Pokud o vozu Aston Martin DBS 770 Ultimate slyšíte poprvé, už je příliš pozdě. Na oslavu konce současné generace DBS značka vyrobí pouze 499 kusů a všechny jsou již rezervovány. Aston Martin říká, že DBS 770 Ultimate je nejvýkonnější sériové auto, jaké kdy automobilka vyrobila.

Senzační parametry

Pod touto dlouhou kapotou je 5,2litrový motor V-12 s výkonem 759 koní a točivým momentem 664 liber-stop, který je přenášen na zadní kola prostřednictvím osmistupňové automatické převodovky ZF a standardního mechanického samosvorného diferenciálu. Aston Martin tvrdí, že všechen tento výkon je dobrý pro 3,2sekundový shon na 100 km/h, ačkoli kabrioletu trvá dosažení stejné rychlosti o 0,2 sekundy navíc. Nejvyšší rychlost je 340 km/h.

Aston Martin zvýšil přeplňovací tlak. I když používá stejné karbon-keramické brzdy jako standardní DBS, celá řada aktualizací pod kůží by měla také zvýšit jeho ovladatelnost. Mohutnější přední příčka a zadní spodek zvyšují celkovou torzní tuhost o 3 procenta, zatímco boční tuhost přední části se zvýšila o 25 procent. Nový pevně uložený sloupek řízení by měl řidiči poskytnout další pocit a adaptivní tlumiče také nesou jedinečné naladění.

Pokud se FOMO ještě nevplížil dovnitř, stane se to, jakmile uvidíte, že kolem projíždí DBS 770 Ultimate. Je to šikovně nejostřejší varianta DBS na bloku. Vylepšení nárazníků přináší naštvanější vzhled spolu s dodatečným prouděním vzduchu a zaměření na aerodynamiku pokračuje prostřednictvím masivního větracího otvoru ve tvaru podkovy na véčkové kapotě. K dispozici je také okázalá nová sada 21palcových kol, která jsou k dispozici ve třech povrchových úpravách a obalená letními pneumatikami Pirelli P Zero.

Interiér DBS byl již dost radikální, ale Aston Martin pro tuto finální edici nakopl věci o stupeň výš. Standardní sportovní sedadla zahrnují semianilinovou kůži a jedinečně prošívanou Alcantaru. Středová loketní opěrka má roztomilý malý kožený řemínek s laserem vyleptaným odznakem s logem DBS 770 Ultimate. Označení modelu najdete také na štítcích na prahu dveří. Každý majitel samozřejmě může jít nad rámec toho, co je zde k vidění, a to díky zakázkovým službám Aston Martin Q, které mohou do sestavy přidat všechny možné chytré grafiky a barvy.

Aston Martin DBS 770 Ultimate pro rok 2023 bude omezen na 499 kusů, rozdělených mezi 300 kupé a 199 kabrioletů, přičemž výroba začne v prvním čtvrtletí tohoto roku a dodávky budou probíhat ve třetím.