Už o tomto víkendu se do Prahy vrátí automobilová slavnost Legendy, největší motoristická výstava v Česku! A letos dokonce oslaví jubilejní 10. výročí! První automobilová slavnost Legendy proběhla už v roce 2013 v areálu bohnické nemocnice, odkud se v roce 2018 přestěhovala na výstaviště v pražských Holešovicích. Úspěšně přežila i nepříjemné covidové období plné nejistoty. Nebylo to vůbec jednoduché, ale zakladatel slavnosti Lubor Kos se nevzdal.

I letos se Legendy budou inspirovat světovými autosalony a představí české výstavní premiéry. Už v pátek odpoledne proběhnou novinářské prezentace nového Fordu Mustang, jedinečného konceptu Hyundai N Vision 74, nových Mercedesů-Benz Třídy E a C 63 S E Performance a spousty dalších. Poprvé se české veřejnosti ukáže i nová závodní Toyota dakarského specialisty Tomáše Ouředníčka nebo exkluzivní supersport Bohema a unikátní motorka ZS 800 od znovuzrozené Pragy. Všechny tyto novinky si budete moci prohlédnout už tuto sobotu a neděli, tedy 27. a 28. května.

Nejvýznamnější expozice budou vystaveny v nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonech. Těšit se můžete na Německé hvězdy, hlavní téma letošního ročníku slavnosti Legendy, jedinečnou přehlídku italských vozů Ferrari, nebo klasické i moderní motorky. Největším klenotem přehlídky motocyklů bude originální Ducati Desmosedici GP „Grazie Vale“, jaká se koncem sezony 2021 v MotoGP nezapomenutelně rozloučila s velkolepým Valentinem Rossim. Tehdy mu vzdal hold jezdec Luca Marini.

Vraťme se ještě k nejdůležitějším vozům výstavy – Německým hvězdám. Vůbec poprvé se české veřejnosti ukáže exkluzivní Porsche 911 Dakar s tovární terénní úpravou a doplní jej vzácné prodloužené BMW řady 7 nebo nejrůznější sportovní a luxusní automobily značky Mercedes-Benz. Ukáží se sběratelsky zajímavé exponáty jako AMG GTR, SLR, SL 73 nebo Maybach. Velkou hvězdou bude i francouzské Bugatti Chiron s extrémně výkonným srdcem W16 o 1 500 koních (1 103 kW). Jmenuje se po monackém jezdci Louisi Chironovi, blízkému příteli Elišky Junkové.

Na loňských Legendách se návštěvníkům líbila zejména expozice vozů Ferrari. Zakladatel slavnosti Lubor Kos se rozhodl v této tradici pokračovat. „Vybral jsem dvanáct nádherných kousků, včetně dvojice limitovaných Ferrari 812 Competizione, jedno ze speciální pětikusové edice. Návštěvníci uvidí zcela jiná Ferrari než loni, a také jsme vylepšili průchod pavilonem. Teď to bude ještě lepší zážitek!“

Příznivce rychlých sportovních aut zaujme Pavilon rychlosti, sponzorovaný generálním partnerem společností Shell. Z bohaté přehlídky představujeme nový Lotus Emira s čtyřválcem od Mercedesu-AMG, tři Brabusy, dvě Ultimy, z toho jedna o 1 250 koních a 950 kilogramech, jediné české Pagani Huayra, závodní Lamborghini a nádherné historické Bizzarrini. Nebude chybět ani Maserati a velká přehlídka exkluzivních vozů od Advantage Cars.

Tradičními vystavovateli budou i automobilové kluby nadšenců, zastoupené příznivci značek Fiat, Lancia, Honda, Mercedes-Benz, Porsche, Trabant, Land Rover, Jeep, SKODAHOME.cz a spousty dalších.

Speciální poděkování si pak zaslouží Jakub Klomínek, šéf americké sekce, sběratel a renovátor amerických vozů. Na letošní slavnosti Legendy znovu vystavuje unikátní Shelby Mustang inspirovaný legendární filmovou Eleanor.

„Patří mu velké poděkování za dlouhodobou spolupráci a budování slavnosti Legendy. Je krásné, jak mladý člověk dlouhodobě pracuje na budování své sbírky. Je vidět, že když si jdete za svými sny, tak se vám splní,“ doplňuje Lubor Kos.

Letošní motoristická slavnost Legendy se bude konat o tomto víkendu, ve dnech 27. a 28. května 2023. Kompletní informace naleznete na oficiálních internetových stránkách www.legendy.cz.

Na sociálních sítích Facebook a Instagram hledejte hashtag #LEGENDYslavnost.