Audi odhalilo upoutávky čtvrtého a posledního člena rodiny koncepčních vozidel „prémiové mobility“. V upoutávkách je uveden koncept Audi Activesphere, který by měl být představen 26. ledna. Jde o crossover podobný kupé navržený pro aktivní životní styl, říká Audi, a je připraven připojit se ke konceptům Grandsphere, Skysphere a Urbansphere v rodině konceptů. Mezi další koncepty patří fastback sedan, sportovní vůz a minivan.

Lze očekávat skvělé vlastnosti

Všechny koncepty, včetně připravovaného Activesphere, jsou elektromobily založené na platformě PPE koncernu Volkswagen, které Audi poprvé použije v novém kompaktním crossoveru Q6 E-Tron , který se má objevit v roce 2023 nebo začátkem následujícího roku. Koncepty také obsahují plně samořídící systémy, které cestujícím dávají možnost řídit nebo sedět a relaxovat během cesty.

Mezi funkce specifické pro Activesphere budou patřit terénní schopnosti, případně robustní design a podle Audi i některé komunikační technologie, které vytvoří jedinečný zážitek mimo samotné vozidlo.

Koncepty byly vyvinuty týmem Artemis skunkworks Audi, který byl založen v roce 2020, aby pomohl urychlit vývoj vozidel ve snaze konkurovat agilnějším startupům v závodě EV. Odpovědnosti za Artemis byly v roce 2021 značně omezeny, ale očekává se, že minimálně jedno z vozidel, které vyvíjela, se dostane do výroby kolem poloviny dekády. Očekává se, že vozidlo bude sériovou verzí Grandsphere, o které se říká, že bude sloužit jako náhrada za A8, i když vzhledem k současnému šílenství po crossoverech může být Activesphere konceptem, který dostane zelenou.

I když koncepty nejsou určeny pro výrobu, většinou prvky vozidel pravděpodobně ovlivní design budoucích EV. Audi představí v nadcházejících letech několik elektromobilů, protože automobilka se zavázala představit své finální vozidlo se spalovacím motorem v roce 2026.