V průběhu let se objevila řada konceptů létajících aut. Obvykle se jednalo o malá, lehká letadla, která mohou fungovat jako auta. To znamená, že stále vyžadují přistávací dráhu pro vzlety a přistání, což je činí nevhodnými pro města plná zácp, kde pokud by něco takového existovalo, létající auto by mohlo poskytnout největší užitek.

Prototyp Xpeng AeroHT

To neplatí pro vozidlo s vertikálním vzletem a přistáním (VTOL), které vyvíjí společnost Xpeng AeroHT, sesterská společnost startupu Xpeng s elektrickými vozidly. Xpeng AeroHT v roce 2021 odhalil koncept a v říjnu společnost prohlásila, že úspěšně dokončila první let prototypu.

Prototyp Xpeng AeroHT je poháněn bateriemi a připomíná elegantní sedan s obřími vrtulemi připevněnými ke střeše. Vrtule se mají složit, když vozidlo potřebuje jet po zemi, a byly navrženy tak, aby vozidlo mohlo stále bezpečně přistát, pokud by jedna z vrtulí přestala fungovat.

Prototyp údajně váží asi 1940 kg a při prvním letu dosáhl výšky 10 m a vykazoval stabilní manévrovatelnost, uvedla společnost. V letovém režimu řidič ovládá vozidlo pomocí řadicí páky.

Xpeng AeroHT nezmínil rozsah, ale společnost uvedla, že předpokládá použití vozidla pro krátké lety v malých výškách, aby uniklo hustému provozu nebo rychle překonalo překážky, jako je řeka. Pro delší lety vyvíjí Xpeng AeroHT samostatný model s názvem X2, což je dron pro cestující navržený tak, aby fungoval jako létající taxi.

Společnost uvedla, že komerční uvedení plánovaného vozidla VTOL bude podléhat různým zákonům a předpisům, ale již dříve naznačila, že bude připravena k zahájení prodeje v roce 2024.

Xpeng AeroHT není jedinou společností, která se snaží vydělat na potenciálně lukrativním podnikání městské letecké mobility. Hyundai Motor Group v roce 2021 založila společnost Supernal, která vyvíjí létající taxi ve stylu dronu podobné X2 Xpeng AeroHT.

Supernal se chystá zahájit své první komerční lety v roce 2028, včetně USA, a uvedla, že tento segment by mohl mít hodnotu 1,5 bilionu dolarů a to během příštích dvou desetiletí. Mezi další v prostoru patří Volocopter, za kterým stojí Geely a Mercedes-Benz, a také Joby Aviation, za kterým stojí Toyota.