Má rám z uhlíkových vláken a ocelové cívky pohlcující energii v základně. Ceny aktuálně začínají na 990 dolarech.

Frank Stephenson je pro vás možná neznámé jméno, ale příznivci motosportu ho velmi dobře znají. Tento muž má působivé resumé v automobilovém designu, které zahrnuje práci na Ferrari F430, Maserati MC12, McLarenu P1, obnoveném Mini Cooperu R50 a mnoha dalších. Nyní obrací svou pozornost k velmi odlišnému druhu práce související s automobilovým průmyslem. Jeho společnost Frank Stephenson Design stojí za autosedačkou pojmenovanou Babyark, o které se tvrdí, že je „nejbezpečnější dětskou sedačkou na světě“.

Dlouhý vývoj autosedačky

Za tímto vznešeným bezpečnostním tvrzením stojí high-tech materiály. Babyark má rám z uhlíkových vláken a základna má ocelové cívky pohlcující energii, které se při nárazu roztahují a zpomalují dopřednou hybnost sedadla. Ochrana proti bočnímu nárazu je inspirována plátovitými kostmi datla. Opěrka hlavy využívá anti-shock polymer D30.

Pokud dojde k nehodě, je k dispozici 14 senzorů, včetně akcelerometrů a gyroskopů, které majiteli řeknou, zda je bezpečné pokračovat v používání sedačky. Tento systém také radí rodičům, zda je sedačka správně nainstalována ve vozidle. Aplikace také řekne majitelům, pokud nechali v autě dítě.

Babyark se hodí pro děti do výšky 125 cm a hmotnosti mezi 2 a 32 kg. Rodiče jej mohou namontovat zepředu nebo zezadu. Během vývoje prošel Babyark více než 200 nárazovými testy pro vyhodnocení potenciálu poranění hlavy a hrudníku. Tam, kde většina dětských sedaček přichází s datem spotřeby, tato společnost říká, že materiály z uhlíkových vláken a oceli se časem neznehodnocují. 10 let po zakoupení produktu je k dispozici bezplatná servisní kontrola.

Ve videu výše Stephenson mluví o svém posledním roce práce, včetně vývoje Babyarku.

Babyark je v současné době k dispozici pro předobjednávku s dodávkami od 31. května 2023. Cena bude kolem 1200 dolarů, tedy v přepočtu kolem 25 tisíc korun. Společnost tvrdí, že se hodí pro více než 80 procent vozidel a na webu je nástroj pro kontrolu kompatibility. Dětská sedačka je dodávána se 100denní bezplatnou zkušební verzí po zakoupení, kdy ji můžete poslat zpět a nechat si vrátit peníze.