›  Úřadující mistři světa kategorie WRC2 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia RS Rally2) obsadili ve čtvrtém podniku FIA Mistrovství světa v rally třetí místo ve své kategorii
›  Dosavadní vedoucí muž celkového pořadí kategorie WRC2 Oliver Solberg se spolujezdcem Elliottem Edmondsonem (Škoda Fabia RS Rally2) se rozhodli v Chorvatsku nebodovat, ve třídě RC2 zajeli na třech rychlostních zkouškách nejlepší časy
›  Tři posádky Škoda na stupních vítězů kategorie WRC2 Challenger a WRC Masters Cup

Škoda Fabia RS Rally2

Posádky s vozy Škoda obsadily na Chorvatské rally (20.–23. dubna 2023) většinu bodovaných pozic v kategorii WRC2. Celkem sedm nových vozů Škoda Fabia RS Rally2 a předchůdce modelu Škoda Fabia Rally2 evo se ve čtvrtém podniku FIA Mistrovství světa v rally (WRC) umístilo v první desítce. Nejvýše umístěnou posádkou Škoda v kategorii WRC2 byla posádka Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov na druhém místě. Kategorie WRC2 Challenger a WRC Masters Cup ovládli jezdci za volanty vozů Škoda Fabia RS Rally2.

Asfaltové rychlostní zkoušky v okolí chorvatského hlavního města Záhřebu byly velmi obtížné, protože vozy při zkracování zatáček vytahovaly na trať nečistoty. Měnící se povětrnostní podmínky v průběhu druhého dne náročnost této rally dále zvýšily, což vedlo mezi předními jezdci kategorie WRC2 k rozdílným strategiím ve volbě pneumatik. „Na trati bylo hodně štěrku a bláta. Je opravdu těžké poznat, jaká je v konkrétním místě úroveň přilnavosti,“ popsal situaci úřadující mistr světa kategorie WRC2 Emil Lindholm. Fin se spolujezdkyní Reetou Hämäläinen nakonec dovezli vůz Škoda Fabia RS Rally2 provozovaný týmem Toksport na třetím místě v kategorii WRC2.

Další Fin a Lindholmův týmový kolega, 21letý Sami Pajari, se také potýkal s obtížnými podmínkami na trati. „Místy se snažím tlačit, ale měl bych být odvážnější,“ přiznal. Nakonec úřadující mistři světa kategorie WRC3 Pajari se spolujezdkyní Enni Mälkönen přivezli v kategorii WRC2 svůj vůz Škoda Fabia RS Rally2 na pátém místě. Za nimi se umístili Gus Greensmith a Jonas Andersson, kteří v Mexiku na své první soutěži v rámci FIA Mistrovství světa s vozem Škoda Fabia RS Rally2 provozovaným týmem Toksport WRT zvítězili. Britsko-švédská dvojice ztratila cenný čas dvěma defekty a ohnutým zavěšením po nárazu do obrubníku. Greensmith, který v rámci kategorie WRC2 zajel na čtyřech rychlostních zkouškách nejrychlejší čas a navíc si připsal tři body za vítězství v Power Stage, svoji účast shrnul: „S výkonem jsem spokojený. Jen to, kde jsme v celkovém pořadí, není tam, kde bychom chtěli být.“

Oliver Solberg ze Švédska a jeho britský spolujezdec Elliott Edmondson figurovali v celkové klasifikaci, ale ne v hodnocení kategorie WRC2. Vítězové kategorie WRC2 na Švédské rally se rozhodli nenominovat Chorvatskou rally jako jeden z maximálně sedmi podniků bodovaných do kategorie WRC2. Na rozdíl od týmových kolegů Lindholma a Pajariho čekalo na Solberga na trati ještě více nečistot. Proto nebyl spokojen s nastavením, které zvolil pro svůj vůz Škoda Fabia RS Rally2 provozovaný týmem Toksport WRT. „Nastavení diferenciálů mi prostě nevyhovuje,“ prozradil 21letý syn bývalého mistra světa FIA v rally Pettera Solberga už po první etapě. Bohužel se s tím musel smířit pro celých 301 měřených kilometrů – předpisy WRC totiž neumožňují měnit nastavení diferenciálů během rally. Dvojice Solberg/Edmondson také ztratila nějaký čas kvůli defektu. Přesto zajela nejrychlejší čas ve třídě RC2 na třech z 20 rychlostních zkoušek a nakonec skončila ve své třídě třetí.

Bývalý mistr Evropy v rally Armin Kremer opět poslouchal rozpis, který mu předčítala dcera Ella. Německý veterán dovezl vůz Škoda Fabia RS Rally2 týmu Baumschlager Rallye&Racing nejen na sedmé místo kategorie WRC2, ale získal také body za vítězství v kategorii WRC Masters Cup vyhrazené pro jezdce starší 50 let. Na stupních vítězů se ke Kremerovi přidaly další dvě posádky vozů Škoda, Johannes Keferböck/Ilka Minor z Rakouska a Zoltán László/Gábor Zsiros z Maďarska.

Další kategorií, kterou ovládly posádky Škoda, byla WRC2 Challenger, kde mohou bodovat pouze jezdci, kteří nezískali titul v kategorii WRC2 nebo WRC3 a jejich body v minulosti nebyly připisovány výrobcům. Stupně vítězů v kategorii WRC2 Challenger byly zcela v rukou posádek spoléhajících se na nový vůz Škoda Fabia RS Rally2. Také čtvrté a páté místo patřilo posádkám Škoda.

Z Chorvatska ve východní části Evropy se soutěžící kategorie WRC2 přesunou do Matosinhosu na pobřeží Atlantiku. Portugalská rally (11.–14. května 2023) zahájí sérii sedmi šotolinových rally v řadě.

Chorvatská rally, 20.–23. dubna 2023, výsledky kategorie WRC2

1Yohan Rossel/Arnaud Dunand (FRA/FRA), Citroën C3 Rally22.58:45,6 h
2Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (ANA/ANA), Škoda Fabia RS Rally2+16,1 s
3Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (FIN/FIN), Škoda Fabia RS Rally2+1:27,5 min
4Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (FRA/FRA), Ford Fiesta MkII Rally2+2:18,5 min
5Sami Pajari/Enni Mälkönen (FIN/FIN), Škoda Fabia RS Rally2+2:26,6 min
6Gus Greensmith/Jonas Andersson (GBR/SWE), Škoda Fabia RS Rally2+5:12,4 min
7Armin Kremer/Ella Kremer (DEU/DEU), Škoda Fabia RS Rally2+11:24,2 min
8Norbert Herczig/Ramón Ferencz (HUN/HUN), Škoda Fabia Rally2 evo+13:19,5 min
9Johannes Keferböck/Ilka Minor (AUT/AUT), Škoda Fabia RS Rally2+16:55,9 min

Číslo rally: 13
Posádky jedoucí s vozy Škoda Fabia RS Rally2 zajely ve třídě RC2 nejrychlejší časy na 13 z 20 rychlostních zkoušek rally.

Celkové pořadí jezdců kategorie WRC2 (po 4 z 13 rally)

1Yohan Rossel (FRA/Citroën)53 bodů (ze 2 z maximálně 7 rally)
2Emil Lindholm (FIN/Škoda)44 bodů (3/7)
3Oliver Solberg (SWE/Škoda)43 bodů (2/7)
4Nikolay Gryazin (ANA/Škoda)38 bodů (2/7)
5Gus Greensmith (GBR/Škoda)37 bodů (2/7)