› Dnešním dnem začíná internetové hlasování veřejnosti o podobě již třetího vozu Škoda Enyaq iV pro neziskovou organizaci Zdravotní klaun
› Autory návrhů jsou děti, které pomocí omalovánek či na internetu zasílaly své malby
› Hlasování probíhá do 19. května, následně bude podle vítězného díla zhotoven skutečný vůz, kterým budou Zdravotní klauni jezdit rozdávat radost a smích dětem i seniorům po celé České republice
› Předání vozu proběhne 2. června v rámci Dne se Škoda Auto na Zlín Film Festivalu

Škoda Enyaq iV

Druhý ročník výtvarné soutěže Auto pro Zdravotního klauna postoupil do další etapy: od dnešního dne až do 19. května může veřejnost rozhodnout o podobě třetího sponzorského vozu Škoda Enyaq iV. Dva předchozí elektromobily získala nezisková organizace Zdravotní klaun vloni na podzim, a protože se koncept vzniku originálních vozů za pomoci dětských omalovánek osvědčil, i letos mohli mladí výtvarníci do 15 let zaslat svoji představu o klaunském autě. Porota z návrhů vybrala 10 finalistů, jejichž tvorba je zveřejněna na internetové adrese https://autoproklauna.skoda-auto.cz, a zde také probíhá hlasování. Vůz Škoda Enyaq iV navržený dětmi bude slavnostně předán 2. června 2023 v rámci akce Den se Škoda Auto na Zlín Film Festivalu. Mladoboleslavská automobilka podporuje neziskovou organizaci Zdravotní klaun již více než 20 let.

Děti mohly během letošního dubna nakreslit podobu auta pro klauny buď elektronicky prostřednictvím nástrojů na internetové stránce soutěže, nebo v papírově podobě. Z došlých návrhů vybrala 10 finalistů odborná porota, která byla složena ze zástupců společnosti Škoda Auto a neziskové organizace Zdravotní klaun.

Smyslem výtvarné soutěže „Auto pro Zdravotního klauna“ je zviditelnit poslání Zdravotních klaunů, kteří od roku 2001 přinášejí radost, dobrou náladu a především naději na místa, kde se jich příliš nedostává. Pomáhají dětským a geriatrickým pacientům procházet léčbou s úsměvem. Navštěvují je přímo u lůžek, věnují se dětem v průběhu plánovaných operací, rozjasňují náročné čekání na pohotovostech a ve specializovaných ambulancích, jsou dlouhodobými veselými parťáky v léčebnách i stacionářích. Nesmírný význam mají pro vážně nebo dlouhodobě nemocné pacienty a jejich nejbližší, kteří v souvislosti s léčbou často zažívají složité životní situace. Speciálně vyškolení Zdravotní klauni pravidelně navštěvují po celé České republice 63 nemocnic, 10 domovů pro seniory a 1 hospic.

Hlasování o podobě chystaného vozu probíhá na adrese https://autoproklauna.skoda-auto.cz a končí 19. května 2023. Následně na základě vítězného návrhu vznikne skutečný vůz. Autorka či autor vybrané skici získá tablet Apple iPad včetně pera Apple Pencil, všichni finalisté se pak mohou těšit na dárkové předměty od společnosti Škoda Auto. Plně elektrický model Škoda Enyaq iV navržený dětmi bude slavnostně předán 2. června 2023 v rámci akce Den se Škoda Auto na Zlín Film Festivalu.

Mladoboleslavská automobilka podporuje neziskovou organizaci Zdravotní klaun již od roku 2002, a to jak zápůjčkami automobilů, tak přímými finančními dary. V uplynulých dvou letech přispěla finančními dary v celkové výši 2 milionů korun a vloni předala do užívání dva elektromobily Škoda Enyaq iV.