Jedete na rodinnou dovolenou autem rádi byste si s sebou vzali i jízdní kola? Řešením jsou nosiče na kola. Poradíme vám, vybrat ten správný nosič na kolo. Budete si tak moct užít aktivní dovolenou a ušetříte místo v zavazadlovém prostoru.

Vyberte si ten správný nosič na kolo

Na kole už jste projeli celý rodný kraj, ale tentokrát byste chtěli vzít kola pro celou rodinu na druhý konec republiky, nebo dokonce do zahraničí, ale máte 2 děti a malé auto? Nosiče na kola vyřeší vaše problémy s transportem bicyklů jednou pro vždy! Jaký nosič na kolo si ze široké nabídky vybrat? Na co si dát pozor při jízdě s koly na střeše? Na tyto i další otázky vám odpoví následujících pár řádků.

Levná, ale funkční varianta: Střešní nosiče na kola

Nosiče kol na střechu auta patří mezi nejčastěji používaný způsob transportu kol. Střešní nosiče vás nijak neomezují v přístupu do zavazadlového prostoru a kola se v nich téměř neušpiní.

Ještě před pořízením střešních nosičů kol byste si měli obstarat tzv. příčníky, lidově autozahrádku. Teprve na tu se pak nosiče na kola montují. Konkrétní montáž záleží na typu nosiče, návod bývá přiložený v originálním balení, můžou vám také pomoci různá instruktážní videa.

Střešní nosiče při skladování zaberou minimum místa a jejich výhodou jsou nízké pořizovací náklady, zejména v případě, že potřebujete převážet 1 či 2 kola. Počáteční investice se odvíjí od toho, kolik kol potřebujete na střechu dostat. Na 1 kolo totiž obvykle připadá 1 střešní nosič na kolo.

Menší nevýhodou je určitě docela fyzicky náročná montáž na střechu, především pak pro lidi menšího vzrůstu. Dále je třeba počítat se změnou těžiště auta a zvýšenou spotřebou paliva. Rozhodně myslete také na fakt, že auto s koly na střeše se většinou nevejde do podzemní garáží. Chvilka nepozornosti by vás mohla stát nejen bicykl na střeše, ale také nepěknou deformaci střechy automobilu.

Nosič kol na tažné zařízení: Snadná obsluha a velká nosnost

Představa montáže čehokoliv na střechu vozu vám nahání hrůzu? Nebo na střeše chcete nechat prostor na střešní box? Pořiďte si nosič kol na tažné zařízení. Samozřejmě si však v první řadě musíte obstarat tažné zařízení, tedy „kouli“ na auto. Prohlédněte si tažná zařízení například na e-shopu Tažné Rameder.

Hlavní výhodou nosiče kol na tažné zařízení je snadná montáž kol a dobrý přístup ke kolům i pro menší lidi. Počítejte ale s vyšší pořizovací cenou nosiče a relativně a větší náročností na prostor ke skladování. Sofistikovanější nosiče mají možnost zamykání kol, ale ani tak bychom kola nenechávali na parkovišti dlouho bez dozoru. 

Další výhodou je určitě i to, že s nosičem na tažné můžete vjet do podzemní garáže. Většina nosičů na tažné uveze 3 kola, ale například nosič Thule VeloCompact 926 jde rozšířit o adaptér na 4. kolo.

Nosiče kol na tažné mají často také vyhrazený prostor na umístění třetí SPZ. Tu vám za poplatek 600 Kč vystaví dopravní inspektorát, 50 Kč pak dáte za zápis údaje do technického průkazu.

Nosič na páté dveře: Když na autě nemáte tažné

Nosiče na páté dveře jsou kompromisem pro případ, že nechcete kola převážet na střeše, ale nechcete investovat do tažného zařízení.

Nosič na zadní dveře je nevhodný pro menší auta se zadními světly v úrovni, nebo těsně pod úrovní zadního okna, nejsou tak moc použitelné u většiny vozů typu sedan. Dejte si pozor na levnější držáky na páté dveře bez možnosti upevnění pneumatik do lišt. V nich by vám kola mohla poškodit auto. 

Vyhněte se podezřele levným nosičům na kola ze supermarketu

Závěrem bychom chtěli zdůraznit, že na trhu je velké množství držáků na kola různých značek, ale jejich kvalita je často pochybná. My máme nejlepší zkušenost s nosiči značky Thule, ale výborné uživatelské recenze mají také značky Hapro a Atera. Přejeme vám šťasnou ruku při výběru a hodně kilometrů bez nehod v autě i na kole!