hodiny, při nichž je postihl defekt. Díky tomu se před ně posunul Kajetan Kajetanowicz se spolujezdcem Maciejem Szczepaniakem. Situace se ale opět obrátila, když „Kajto“ byl v jedné zatáčce (RS6) příliš rychlý. Jeho vůz ŠKODA FABIA Rally2 evo týmu ORLEN se dostal mimo silnici, ale naštěstí mohl s několikasekundovou ztrátou pokračovat dál. Od tohoto okamžiku ale měli v souboji s posádkou Kajetanowicz/Szczepaniak navrch Lindholm a Hämäläinen.

S časovými ztrátami z první etapy však Lindholm i Kajetanowicz neměli šanci zasáhnout do boje o vítězství v kategorii WRC2. Nakonec skončili čtvrtí, respektive šestí, takže v celkovém pořadí své kategorie mají oba stejných počet 104 bodů. Lindholm se tak vyšplhal na druhé místo celkového pořadí, protože na vítězství vede nad Kajetanowiczem v poměru 2:1. Celkové klasifikaci kategorie WRC2 ale stále vévodí obhájce titulu Andreas Mikkelsen. Nor však má za sebou již maximálně přípustných sedm rally. S vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo provozovaným týmem Toksport WRT se proto neúčastnil Španělské rally a nepojede ani poslední rally letošní sezóny v Japonsku. Kajetanowicz a Lindholm však ano. Za vítězství v rally a v power stage se v Japonsku bude hrát až o 28 bodů. I když vezmeme v úvahu, že oba ještě budou muset škrtnout svůj letošní nejhorší bodový výsledek, Kajetanowicz i Lindholm mohou současného lídra celkového pořadí Mikkelsena matematicky předstihnout.

Španělské kolo FIA Mistrovství světa v rally bylo také posledním přímým střetnutím kandidátů na titul kategorie WRC2 Masters Armina Kremera z Německa a Maura Mieleho z Itálie. Bývalého mistra Evropy v rally Kremera, který sdílel s dcerou Ellou vůz ŠKODA FABIA Rally2 evo provozovaný společností Baumschlager Rallye&Racing, potkal v páteční třetí rychlostní zkoušce defekt, který ho stál přibližně 40 sekund. Němec však zabojoval a nakonec vyhrál 13 ze 17 skutečně odjetých rychlostních zkoušek. Pro Kremera to bylo páté vítězství v sezoně.

Miele se spolujezdcem Lucou Beltramem obsadili s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo týmu One Dream Racing v kategorii WRC2 Masters druhé místo a rozhodnutí o titulu v této kategorii určené pro jezdce starší 50 let odložili na finále sezony. Protože Kremer již dosáhl svého osobního limitu sedmi rally, do Japonska nepojede. Aby Ital Kremera předstihl a stal se historicky prvním mistrem světa kategorie WRC2 Masters, musí v Japonsku v této kategorii zvítězit.

Jezdec vozu ŠKODA FABIA Rally2 evo Emil Lindholm si již zajistil mistrovský titul v kategorii WRC2 Junior. O mistrech světa v kategoriích WRC2 pro jezdce, WRC2 pro týmy a WRC2 Masters se ale rozhodne až na Japonské rally (10.–13. listopadu). Ačkoli tato země byla součástí kalendáře FIA Mistrovství světa v rally již v letech 2004 až 2010, letošní ročník bude zcela nový. Místo konání se změnilo na centrální Japonsko a povrch ze šotoliny na asfalt.

Výsledky Španělské rally (WRC2)

1. Suninen/Markkula (FIN/FIN), Hyundai i20 N Rally2, 2.54:29,6 h
2. Rossel/Dunand (F/F), Citroën C3 Rally2, +32,5 s
3. Gryazin/Aleksandrov (ANA/ANA), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +53,3 s
4. Lindholm/Hämäläinen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +1:32,6 min
5. Huttunen/Lukka (FIN/FIN), Ford Fiesta Rally2, +1:57,5 min
6. Kajetanowicz/Szczepaniak (PL/PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +2:10,5 min

Číslo rally: 3
Před poslední Japonskou rally zbývají tři piloti jedoucí s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo, kteří mají šanci stát se mistry světa v kategorii WRC2: Andreas Mikkelsen z Norska (ten zde nebude startovat), Emil Lindholm z Finska a Kajetan Kajetanowicz z Polska.

První 3 jezdci celkového pořadí kategorie WRC2 (po 12 z 13 rally)

1. Andreas Mikkelsen (N), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 109 bodů z 7 rally
2. Emil Lindholm (FIN), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 104 bodů z 6 rally
3. Kajetan Kajetanowicz (PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 104 bodů z 6 rally

První 3 jezdci celkového pořadí kategorie WRC2 Junior (po 12 z 13 rally)

1. Emil Lindholm (FIN), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 129 bodů z 6 rally
2. Nikolay Gryazin (ANA), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 105 bodů z 7 rally
3. Chris Ingram (GB), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 92 bodů z 5 rally

První 3 jezdci celkového pořadí kategorie WRC2 Masters (po 12 z 13 rally)

1. Armin Kremer (D), ŠKODA FABIA Rally2 evo/Citroën C3 Rally2, 125 bodů z 7 rally
2. Mauro Miele (I), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 104 bodů z 6 rally
3. Freddy Loix (B), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 83 bodů z 4 rally