Elektromobily tamto a hybridní technologie tohle. Svět automobilového průmyslu se začíná pomalu ale jistě měnit. Starým dobrým konvenčním motorům zvoní umíráček a jak to tak vypadá do pěti let bude již téměř polovina všech lidí jezdit v elektromobilech. Vyplývá to alespoň z průzkumů agentůry Dalia, která oslovila desítky tisíc lodí ze zemí celého světa.

Pokud se podíváme na současnou situaci ve vztahu k elektromobilům pak zjistíme, že že elektromobily momentálně zabírají jedno procento automobilového trhu. Lidé tak i nadále zůstávají věrni konvenčním pohonům s klasickými spalovacími motory. Důvodem proč lidé prozatím elektrické vozy příliš nevyhledávají je jejich vysoká pořizovací cena a nízký dojezd na jedno nabití.

Překvapí však čísla, se kterými přišla společnost Dalia, která hovoří o tom, že v příštích pěti letech se toto jedno procento rozroste až na procent 40. Největší zájem o elektromobily mají v Thajsku, kde by si svůj elektromobil rádo pořídilo 66% lidí. Následuje Vietnam s 62% a Čína s 58%. Není také divu, vždyť v Číně se emisní limity kvůli špatnému ovzduší velice zpřísňují.

Pokud si říkáte jak asi dopadla Česká republika, pak pro vás máme špatnou zprávu, tázána nebyla. Naši sousedi však ano. Největší zájem je v Rakousku a to 30% a poté v Polsku kde by si svůj elektromobil chtěll pořídit 27% lidí. Překvapipě až za nimi je Německo, které však bude čelit největšími přívalu elektromobilů díky svým domácím značkám.

Americký kontinent je také velice zajímavý. USA a Kanada mají stejný procentuální zájem a to 31%. O osm procent více zájemců je v Mexiku a velice vstřícně jsou k této formě dopravy naklonění také v celé jižní Americe. Pokud by vás zajímal kompletně celý přehled, můžete na něj nahlédnout na oficiálních stránkách společnosti zde.