› Škoda Auto podporuje největší mezinárodní přehlídku filmů pro děti a mládež na světě již 21. rokem
› Automobilka poskytuje organizátorům elektrifikovanou flotilu dvou desítek vozů Škoda 
› Součástí doprovodného programu je Den se Škoda Auto, který se koná v pátek 2. června a pro mladé návštěvníky chystá řadu aktivit
› Hlavním bodem odpoledne pro rodiny je předání již třetího plně elektrického vozu Enyaq iV neziskové organizaci Zdravotní klaun

Zlín Film Festival

Škoda Auto je po jedenadvacáté partnerem Zlín Film Festivalu a zápůjčkou 23 vozů zajišťuje dopravu organizátorů a hostů. Mezinárodní přehlídka filmů pro děti a mládež se koná od 1. do 7. června a vedle stovek filmů zde na dospělé i dětské návštěvníky čeká bohatý program se soutěžemi či koncerty. Součástí je i páteční Den se Škoda Auto s výtvarnými dílničkami a dalšími atrakcemi pro děti. Zástupci automobilky zde také předají neziskové organizaci Zdravotní klaun třetí plně elektrický vůz Enyaq iV, na jehož podobě se podílely samy děti. Podpora a rozvoj kultury je jednou z dlouhodobých součástí společenské odpovědnosti mladoboleslavské automobilky.

Letošní 63. ročník Zlín Film Festivalu se opět koná s přispěním společnosti Škoda Auto, která pro potřeby organizátorů zapůjčila flotilu 23 vozů. Návštěvníci světově ojedinělé přehlídky snímků pro mládež se mohou těšit na výběr 295 titulů z 50 zemí světa a také na obsáhlý doprovodný program. Jeho součástí je i Den se Škoda Auto, který se koná v pátek 2. června.

Součástí expozice automobilky Škoda Auto na zlínském náměstí Míru budou vozy v klaunském zbarvení. Jedná se o dva plně elektrické modely Enyaq Coupé RS iV, které od loňského roku slouží neziskové organizaci Zdravotní klaun, a jeden nový vůz Enyaq iV, jehož slavnostní předání proběhne právě během festivalového Dne se Škoda Auto. Pestré provedení všech tří automobilů navrhly děti v soutěži Auto pro Zdravotního klauna. Nápadně řešené vozy pomáhají s mobilitou Zdravotních klaunů k dětským a geriatrickým pacientům, kterým pomáhají zpříjemnit a ulehčit mnohdy náročnou léčbu.

Zástupci z organizace Zdravotní klaun si plně elektrické vozy oblíbili a jsou s jejich provozem spokojeni. Doposud s nimi najeli již téměř 30 tisíc kilometrů, jejich zatím nejvzdálenější cestu dlouhou přes 1 800 km absolvovali v květnu 2023 do okolí chorvatského města Poreč, kde probíhalo mezinárodní klaunské setkání zástupců všech zemí partnerské sítě Red Noses International. Odborné workshopy, přednášky, schůzky a mezinárodní výměna zkušeností jsou součástí vzdělávacího plánu profesionálních Zdravotních klaunů. A zároveň se jedná o platformu, kdy získávají speciální medaile ti z klaunů, kteří absolvovali více než tisíc, či dokonce přes dva tisíce návštěv v nemocnicích a dalších specializovaných zařízeních. Český tým Zdravotních klaunů je dlouhodobě velice stálý a ve svých řadách má již 51 zdravotních klaunů, kteří absolvovali přes 1 000 návštěv a další 3 již přinesli smích a naději nemocným dětem a opuštěným seniorům dokonce více než 2 000krát.

„S provozem jedinečných elektromobilů jsme nesmírně spokojeni, máme za sebou nespočet ujetých kilometrů a elektromobily nám návštěvy za pacienty opravdu usnadňují. Často se setkáváme i s velice pozitivními ohlasy veřejnosti, barevný vzhled vozů poutá pozornost, lidé na nás mávají, mluví s námi o naší práci a často si chtějí vozy vyfotit. A také nás těší, že jsme součástí technologického pokroku s pozitivním dopadem na životní prostředí. Jsme velice rádi, že naši klaunskou flotilu rozšíří další originální elektromobil.“

Alena Seoud, ředitelka fundrasingu a marketingu organizace Zdravotní klaun

Den se Škoda Auto láká i na další atrakce, návštěvníkům například nabídne dva druhy zmrzliny, která svým zeleným provedením odkazuje na novou firemní identitu společnosti Škoda Auto. Návštěvníci navíc mohou pomocí dobrovolného příspěvku za zmrzlinu podpořit činnost organizace Zdravotní klaun. Chybět nebudou ani dětské dílničky, kde si děti vyzkouší malování na oblázky nebo navrhnou vlastní představu o tom, jak by měl vypadat elektromobil. Součástí Dne se Škoda Auto bude rovněž mobilní laboratoř Škoda EDU.Lab, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet nejmodernější technologie z praxe jako je například virtuální realita, umělá inteligence či 3D tisk.

Zlín Film Festival je nejstarší, největší a nejvýznamnější filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jedná se o tradiční mezinárodní událost s velkým zájmem odborníků i návštěvníků. Vloni se promítání a doprovodného programu zúčastnilo více než 120 000 osob.

Škoda Auto je partnerem Zlín Film Festivalu již 21. rokem. Podpora a rozvoj kultury je jednou z dlouhodobých součástí společenské odpovědnosti mladoboleslavské automobilky. Škoda Auto rovněž spolupracuje s Českou filharmonií, pražským Národním divadlem nebo Národním technickým muzeem či mezinárodním operním festivalem Smetanova Litomyšl.