• Od modelu Octavia po Enyaq iV: Pohon všech kol je k dispozici pro čtyři karosářské verze
  • Pohon: Kromě benzinových a naftových motorů je na výběr také elektrický pohon
  • Všestrannost: Vozy 4×4 jsou k dispozici v mnoha výbavových stupních

ŠKODA 4×4

S modely Octavia, Superb, Karoq a Kodiaq a s modely rodiny Enyaq iV nabízí Škoda Auto v současnosti šest modelových řad s pohonem 4×4. Kromě karosářských verzí liftback, kombi a SUV zahrnuje nabídka vozů s pohonem všech kol také kupé SUV. K dispozici jsou modely s benzinovým a naftovým motorem a také elektromobily. Velmi rozmanitá je rovněž nabídka výbavových verzí, od modelů Scout a Sportline až po verze RS a L&K. Výkonové spektrum sahá od 110 kW (150 k) u modelů Octavia, Karoq a Kodiaq až po 206 kW (280 k) u modelu Superb a 220 kW* (299 k) u čistě elektrických RS modelů rodiny Enyaq iV.

Škoda Octavia

Bestseller značky Škoda a průkopník pohonu 4×4 je i ve své čtvrté generaci k dispozici v karosářské verzi liftback a kombi v mnoha výbavových stupních jako vůz s pohonem všech kol. Ve výbavových stupních Ambition a Style je pohon 4×4 k dispozici v kombinaci s motorem 2,0 TSI 140 kW a 2,0 TDI o výkonu 110 kW (150 k). Dalším motorem dostupným pro model Octavia Scout je 2,0 TDI o výkonu 147 kW (200 k), který Škoda dodává také do sportovního modelu Octavia RS. V modelu Octavia je použita elektronicky řízená mezinápravová vícelamelová spojka šesté generace. Je přibližně o 0,8 kg lehčí než předchozí verze a má optimalizovanou účinnost, což umožňuje snížit spotřebu paliva. Navíc reaguje ještě rychleji díky integrované řídicí jednotce. Octavia Scout se světlou výškou zvýšenou o 15 mm na celkových 163 mm je také vybavena paketem pro špatné cesty, který zahrnuje spodní kryt zadní nápravy. Součástí standardní výbavy této varianty je jízdní režim Off-road, který přizpůsobuje nastavení systémů jízdní stability, jako je ABS, ASR nebo ESC, pro jízdu v terénu. Změní se tak průběh reakce plynového pedálu, sedmistupňová převodovka DSG řadí ve vyšších otáčkách a deaktivuje se předepínání bezpečnostních pásů, pokud je součástí výbavy Proaktivní ochrana cestujících. Standardem je také nastavitelné ambientní osvětlení a Asistent pro jízdu z kopce. Modely Octavia s naftovým motorem a pohonem všech kol dokáží táhnout přívěs o hmotnosti až 2 000 kg. V roce 2022 vyrobila Škoda Auto 14 463 vozů Octavia s pohonem všech kol.

Škoda Superb

U modelu Superb je pohon všech kol s elektronicky řízenou vícelamelovou spojkou páté generace standardem pro dva nejvýkonnější motory – 2,0 TDI o výkonu 147 kW (200 k) a 2,0 TSI o výkonu 206 kW (280 k). Pohon všech kol nabízí kromě výbavového stupně Style také varianty L&K a Sportline pro model nabízený v karosářských verzích liftback a kombi, stejně jako model Superb Scout, který je k dispozici pouze ve verzi kombi. Stejně jako Octavia Scout nabízí tento model paket pro špatné cesty s o 15 mm větší světlou výškou, jízdní režim Off-road, nastavitelné ambientní osvětlení a Asistenta pro jízdu z kopce. Oba motory umožňují táhnout přívěs o hmotnosti až 2 200 kg. Škoda Auto v roce 2022 vyrobila 12 436 vozů Superb 4×4.

