Limitovaná edice Bentley Batur kupé má 3D vytištěné zlaté vnitřní ozdobné prvky, o kterých Bentley tvrdí, že je to v automobilovém průmyslu novinka. Batur, který byl odhalen v srpnu jako pokračování kabrioletu Bacalar z roku 2020, bude mít v celém svém interiéru až 210 gramů 18karátového zlata. Tato možnost přidává 3D tištěné zlato na voliči jízdních režimů „Charisma Dial“, stejně jako na ovladačích ventilačních otvorů a vložce volantu.

Skutečný punc luxusu

Společnost Bentley spolupracovala s britským zlatníkem Cooksongoldem na vývoji procesu 3D tisku, při kterém se 100% recyklované zlaté šperky melou na jemný prášek pro tisk. Tento krok zahrnuje postupné přidávání materiálu vrstvu po vrstvě, dokud není vyroben kompletní díl, s použitím výkresů CAD jako vodítka. Bentley si klade za cíl i nadále používat 3D tisk k výrobě dílů na míru, což umožňuje větší míru personalizace.

Po procesu 3D tisku jsou díly ručně dokončovány klenotníky a opatřeny puncem. Každý obdrží punc potvrzující pravost zlata. Všechny díly byly vyrobeny v roce 2022, takže také dostávají punc Jubilee, oslavující rok platinového jubilea vlády zesnulé královny Alžběty II.

Batur je založen na Bentley Continental GT Speed, ale se stylem, který předvádí budoucí elektrické modely plánované na trh od roku 2025. Vůz je také vybaven výkonnější verzí známé Bentley Twin-turbo 6,0 l W-12. S výkonem 730 k a točivým momentem 740 lb-ft je Batur nejvýkonnějším silničním Bentley všech dob.

Výroba je omezena na 18 vozů, o všech se hovořilo navzdory odhadované ceně 1,95 milionu dolarů. Batur nyní prochází testováním, přičemž dodávky zákazníkům jsou cíleny na polovinu roku 2023.