Zatímco Alfa Romeo zůstává neochotná uvést na trh kupé Giulia, Zagato se rozhodlo vzít tento úkol na sebe s úžasnými výsledky. Legendární italský výrobce karosérií v úterý odhalil Alfu Romeo Giulia SWB Zagato, dramaticky stylizované kupé založené na platformě sedanu Alfa Romeo Giulia.

Projekt, který stojí za to

Projekt byl zahájen v roce 2021 u příležitosti 100. výročí první spolupráce mezi Zagato a Alfa Romeo, jejímž výsledkem byla Alfa Romeo G1 Zagato vyrobená v letech 1921 až 1923. Nový projekt však slouží také jako billboard pro talenty a schopnosti Milánský tým Zagato. Tým na vozidle úzce spolupracoval s vlastním designérským týmem Alfy Romeo, jehož karoserii vyrobilo Zagato téměř výhradně z uhlíkových vláken. Charakteristickým znakem Zagato je dvojitá bublinková střecha, výkonné zadní nástavby a záď Kammback.

Dárcovským vozidlem byla Giulia Quadrifoglio, i když řada výkonových prvků byla vypůjčena od tvrdší Giulia Quadrifoglio GTAm, včetně verze 532 hp 2,9litrového V-6 se dvěma turbodmychadly, která v Giulii Quadrifoglio poskytuje výkon 505 koní. Pohon zadních kol zajišťuje 6stupňová manuální převodovka.

Rozvor byl zkrácen, proto SWB, zkratka pro „Short Wheelbase“, v názvu. Vpředu jsou světlomety vypůjčené z crossoveru Alfa Romeo Tonale, čímž se jasně odlišuje Alfa Romeo SZ vyráběné společností Zagato v letech 1989 až 1991, která se také vyznačovala tříprvkovým designem světlometů. Existuje pouze jeden příklad Alfy Romeo Giulia SWB Zagato, který je určen pro německého sběratele, jehož vozový park zahrnuje řadu vozidel Alfa Romeo a Zagato.

Co se týče moderního kupé od Alfy Romeo, automobilka v roce 2018 škádlila jedním vozem založeným na platformě Giulia. Po založení Stellantis, současné mateřské společnosti Alfy Romeo, v roce 2021 však plány na vůz byly zrušeny. Alfa Romeo se nyní zaměřuje na modely s vyšším objemem, i když může ještě před přechodem na elektromobily kolem roku 2026 uvést na trh superauto.