Operativní leasing na auto je stále populárnější způsob, jak používat automobil bez nutnosti velké počáteční investice. Tento druh leasingu je čím dál více oblíbený nejen pro velké společností, ale také u menších a středních podniků. Svou cestu si k němu postupně hledají i jednotlivci. V tomto článku se podíváme, jaké jsou výhody a nevýhody auta na operativní leasing.

Operativní leasing pro firmy: Ideální pro plánování nákladů

Pro firmy a podnikatele je operativní leasing na auto oblíbenou volbou, protože vám umožňuje mít k dispozici moderní vozidlo s minimální vstupní investicí. Jednou z hlavních výhod operativního leasingu pro firmy je možnost plánování nákladů.

Měsíční platby za operativní leasing jsou pevně stanovené a mohou zahrnovat veškeré náklady spojené s provozem vozidla, včetně pojištění, údržby a oprav. To znamená, že firmy mohou plánovat své náklady na vozidlo s velkou přesností a eliminují riziko neočekávaných výdajů. Do operativního leasingu navíc můžete zahrnout i běžné provozní náklady, jako je výměna pneumatik, STK a další pravidelné výdaje.

Operák pro jednotlivce: Jezděte vždy moderním autem

Operativní leasing na auto může být výhodný i pro jednotlivce. Chcete jezdit moderním a bezpečným vozem, ale nechce se vám řešit jeho prodej po skončení leasingové smlouvy? Pak je operativní leasing přímo pro vás.

Měsíční platby jsou navíc pevně dané a mohou zahrnovat i veškeré náklady spojené s provozem vozidla (servis vozu, silniční daň, pojištění). Pokud tedy po skončení leasingové smlouvy chcete přejít na auto, jednoduše si můžete sjednat nový operativní leasing na jiné vozidlo.

Nevýhody operativního leasingu

Stejně jako další druhy financování automobilu, tak i operativní leasing má svoje nevýhody. Patří mezi ně např. absence možnosti konfigurace vozu dle vlastních představ. Problém může nastat i v případě, že byste si na auto chtěli pořídit např. tažné zařízení.

Další nevýhody plynou spíše z případného nedodržení leasingové smlouvy, jejíž součástí je např. servisní plán. Někoho může také odradit, že každý kilometr ujetý nad rámec leasingové smlouvy se musí doplatit a často nejde zrovna o zanedbatelnou částku.

Pár slov závěrem

Operativní leasing přináší spoustu výhod i pár nevýhod. Záleží na vaší situaci a požadavcích, které jsou klíčové pro rozhodnutí, zda je pro vás operák výhodný. Nelze tedy zobecnit, zda je tento druh financování vozu vhodný pro každého. 

Mezi největší výhody operativního leasingu patří možnost jezdit stále v novém autě bez velkých počátečních investic a možnost ušetřit na provozních nákladech. Slabinou však mohou být nekompromisní povinnosti vyplývající z leasingové smlouvy.