Je to už nějakou dobu, co jsme naposledy slyšeli o novém Jaguaru, ale konečně máme nějaké novinky o tom, co se od této britské luxusní značky chystá. Nový elektrický sedan, o kterém Jaguar mluví jako o „čtyřdveřovém GT“, bude debutovat koncem tohoto roku před zahájením dodávek v roce 2025. Společnost zveřejnila ukázkový obrázek a některé předběžné specifikace, které zahrnují podrobnosti o své nové platformě, výstupní výkon a jeho odhady dosahu.

Nejvýkonnější Jaguar?

Z upoutávky se zdá, že pohled směřuje na široké zadní zadní partie vozu a linie střechy vypadá svižně. Tento Jaguar by mohl být zamýšlen jako konkurent sedanu Porsche Taycan, což by byl klíč z dříve plánovaného elektrického luxusního sedanu XJ v plné velikosti britské značky, který byl před několika lety vyřazen.

Výkon bude muset být svižný, pokud chce držet krok s Taycanem, a společnost tvrdí, že tento model bude výkonnější než jakýkoli jiný Jaguar. U dnešních nejvýkonnějších Jaguárů nabízejících 575 koní z přeplňovaného plynového motoru V-8 lze očekávat, že nový model EV bude mít alespoň 600 koní. Jeho nová platforma se nazývá JEA a pravděpodobně bude základem dvou dalších připravovaných modelů Jaguar, které budou debutovat po GT.

Jaguar uvádí „orientační cenu“ kolem 100 000 liber, což při dnešním směnném kurzu představuje 2,67 milionu korun. To se může změnit v době, kdy společnost začne přijímat objednávky na tento nový model v roce 2024, a dodávky nezačnou dříve než v roce 2025. GT se bude vyrábět v továrně Jaguar Land Rover v Solihull ve Spojeném království a premiéra je naplánována koncem tohoto roku.

Tento nový model přichází jako součást investice Jaguar Land Rover ve výši 15 miliard liber do elektrifikace v příštích pěti letech. Společnost transformuje mnoho svých výrobních závodů a také plánuje uvést na trh řadu luxusních SUV střední velikosti Land Rover a Range Rover na nové čistě elektrické platformě zvané Electric Modular Architecture (EMA).