› Děti mohou navrhnout vzhled třetího vozu Škoda Enyaq iV do konce dubna, hlasování proběhne v květnu
› Vítězný návrh bude znám ve druhé polovině května a bude převeden do skutečné podoby
› Vůz Škoda Enyaq iV navržený dětmi bude předán do užívání neziskové organizaci Zdravotní klaun 2. června 2023 v rámci akce Den se Škoda Auto na Zlín Film Festivalu
› Škoda Auto podporuje organizaci Zdravotní klaun již od roku 2002 jak finančně, tak i zápůjčkami vozů

Škoda Enyaq Coupé iV

Společnost Škoda Auto a nezisková organizace Zdravotní klaun zahajují druhý ročník kreativní soutěže Auto pro Zdravotního klauna, v jejímž rámci mohou děti navrhnout vzhled vozu Škoda Enyaq iV. Zdravotní klauni využívají od podzimu 2022 dva vozy Škoda Enyaq Coupé iV navržené dětmi v prvním ročníku této soutěže. I v letošním roce mohou děti zasílat soutěžní návrhy do konce dubna prostřednictvím webu http://autoproklauna.skoda-auto.cz. Vůz Škoda Enyaq iV navržený dětmi bude slavnostně předán 2. června 2023 v rámci akce Den se Škoda Auto na Zlín Film Festivalu. 

Kreativní soutěž Auto pro Zdravotního klauna zdůrazňuje důležité poslání neziskové organizace, kterým je přinášet dobrou náladu a naději na místa, kde se jich příliš nedostává. Jedná se o organizaci, která od roku 2001 pomáhá zejména dětským a geriatrickým pacientům procházet jejich léčbou s úsměvem. Speciálně vyškolení Zdravotní klauni pravidelně navštěvují 63 nemocnic, 10 domovů pro seniory a 1 hospic. Vozy Škoda pomáhají Zdravotním klaunům s mobilitou při cestách za pacienty, automobilka navíc organizaci podporuje i finančně.

Zdravotní klauni jsou odborníci, kteří se vzdělávají v osmi rozmanitých tematických oblastech, například v psychologii, sociologii, komunikaci, práci se seniory a dalších. Většina klaunů má pedagogické či umělecké vzdělání, umí velmi dobře pracovat s lidskou psychikou a orientuje se v medicínském prostředí. Od lékařů a zdravotních sester se před každou návštěvou informují o zdravotním stavu malých pacientů a přizpůsobují své klaunování konkrétním potřebám i omezením těchto pacientů. Co Zdravotní klaun, to jedinečná osobnost, nicméně všechny spojuje jedno – smysl pro humor, empatie, kladný vztah k dětem a lidem obecně.

Soutěž Auto pro Zdravotního klauna
Maren Gräf, členka představenstva Škoda Auto za oblast Lidé a kultura, říká: „První ročník soutěže měl mezi dětmi pozitivní ohlasy, proto jsme se rozhodli, že soutěž uskutečníme i v letošním roce. Zdravotní klauni přinášejí radost dětem ve zdravotnických zařízeních a soutěž Auto pro Zdravotního klauna je způsob, jakým mohou zase děti potěšit klauny. Ze soutěže nakonec vzejde jeden vítězný návrh, který převedeme do skutečné podoby. Už teď jsme zvědaví, jak bude nové auto pro Zdravotního klauna vypadat.“

V první fázi soutěže mohou děti zaslat svůj návrh prostřednictvím internetové stránky http://autoproklauna.skoda-auto.cz nebo ho vytvořit s pomocí pastelek a papíru.

„Musím přiznat, že loňské návrhy byly opravdu povedené a bylo těžké vybrat nejlepší. Setkáváme se s velice pozitivními reakcemi veřejnosti na jedinečný vzhled vozu a sami jsme s provozem barevných elektromobilů moc spokojeni. Těšíme se na nové návrhy a třetí elektromobil ve službě pro Zdravotní klauny,“ říká Alena Seoud, ředitelka fundrasingu a marketingu organizace Zdravotní klaun. Soutěžní návrhy bude možné zasílat do 30. 4. 2023.

Ze zaslaných návrhů vybere porota složená ze zástupců společnosti Škoda Auto a organizace Zdravotní klaun 10 nejlepších. Zvítězí návrh, který získá v průběhu květnového hlasování nejvíce hlasů v internetovém hlasování veřejnosti.

Ve druhé polovině května zveřejní Škoda Auto vítězný návrh a převede jej do podoby skutečného vozu. Vůz Škoda Enyaq iV navržený dětmi bude organizaci Zdravotní klaun slavnostně předán 2. června 2023 ve Zlíně.