AC Cars se vrací do hry se svým vozem Cobra, tentokrát se svým vlastním čistým designem, který bude odhalen na jaře roku 2023. Společnost oprášila design vozu a jeho odhalení se bude shodovat se 122. výročím AC. AC Cars je jednou z nejstarších automobilových společností ve Spojeném království a je to společnost, jejíž sportovní vůz Ace byl vstřikován motorem V-8 od Carrolla Shelbyho k vytvoření legendární Shelby Cobra v roce 1962.

Nový design a řada vylepšení

Shelby byl na některých trzích prodáván jako AC Cobra a nedávno AC začala vyrábět repliky, některé z nich napájené bateriemi. Nová Cobra, na které AC pracuje, se bude jmenovat AC Cobra GT Roadster. Upoutávky poukazují na vůz s klasickým designem Cobra, ale AC uvedl, že bude používat nový extrudovaný hliníkový podvozek a karoserii vyrobenou z uhlíkových kompozitních materiálů. AC také potvrdilo rozvor 101 palců, tedy asi o 11 palců delší než originál. S vývojem podvozku pomáhaly italské Icona Design Group a Cecomp Spa.

Extra velikost by měla zlepšit stabilitu a kvalitu jízdy a AC uvedl, že vůz bude mít i přes extra délku stále vynikající torzní tuhost. Moderní prvky jako klimatizace, elektricky ovládaná okna a informační a zábavní systém pomohou vozu oslovit novou generaci kupujících. Společnost také nabídne spoustu možností. Některé, které známe, zahrnují sedadla z uhlíkových vláken, kožené čalounění a odnímatelnou pevnou střechu.

Výkon bude pocházet z moderního 5,0litrového V-8 od Fordu, který bude spárován buď se 6stupňovou manuální nebo 10stupňovou automatickou převodovkou. Špičkový výkon bude 654 koní a 575 lb-ft točivého momentu. S pohotovostní hmotností, která se očekává, že se bude pohybovat kolem 1500 kg, by tento výkon měl poskytnout 0-100 km/h za 3,6 sekundy nebo méně, řekl AC. Maximální rychlost bude asi 277 km/h.

Výroba bude probíhat na nezveřejněném místě v Evropě. Informace o cenách budou zveřejněny těsně před uvedením na trh, ale zájemci o koupi si již mohou provést rezervaci.