Honda v současné době spoléhá na General Motors, aby uvedla na trh své nové elektrické SUV, ale japonská automobilka také pracuje na svých vlastních platformách EV. Zatímco Prologue pro rok 2024 využívá bateriovou platformu Ultium od GM, Honda právě oznámila, že druhý elektrický model využívající proprietární platformu Honda bude následovat v roce 2025 pro Severní Ameriku. Je popisován jako „střední až velké“ elektrické vozidlo a bude využívat novou elektrickou platformu Hondy s názvem e:Architecture.

O co půjde?

Toto EV bude nejspíše nějaké SUV, možná dokonce třířadý crossover, který se zasune nad dvouřadý pětimístný Prologue. Zatímco Honda nezveřejnila žádné obrázky ani ilustrace naznačující styl tohoto modelu, nahoře je jeden z čínských konceptů elektromobilů společnosti Honda, který je součástí řady Honda e:N specifické pro tento trh. Ačkoli elektromobily Honda pro čínský trh , včetně tohoto konceptu e:N SUV, používají samostatnou platformu nazvanou e:N Architecture W, mohou zde být některé sdílené komponenty. Honda by se také mohla rozhodnout sdílet tento designový jazyk EV globálně, i když nový model založený na e:Architecture bude určen pro severoamerický trh.

Je pravděpodobné, že Prologue a jeho sourozenec Acura ZDX se budou nějakou dobu prodávat spolu s tímto novým modelem vyvinutým Hondou. Partnerství Hondy a GM nebude jen dočasným opatřením, protože oba výrobci automobilů již oznámili další spolupráci na „nové sérii“ elektrických kompaktních SUV, které se budou v USA prodávat od roku 2027. Honda také slíbila dvě elektrická sportovní auta, ale neposkytla časovou osu jejich příchodu.

Ať tak či onak, je jasné, že plány Hondy na elektromobily narůstají, protože se společnost pouští do snahy prodávat do roku 2040 pouze vozidla s elektrickým pohonem a palivovými články. Prozatímním cílem společnosti pro Severní Ameriku je, aby elektrické modely tvořily 40 procent prodejů Hondy do roku 2030, 80 procent do roku 2035 a 100 procent do roku 2040.