Škoda Karoq

Kompaktní SUV Škoda Karoq je k dispozici s pohonem všech kol od výbavového stupně Ambition. Škoda nabízí pohon 4×4 v kombinaci s motorem 2,0 TDI o výkonu 110 kW (150 k). Výhradně pro Karoq Sportline a Sportline Exclusive je k dispozici také motor 2,0 TSI o výkonu 140 kW (190 k) s pohonem všech kol. O distribuci točivého momentu se stará elektronicky řízená vícelamelová spojka páté generace. Stisknutím tlačítka lez aktivovat i funkci Off-road. S motorem 2,0 TDI může Karoq táhnout přívěs o hmotnosti až 2 100 kg. Při parkování přívěsu pomáhá na přání dostupný Asistent pro manévrování s přívěsem Trailer Assist, který při pomalém couvání manévruje přívěsem v požadovaném směru pomocí automatických pohybů volantu. Za rok 2022 vyrobila Škoda Auto 18 203 vozů Karoq 4×4.

Škoda Kodiaq

SUV, které je na přání k dispozici i v sedmimístném provedení, se s velkorysým prostorem pohybuje na horní hranici segmentu kompaktních SUV. Stejně jako Karoq je i Kodiaq od výbavového stupně Ambition k dispozici s pohonem všech kol, přičemž na výběr je motor 2,0 TDI o výkonu 110 kW (150 k). Motory 2,0 TSI o výkonu 140 kW (190 k) a 2,0 TDI o výkonu 147 kW (200 k) jsou standardně k dispozici s pohonem 4×4 ve výbavovém stupni Style a ve verzích Kodiaq L&K a Kodiaq Sportline. Sportovní vrcholný model Kodiaq RS také rozděluje výkon 180 kW (245 k) motoru 2,0 TSI na všechna čtyři kola. Modely Kodiaq s pohonem všech kol a naftovým motorem umožňují táhnout přívěs o hmotnosti až 2 500 kg. Stejně jako u modelu Karoq nabízí také Kodiaq na přání Asistenta pro manévrování s přívěsem Trailer Assist, který pomáhá při manévrováním s přívěsem. Celkem bylo vyrobeno více než 429 000 vozů Kodiaq, z nichž více než 309 000 je vybaveno pohonem všech kol. V roce 2022 bylo vyrobeno 45 170 vozů Kodiaq s pohonem 4×4.

Škoda Enyaq iV 

Čistě elektrický Enyaq iV je k dispozici ve dvou výkonových verzích s pohonem všech kol. Enyaq iV 80x má, stejně jako Enyaq RS iV a Enyaq Coupé RS iV, dva elektromotory. Synchronní elektromotor s permanentním magnetem (PMSM) umístěný na zadní nápravě má výkon 150 kW a asynchronní elektromotor (ASM) na přední nápravě má výkon 80 kW. Elektronicky řízené elektromotory přenášejí výkon přímo na příslušnou nápravu a zajišťují tak v případě potřeby pohon všech kol. Systémový výkon vozu Enyaq iV 80x činí 195 kW, maximální točivý moment je 425 Nm. Systémový výkon modelů Enyaq RS iV a Enyaq Coupé RS iV činí 220 kW*, maximální točivý moment dosahuje 460 Nm. Modely RS řady Enyaq iV a Enyaq Coupé iV jsou tak v současnosti nejvýkonnějšími sériově vyráběnými vozy značky Škoda. U modelů Enyaq iV s pohonem všech kol mohou řidiči na rozdíl od verzí s pohonem zadních kol zvolit také jízdní režim Traction, který je navržený pro jízdu na nezpevněných nebo kluzkých površích. Tento režim zajišťuje stálý pohon všech kol do rychlosti 20 km/h. Maximální hmotnost přípojného vozidla činí u verzí 80x a RS rodiny Enyaq iV 1 400 kg při 8% stoupání. Asistent pro manévrování s přívěsem Trailer Assist pomáhá v případě potřeby při manévrování s přívěsem. Škoda Auto v roce 2022 vyrobila 15 846 vozů rodiny Enyaq iV s pohonem všech kol.