› Francouz Sébastien Loeb, který jel poprvé soutěž s vozem Škoda Fabia RS Rally2 společně s navigátorkou Laurène Godey, vyhráli na azorském ostrově São Miguel rally jedoucí se v rámci Tour European Rally
› Jeho týmoví kolegové v týmu Toksport WRT Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen z Norska skončili na náročných šotolinových rychlostních zkouškách portugalského ostrova druzí
› Posádky spoléhající na nový vůz Škoda Fabia RS Rally2 vyhrály všech dvanáct rychlostních zkoušek

Škoda Fabia RS Rally2

Skutečnost, že nemá příliš zkušeností s vozem skupiny Rally2, devítinásobnému FIA mistru světa v rally Sébastienu Loebovi nezabránila, aby vyhrál svoji vůbec první soutěž za volantem vozu Škoda Fabia RS Rally2. Francouz se spolujezdkyní Laurène Godey porazili kolegy z týmu Toksport WRT Andrease Mikkelsena/Torsteina Eriksena z Norska a zvítězili na Rally Azory, třetím podniku seriálu Tour European Rally (TER).

Rally Azory, která byla až do loňského roku součástí FIA Mistrovství Evropy v rally, se jela na ostrově São Miguel v okolí jeho hlavního města Ponta Delgada a obsahovala dvanáct měřených rychlostních zkoušek o celkové délce 109,32 kilometru. Šotolinové cesty, které často nebyly o moc širší než rallyový vůz, v kombinaci s po dešti kluzkým povrchem nedávaly prostor pro chyby. Ostrov São Miguel je známý svojí úžasnou krajinou. To platilo zejména pro rychlostní zkoušku Sete Cidades, která se místy vinula po okraji sopečného kráterového jezera.

Rally přilákala početnou účast soutěžících v čele s devítinásobným mistrem světa Sébastienem Loebem. Francouz si pro své první setkání s tradičně atraktivní soutěží na ostrově daleko v severním Atlantiku zvolil vůz Škoda Fabia RS Rally2 týmu Toksport WRT. Nejsilnější konkurencí mu byl jeho týmový kolega Andreas Mikkelsen z Norska, FIA mistr Evropy v rally z roku 2021.

Loeb se spolujezdkyní Laurène Godey byli nejrychlejší na čtyřech z úvodních pěti rychlostních zkoušek a do pátečního večera si před posádkou Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen vytvořili náskok 15,1 sekundy. „Prožili jsme skvělý den, pocity s vozem Škoda Fabia RS Rally2 jsou dobré a souboj s Andreasem příjemný,“ řekl Loeb. Mikkelsen už tak spokojený nebyl: „Udělali jsme několik drobných chyb, takže jsme měli jen dobrý den. Ale musím přiznat, že Séb je opravdu působivý. Doufám, že zítra na něj získáme nějaký čas.“ Ole Christian Veiby se spolujezdcem Stigem Rune Skjærmoenem z Norska, kteří jeli s dalším vozem Škoda Fabia RS Rally2, dokončili první etapu na třetím místě celkově se ztrátou dalších 20 sekund na dvojici Mikkelsen/Eriksen.

Loeb/Godey vyhráli kvalifikaci a v první etapě startovali za posádkou Mikkelsen/Eriksen. Francouzská posádka pak jako vedoucí dvojice po prvním dni musela během druhé etapy vyjet na trať jako první. Mikkelsen okamžitě využil čistší trati a vyhrál všechny čtyři rychlostní zkoušky sobotního dopoledne. Když vozy dojely do poledního servisu, Loebův náskok se zmenšil na 11,6 sekundy. „Dnes se jede úplně jinak, musíme hodně čistit trať,“ přiznal devítinásobný mistr světa.

Autor: SKODA Auto

Po deseti rychlostních zkouškách dělilo obě posádky jedoucí s vozy Škoda jen 8,4 sekundy. O jednu rychlostní zkoušku později však souboj skončil. Posádka Mikkelsen/Eriksen ztrácela na své francouzské soupeře téměř deset sekund a Loeb/Godey si tak ponechali pohodlný náskok na závěrečnou Power Stage. Devítinásobný mistr světa si toto vítězství nenechal proklouznout mezi prsty. Dvojice Loeb/Godey nakonec porazila posádku Mikkelsen/Eriksen o 19,2 sekundy. Třetí místo obsadili Nil Solans se spolujezdcem Marcem Martím ze Španělska, kteří jeli s předchozí generací vozu Škoda Fabia Rally2 evo. Celkem osm prvních míst celkové klasifikace obsadily posádky jedoucí s vozem Škoda Fabia.

Rally Azory, 31. března – 1. dubna 2023, výsledky

1Sébastien Loeb/Laurène Godey (F/F), Škoda Fabia RS Rally21.17:57,7 h
2Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (N/N), Škoda Fabia RS Rally2+19,2 s
3Nil Solans/Marc Martí (E/E), Škoda Fabia Rally2 evo+1:17,8 min
4Ole Christian Veiby/Stig Rune Skjærmoen (N/N), Škoda Fabia RS Rally2+1:32,9 min
5Ricardo Moura/António Costa (P/P), Škoda Fabia Rally2 evo+1:40,1 min
6Erik Cais/Petr Těšínský (CZ/CZ), Škoda Fabia RS Rally2+1:58,4 min

Číslo rally: 12
Interní souboj týmu Toksport WRT mezi Sébastienem Loebem/Laurèn Godey a Andreasem Mikkelsenem/Torsteinem Eriksenem skončil ve prospěch Norů. Ti na cestě za celkově druhým místem vyhráli šest rychlostních zkoušek, vítězná posádka z Francie zajela nejrychlejší čas na pěti z nich. Vítězství na jedné rychlostní zkoušce získala česká posádka Erik Cais/Petr Těšínský, což znamená, že všech dvanáct rychlostních zkoušek vyhrála nová Škoda Fabia RS Rally2.