Historická italská značka Lancia, dnes součást skupiny Stellantis, léta strádá pouze s jedním modelem, Ypsilon, miniautem, které bylo naposledy přepracováno v roce 2011. S podporou Stellantis vyvíjí Lancia v rámci oživení značky tři elektrická vozidla, včetně přepracovaného Ypsilonu, moderní Delty a nové vlajkové lodi.

Elektrické plány značky Lancia

V aktualizaci plánů oživení značky Lancia uvedla, že přepracovaný Ypsilon přijde v roce 2024, následovaná vlajkovou lodí v roce 2026 a Delta v roce 2028. Lancia neposkytla žádné konkrétní podrobnosti o nových modelech. Ypsilon bude pravděpodobně dvojčetem nového elektrického Fiatu 500e, který dorazí do USA v roce 2024, podobně jako je současný vůz dvojčetem bývalého Fiatu 500.

Vlajková loď by mohla skončit jako moderní Aurelia, zatímco Delta se očekává, že se vrátí jako vůz zaměřený na výkon, možná jako Delta HF inspirovaná rallye z 80. let. Lancia ve své aktualizaci uvedla, že Delta bude „inspirovat automobilové nadšence v celé Evropě“.

Kromě přijetí elektrických pohonných jednotek pro všechny budoucí modely Lancia uvedla, že také zvýší používání udržitelných materiálů ve svých vozech ve snaze zlepšit celkovou udržitelnost značky. Například nejméně 50 % všech povrchů, kterých se lze dotknout, bude vyrobeno z materiálů šetrných k životnímu prostředí, uvedla Lancia. Díky tomu se Lancia stane značkou s nejvyšší úrovní recyklovaných materiálů v rámci Stellantis.

Jako možnou ukázku toho, co přijde, Lancia odhalí koncept v polovině dubna během Milan Design Week.