Americký startup Fisker pro elektromobily oznámil, že jeho elektrické SUV Ocean dosáhlo v Evropě kombinovaného dojezdu WLTP až 707 kilometrů. Podle Fiskera má SUV Ocean nejdelší dojezd ze všech bateriových elektrických SUV aktuálně prodávaných v Evropě, přičemž kombinovaná hodnota WLTP překračuje předchozí odhad Fiskeru 627 km pro nejvyšší výbavu Extreme.

Skutečně velká výdrž baterie je ohromující

Společnost říká, že Ocean může potenciálně dojet z Londýna do Glasgow nebo Paříže do Frankfurtu na jedno nabití baterie, s dojezdem. Fisker Ocean nabízí výrazně větší dojezd než ostatní SUV s dlouhým dojezdem prodávaná v Evropě, Mercedes-Benz EQS SUV (587 km) a Tesla Model X (564 km).

Generální ředitel Fisker Inc Henrik Fisker prohlásil: “Od začátku jsme plánovali Fisker Ocean poskytovat nejvyšší úroveň designu, udržitelnosti, inovací, použitelnosti a dojezdu. Vytvořili jsme fantastické vozidlo pro 5 cestujících, které našim kupujícím nabízí jistotu a pohodlí při každé cestě. Tento úspěch je je to významný milník pro každého ve společnosti Fisker a jsme rádi, že rozsah přesahuje naše počáteční výpočty.”

Fisker očekává, že Ocean obdrží evropskou homologaci do 28. dubna 2023, což mu poté umožní zahájit dodávky zákazníkům v regionu. Výrobce elektromobilů otevře první evropská Fisker Centers+ ve Vídni a Kodani, další centra a salonky po celé Evropě a USA budou otevřeny v průběhu roku 2023.

Fisker Ocean je k dispozici k rezervaci a konfiguraci na webu Fisker ve třech verzích: Sport, Ultra a Extreme. Společnost tvrdí, že některé výbavy jsou vyprodány na několika uvedeních na trh – pravděpodobně to odkazuje na plně naloženou edici Ocean One, která je omezena na 5 000 vozů po celém světě.

Základní model Ocean Sport obsahuje jednomotorové hnací ústrojí s výkonem 275 koní pro zrychlení z 0-100 km/h za 6,6 sekundy a dojezd 442 km. Ocean Ultra je vybaven dvěma motory s výkonem 540 koní, zrychlením z 0-100 km/h za 3,9 sekundy a dojezdem 627 km. Špičkový Ocean Extreme přináší 550 koní, zrychlení z 0-100 km/h za 3,6 sekundy a dojezd 708 km.

Fisker zatím neprozradil kapacity baterií, ale uvedl, že Sport dostane lithium-železo fosfátový (LFP) balíček, zatímco Ultra a Extreme nabídnou baterie s nikl-mangan-kobaltovou (NMC) chemií článků od CATL.