Často se mluví o největších nebo nejrychlejších autech. Víte ale, které sériové vyráběné auto bylo nejmenší? Peel P50 je certifikován v Guinessově knize rekordů a je nejmenším sériovým vozem na světě, který kdy byl vyroben. Při délce 134 cm, šířce 99 cm a výšce 100 cm je naprosto malinké a není vhodná pro někoho, kdo trpí klaustrofobií.

Ale kdo a proč je vyrobil? No za prvé, tohle nebyl jednorázový nebo speciální marnivostní projekt. Bylo to mikroauto navržené Cyrilem Cannellem a Henry Kissackem, a přestože to bylo auto, bylo ve skutečnosti představeno na Earls Court Motorcycle Show. Podívejte se na video níže od idriveaclassic:

Technické specifikace

Poháněný vůz o objemu 49 ccm se vyráběl v letech 1962 až 1966 a v dobách své největší slávy byl schopen dosahovat maximální rychlosti 60 km za hodinu. Ve skutečnosti je Peel prodával spolu s Peelovým trojzubcem s páskou „levnější než chůze“, protože bylo hlášeno, že vám dají 100 mpg. Společnost Peel Engineering Company, výrobce těchto malých aut, sídlila v Peel na ostrově Man a měla tradičně využívat své podnikání k výrobě laminátových člunů a krytů pro kola.

V době největší slávy zaměstnávala společnost Peel Engineering Company kolem 40 lidí. Cena za nové auto byla 199 liber, absence zpětného chodu na nich znamenala, že sázkaři ve Spojeném království je mohli řídit na řidičský průkaz a vyhnout se dani z prodeje auta. Za zmínku také stojí, srovnatelně v té době byste si za 250 liber koupili docela dobrou motorku.