Rolls-Royce spolupracoval s nizozemskou módní návrhářkou Iris van Herpenovou na výrobě svého dosud nejpropracovanějšího jednorázového vozidla. Rolls-Royce Phantom Syntopia, který byl nedávno představen, je podle tiskové zprávy Rolls Royce „technicky nejsložitější zakázkou, kterou kdy zakázková divize automobilky provedla“. Vývoj a výroba jednorázového sedanu pro nejmenovaného klienta, který si jej objednal, trval čtyři roky.

Neuvěřitelná práce přinesla krásný výsledek

Phantom Syntopia, založený na verzi vlajkové lodi Rolls s prodlouženým rozvorem, má duhový lak, který se na první pohled jeví jako celistvý černý, ale na slunci vykazuje fialové, modré, purpurové a zlaté podtóny. Při pohledu z určitých úhlů se také objevuje vlnitý design na kapotě. K dosažení těchto efektů Rolls použil novou techniku, která zahrnovala přidávání pigmentu do čirého laku. Tento proces trval několik měsíců a zahrnoval více než 3000 hodin testování a ověřování.

Vestavěné piknikové stoly v interiéru dostaly svůj vlastní propracovaný nátěr se stejným vlnovým designem. Rolls použil černou barvu smíchanou s 0,9 % skleněných částic, poté přidal čirý lak s 1,4 % třpytivé směsi použité pro exteriér, což byl proces, který trval více než tři týdny.

Vlnový design se opakuje na vnitřním osvětleném Starlight Headliner s 995 prvky z optických vláken. Osvětlený strop je charakteristickým prvkem Rolls, ale automobilka tvrdí, že se jedná o dosud nejsložitější verzi. Podšívka Syntopia byla vyrobena z jednoho kusu kůže vybraného z více než 1000 kůží. Je navrstvena na tkané nylonové látce, která místy prosvítá a má vytvořit trojrozměrný vzhled připomínající páteř, a je ozdobena 162 okvětními lístky vyrobenými ze skleněné organzy, lesklé látky používané v haute couture.

Témata vln a okvětních lístků se opakovala pro umělecká díla ve výkladním okně umístěném na palubní desce Phantoma. Sečteno a podtrženo, montáž headlineru zabrala štábům Rolls a van Herpen 700 hodin práce, zatímco dokončení galerijního umění trvalo 60 hodin.

Co se týče čalounění, Rolls zvolil téma návratu. Mnoho raných luxusních vozů mělo otevřené přihrádky pro řidiče, které byly obšité kůží, aby vydržely živly, a uzavřené přihrádky pro cestující s látkovým čalouněním. I když je Syntopia stále zcela uzavřená, má kožená přední sedadla, zatímco zadní sedadla jsou čalouněna prošívanou látkou z hedvábné směsi, která má třpytivý vzhled podobný čalounění stropu.

Syntopia je také první Rolls, který dostal svou vlastní vůni. Podle Rollse je založen na cedrovém dřevě z domovského regionu klienta, s náznaky kosatce, kůže, růže a citronu. Dostává se z patentovaných dávkovačů v opěrkách hlavy, jejichž vývoj trval více než dva roky. To zahrnovalo testování v extrémním horku a chladu, aby se zajistilo, že si vůně „zachová svůj charakteristický profil za všech podmínek,“ uvedla automobilka.

Rolls-Royce Phantom Syntopia má být svému majiteli doručen v květnu. Rolls tvrdí, že to nebude replikováno, ale návrat automobilky ke stavbě karoserií a pokračující důraz na zakázkovou práci znamená, že pravděpodobně uvidíme další extravagantní konstrukce, jako je tato, a také limitované edice, jako je Boat Tail.