Aby oblíbené luxusní SUV střední velikosti vypadalo a působilo svěžím dojmem, Mercedes-Benz představil aktualizaci v polovině cyklu pro třídu GLE. Aktualizace jsou mírné, a to i pro aktualizaci v polovině cyklu, i když v celé řadě kromě návratu plug-in hybridní třídy zaznamenaly přidání elektrifikace. Současná třída GLE dorazila v roce 2019 jako model 2020 a tato aktualizovaná verze by se měla do prodejců dostat koncem tohoto roku jako model 2024.

Na co se zájemci mohou těšit?

Je tu nová přední maska a nové vnitřní části světel na obou koncích a dostupný paket vnějšího designu AMG Line, který je standardem pro GLE 580, se vyznačuje jedinečným vzorem mřížky s drobnými logy hvězd Mercedes tvořícími síťový vzor. Sada AMG Line také přidává barvu karoserie k obložení podběhů kol a designovou úpravu zadního obložení podobnou difuzoru. Designové detaily exteriéru doplňují dva nové vzory kol.

Změny uvnitř jsou ještě větší. Nejvýznamnější změnou je nový volant s povrchy citlivými na dotyk na vodorovných paprscích. Ty lze použít k ovládání řady funkcí vozidla včetně informačního a zábavního systému, který je v tomto případě nejnovější verzí vlastního designu MBUX Mercedesu. Stále existuje dvojice 12,3palcových obrazovek sloužících jako sdružený přístroj a infotainment centrum a nyní jsou Apple CarPlay a Android Auto dostupné bezdrátově.

Mezi další klíčové změny patří Dolby Atmos pro prémiový audio systém Burmester, intuitivnější systém hlasové aktivace a nové chromované detaily na některých větracích otvorech – designový prvek vypůjčený z Mercedes-Benz Maybach třídy GLS, který se sám chystá být aktualizován.

Mercedes také představil některé zajímavé technologie, jejichž cílem je pomoci řidiči při jízdě v terénu nebo při tažení přívěsu. Pro jízdu v terénu nastavením vozidla do režimu Off-Road nyní informační systém zobrazí klíčové metriky, jako je sklon, úhel náklonu, úhel řízení a kompas. SUV vybavená dostupným kamerovým systémem prostorového výhledu také získají takzvanou průhlednou kapotu, kde lze v informačním a zábavním systému zobrazit oblast pod motorovým prostorem a pomoci tak procházet náročným terénem.

Pokud jde o tažení přívěsu, pro navigaci je k dispozici Plánovač tras přívěsu, který vypočítá nejlepší trasu pro definované přívěsy. Zohledňuje faktory, jako je šířka a výška trasy a také hmotnostní omezení.

V oddělení pohonných jednotek začíná řada třídy GLE pro rok 2024 GLE 350 poháněným 2,0litrovým turbo-4 dobrým výkonem 255 koní a kombinovaným s mild-hybridním systémem, který může zvýšit výkon o 20 koní. Dále je GLE 450, který vymění 2,0-litrový motor za 3,0-litrový turbo-6 dobrý pro 375 koní. Tato třída je také vybavena mild-hybridním systémem, který přidává výkon o 20 koní. Na vrcholu běžné řady GLE třídy je GLE 580, který je vybaven 4,0litrovým motorem V-8 s dvojitým turbodmychadlem, který sám o sobě vyvine 510 koní a získá 21 koní posílení od mild-hybridního systému.

Novinkou v této řadě je GLE 400 e, plug-in hybridní stupeň spárující 2,0litrový turbo-4 s jediným elektromotorem pro kombinovaný výkon 381 koní. 23,3kwh baterie umožňuje jízdu na elektřinu, ačkoli Mercedes neuvedl odhad dojezdu v elektrickém režimu.

Kupující, kteří hledají maximální výkon, se mohou rozhodnout pro jednu z tříd AMG. Patří mezi ně GLE 53 a GLE 63 S. GLE 53 je vybaveno 3,0litrovým turbo-6 dobrým pro 429 koní a GLE 63 S je vybaveno twin-turbo 4,0litrovým V-8 dobrým pro 603 koní. V obou případech se jedná o mild-hybridní systém, který přidává výkon o 21 koní.

AMG mají také své vlastní jedinečné designové úpravy s aktualizací pro rok 2024 a také zvýšenou standardní výbavu. Mercedes uvedl, že softwarové úpravy elektronických systémů, jako je kontrola stability, samosvorný diferenciál, systém pohonu všech kol a tlumiče, také vedou ke sportovnějším jízdním vlastnostem.

Informace o cenách pro řadu GLE pro rok 2024 budou oznámeny těsně před uvedením na trh koncem tohoto roku.