Elektrický supersport Pininfarina Battista vytvořil rekord na čtvrt míle pro sériová auta. Vůz tuto vzdálenost zvládl překonat za 8,55 sekundy. Tento čas těsně překonává 8,58 sekundy, za které to zvládl Rimac Nevera, který sdílí s vozem Battista komponenty. Rekordní jízda proběhla začátkem minulého měsíce v testovacím zařízení Natrax v Indii, domovské zemi mateřské společnosti Pininfariny Mahindra.

Dva překonané rekordy

Pininfarina také tvrdí, že byl překonán rekord zrychlení na půl míle za 13,38 sekundy a poznamenala, že maximální rychlost 358 km/h dosažená testovacím jezdcem Hormazdem Sorabjeem dělá z Battisty nejrychlejší sériový vůz na indické půdě. Renuka Kirpalani zaznamenala ve voze Battista maximální rychlost 356 km/h, což z ní podle Pininfariny dělá nejrychlejší indickou řidičku na světě. Video z rekordních jízd si můžete prohlédnout níže.

Battista také dříve dosáhl rekordního času z 0-100 km/h za 1,79 sekundy, čímž opět porazil Rimac Nevera, který k dosažení stejného výkonu potřeboval 1,85 sekundy. Času 0-100 km/h bylo dosaženo s jednou stopou najetí, ale Pininfarina neupřesnil, zda tomu tak bylo v případě času na čtvrt míle. Bez rolloutu, tedy zrychlení časování z úplného klidu, by byly časy o něco pomalejší.

Zatímco Battista je rychlejší ve zrychlení než Nevera, Rimac má stále výhodu v maximální rychlosti. Při testování dosáhl rychlosti 412 km/h, což je rekord pro sériový elektromobil.

Battista je napájen 120kwh baterií ve tvaru T, která napájí čtyři elektromotory s celkovým výkonem 1 874 k. Pro indické akcelerační testy Pininfarina nasadil pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2R, zatímco testy nejvyšší rychlosti byly provedeny s gumou Pilot Sport Cup 2. Obě pneumatiky jsou podle Pininfariny k dispozici na sériových autech, kterých bude vyrobeno pouze 150.